Izvor: Dan

Smjenom ministra blokiran izbor sudija

Eventualna smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je i član Sudskog savjeta, nepovoljno će se odraziti i na izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i na izbor sudija sudova u Crnoj Gori, piše Dan.
Smjenom ministra blokiran izbor sudija

Dinamika izbora naslednika Vesne Medenice zavisiće od narednih dešavanja oko zahtjeva za Leposavićevu ostavku.

Njegovu smjenu nedavno je zatražio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a Leposavić je odbio da napusti funkciju na takav način.

Nakon dugoočekivanog odlaska sa funkcije bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, crnogorsko pravosuđe, kako sada stvari stoje, još uvijek će čekati na zvanično novi izbor prvog čovjeka te institucije.

Dinamika izbora naslednika Vesne Medenice zavisiće od narednih dešavanja oko zahtjeva za Leposavićevu ostavku.

U narednom periodu trebalo bi da bude poznat dalji status Leposavića u Sudskom savjetu, koji je kao ministar član Savjeta. Kako je propisano Zakonom u sudskom savjetu i sudijama, članovi Sudskog savjeta moraju biti lica visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta. U obavljanju svojih dužnosti članovi Sudskog savjeta postupaju nezavisno i nepristrasno. Prilikom predlaganja i izbora članova Sudskog savjeta vodi se računa o nacionalnoj i rodno balansiranoj zastupljenosti.

Smjenom Leposavića Sudski savjet bi ostao bez jednog člana i tako ne bi bilo moguće završiti s izborom novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i drugih kandidata na izbore mjesta sudija crnogorskih sudova, sve dok ne bi bio postavljen eventualno novi ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava koji bi preuzeo i funkciju u Sudskom savjetu.

Kako je nedavno objavljeno, trinaest sudija Vrhovnog suda predložilo je Miraša Radovića za predsjednika najviše sudske instance u državi. Taj predlog je utvrđen nakon sjednice Vrhovnog suda, obavljenog razgovora i tajnog glasanja.

Predlog sa obrazloženjem biće dostavljen Sudskom savjetu.

Opštoj sjednici prisustvovalo je trinaest sudija. Vrhovni sud trenutno ima osamnaest sudija, ali njih pet nije učestvovalo u radu sjednice jer su u ostavci.

Sudski savjet ranije je imenovao sudiju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršioca dužnosti predsjednika tog suda, a ona će tu funkciju obavljati do izbora novog predsjednika.

Pored Radovića, kandidati za predsjednika Vrhovnog suda bili su i sudija Apelacionog suda Milenka Žižić i sudija Suda za prekršaje u Podgorici Rajko Radulović, ali je Sudski savjet na startu utvrdio da Radulović ne ispunjava uslove za kandidaturu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

VRHOVNI SUD: Evo kakva je procedura izbora predsjednika i koje uslove mora da ispunjava

Zapošljavanje sudija: Sudovi tvrde da biraju najbolje, NVO dokazuju da ima privilegovanih

HRA pozdravila odluku Upravnog suda, kojom je poništen izbor deset kandidata za sudije osnovnih sudova

Demokrate: Medenica, Stanković kao i mnogi drugi moraju ići sa funkcija

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PAŽIN: Vlada Zdravka Krivokapića je pala, vrši dužnost u tehničkom mandatu

PADA CRNOGORSKA VLADA: Demokratski front smjenjuje Krivokapića zbog podlog udara na Srbe!?

IMOVINSKI KARTON: Leposavić ne da uvid u račune, supruga Amerikanka radi u Ministarstvu odbrane SAD

Kako smo prestali da budemo građani, a postali braća i sestre