Sajber napad na Crnu Goru: Kako je ministar Dukaj mijenjao priču; Da li su podaci građana zaštićeni kao što on tvrdi?

Crna Gora je od 20. avgusta izložena najvećem napadu na informacioni sistem. Napad traje i dalje. Nanesena šteta se i dalje utvrđuje,,a oprečne informacije se objavljuju svakog dana. ANB je nedugo posle napada saopštila da iza napada stoje ruske službe, i iako je za napad na kraju optužena CUBA ransomware kriminalna grupa, analize sajber eksperata pokazale su njihovu blisku povezanost sa Rusijom., dok je Ministar javne uprave Maraš Dukaj saopštio da se sa nečim ovakvim ranije nijesu susretali i dodao da su podaci građana zaštićeni. No, je li baš tako?
Sajber napad na Crnu Goru: Kako je ministar Dukaj mijenjao priču; Da li su podaci građana zaštićeni kao što on tvrdi?

Foto: Pixabay

Dukaj je na gostovanju u Dnevniku RTCG objelodanio da iza napada stoji Cuba ransomware, a to je kako je rekao, navedeno i na Dark webu.

Napomenuo da je u pitanju veoma ozbiljan napad, ističući da je napad pripreman dugo vremena i da ova grupa kreirala poseban virus iskorišćen u ovom slučaju, za koji je ministar u danima dok su napadi trajali u manjem ili većem obimu, prvo saopštio da košta minimalno 100.000 eura.

Kako su se stvari razvijale i napadi i dalje trajali, Dukaj je ipak promjenio priču i prvo naveo da je cijena ovakvog software 2,5 miliona, a onda naknadno rekao da ide čak i do 10 miliona eura.

No, najveći problem je izjava da su lični podaci građana zaštićeni, što demantuje i objava grupe koja stoji iza napada CUBA ransomware, a koja tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore.

Tu informaciju objavio je securityweek.com- medij specijalizovan za informacije o sajber bezbjednosti. Taj medij objavio je fotografiju sa sajta te hakerske grupe koja svjedoči njihovim tvrdnjama da imaju podatke koji pripadaju Odjeljenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, kao i tome da su te podatke dobili 19. avgusta ove godine.

”Sajber-kriminalci tvrde da su 19. avgusta ukrali fajlove, uključujući finansijske dokumente i izvorni kod. Oni su navodno pribavili prepisku sa zaposlenima u banci, bilanse stanja, aktivnosti računa, podatke o naknadi i poreske dokumente”, piše securityweek.com.

Ukoliko su njihove tvrdnje tačne, onda se radi o ozbiljnom problemu, jer su pitanju osjetljive informacije, koje se tiču zaposlenih tj građana.

Tako da tvrditi da su podaci zaštićeni je u najmanju ruku ishitreno, pogotovo ako se ima na umu činjenica da napadi i dalje traju, i da nisu bezazleni čim smo zatražili, a i dobili pomoć međunarodnih partnera.

CUBA ransomware je grupa sajber kriminala, koja je aktivna od 2019. godine, i njihove aktivnosti su takve da oni sajber napadom dolaze do informacija koje mogu imati vrijednost, i onda iste koriste kako bi ucjenjivale svoje žrtve i time iznudili pozamašnu finansijsku nadoknadu.

FBI je još 2019. godine upozorio na njih, i saopštio da su dosad napali više od 50 entiteta, i iznudili ucjenom na desetine miliona dolara.

Na kraju i sama riječ ransom u dijelu njihovog imena znači otkup, pa nije teško zaključiti sa kojom namjerom su izvršili napad.

Da se radi o ozbiljnom napadu, govori i činjenica da su eksperti FBI već stigli u Crnu Goru i pomažu u odbrani od novih sajber ataka.

Iako je Dukaj zvanično saopštio da CUBA ransomware stoji iza napada, demantujući inicijalne inormacije da iza najvećeg sajber napada na Crnu Goru stoje ruske službe, analiza koju su prošle godine sproveli SecuritiJoes i Profero pokazala je da kubanski operateri ransomvare-a vjerovatno govore ruski i da su povezani sa ruskim službama.

Na kraju, ruska vlada je više puta bila optužena za zaštitu, a ponekad čak i za zapošljavanje sajber kriminalaca.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

Crna Gora sprema odbranu od rastućeg broja sajber napada

Potraga za sajber napadačima na Vladu Crne Gore

Hibridni rat protiv Crne Gore: Dugogodišnji pokušaji destabilizacije i česti sajber napadi

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Očekuje se reakcija EU i SAD: Eventualni ulazak DF-a u vladu definitivan krah proevropske pozicije Crne Gore

Iz bezbjednosnih razloga odložena sahrana Gorana Vlaovića koji je ubijen u Hrvatskoj

DPS: Novinar Siniša Luković ne prestaje da targetira pojedince koji su meta kampanje narušavanja ugleda i časti

Kabinet Abazovića: Vuković širi dezinformacije, premijer će biti na Žabljaku i neće otvarati školu u Tološima