Skupština Glavnog grada proglasila Goricu spomenikom prirode

Odbornici Skupštine Glavnog grada danas su usvojili Prijedlog odluke o proglašenju spomenika prirode Park šuma Gorica, saopšteno je iz Glavnog grada.
Skupština Glavnog grada proglasila Goricu spomenikom prirode

Gradonačelnik Ivan Vuković je tim povodom komentarisao i vijest o gradnju na ovom brdu, te istakao da je Glavni grad u decembru 2021. godine u cilju rješavanja ovog pitanja započeo pregovore o razmjeni urbanističkih parcela sa vlasnikom katastarske parcele i investitorom predmetnog objekta.

Glavni grad je drugoj strani ponudio najatraktivnije urbanističke parcele kojima raspolaže, koje nažalost nijesu bile prihvatljive za investotora. Cijeneći važnost ove teme, a u namjeri da u potpunosti zaštiti brdo Gorica, Glavni grad je, još u novembru 2021. godine, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dostavio zahtjev za propisivanje zabrane građenja na više urbanističkih parcela u podnožju brda Gorica, uključujući i predmetnu, sa inicijativom za izradu izmjena i dopuna ovog DUP-a. Nadležno ministarstvo nikada nije odgovorilo na ovaj zahtjev o čemu su u više navrata predstavnici gradske uprave javno govorili – navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici je razmatrono 12 tačaka dnevnog reda mežu kojima i Prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke o utvrđivanju poreske osnovice za obračun poreza na nepokretnosti za 2022. godinu.

Vuković je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je Glavni grad iskoristio zakonsku mogućnost na način što su umanjili osnovicu za obračun poreza na nepokretnosti za 130 eura.

Dakle, umjesto da to bude 1211 eura, biće 1081 eura, što je, imajući u vidu inflaciju, kao jedan od većih ekonomskih problema, značajnu olakšicu za građane Podgorice – naveo je on.

Tokom današnje sjednice, sekretarka za finansije Snežana Popović je istakla značaj Odluke o umanjenju lokalnih komunalnih taksi i naknada kojim se propisuju olakšice u poslovanju privrednicima, te dodala da ova odluka predstavlja nastavak aktivnosti koje Glavni grad kontinuirano sprovodi kad je u pitanju podrška preduzetništvu.

Predviđeno je umanjenje od 100 odsto iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnjih bašti i privremenih objekata koji se mogu izmiještati sa jednog mjesta na drugo za period od 1. juna do 31. avgusta 2022. godine, zatim 50 odsto iznosa lokalne komunalne takse za parkiranje motornih vozila i to za korišćenje taksi stajališta po taksi vozilu za cijelu godinu i 50 odsto iznosa godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za period od 1. januara do 31. marta – navela je Popović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Najveći rast nezaposlenosti u središnjem regionu

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Održana sjednica Skupštine Glavnog grada; Vuković: U 2021. godini realizovane sve planirane aktivnosti

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mandić: O Lekiću razgovaramo kao budućem mandataru, imamo visok stepen saglasnosti

Abazović: Što god bilo na pregovorima večeras, dajem riječ – URA će voditi vlade na ovaj ili onaj način

UPOZORENJE SAD: Saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali novac DF-u

Bivšoj direktorici “Puteva” Violeti Klikovac određeno zadržavanje do 72 sata, tvrdi da je radila sve po zakonu