Sistem “semafora” za škole u primjeni od naredne nedjelje

Sistem “semafora” koji je za potrebe Ministarstva prosvjete izradio Institut za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu koga će Ministarstvo prosvjete sa upravama škola odlučivati o načinu radu škola po opštinama, biće u primjeni od naredne nedjelje, nakon što Institut objavi najnoviji presjek stanja za vikend, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Sistem “semafora” za škole u primjeni od naredne nedjelje

“Sistem semafora podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama, te će se u opštinama koje eventualno budu “u crvenom” škole privremeno zatvoriti, a u onim koje budu u “zelenom”, mjere će se privremeno relaksirati. Ovo znači da će država imati potpuno jasan i na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će javnost moći pratiti”, navode iz Ministarstva.

Kako je navedeno, sistem ”semafora”, koji je za obrazovni sistem izradio Institut, podrazumijeva, između ostalog, da se u “crvenim” opštinama, gdje vrijednost 14-o dnevne kumulativne incidencije bude preko 800/100 000, škole prelaze na online način rada. Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u “zelenim” opštinama, u kojima kumulativna incidencija bude ispod 5/100,000 biće relaksirane mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski.

Napominju i da će se praktična nastava stručnih škola sprovoditi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online. Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve.

“Institut za javno zdravlje će periodično razmatrati sami sistem „semafora“ i njegove granične vrijednosti, te procjenjivati da li je i kada potrebna njegova korekcija.Vrtići će se posebno tretirati, i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

POTVRĐENO PISANJE STANDARDA: Sjednica Skupštine trajala dva minuta, nije izglasan dnevni red

Upućene prijetnje Bečiću i Koprivici

(UŽIVO) Radunović: Sjednica o skraćenju mandata Skupštini neće biti održana

KRIVOKAPIĆ: Znam da neću biti premijer, to je dogovorio Đukanović sa dijelom opozicije