Izvor: Glas Amerike

Stejt department: Krijumčari ljudima u CG koriste žrtve u ugostiteljstvu, Vlada da agresivnije istražuje slučajeve trgovine ljudima

Crna Gora zadržala je istu poziciju u godišnjem izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svijetu, koji je u američkoj prijestonici predstavio državni sekretar Entoni Blinken. Krijumčari u Crnoj Gori, kako se navodi, koriste žrtve u ugostiteljstvu, uključujući barove, restorane, noćne klubove i kafiće.
Stejt department: Krijumčari ljudima u CG koriste žrtve u ugostiteljstvu, Vlada da agresivnije istražuje slučajeve trgovine ljudima

Izvor: Pixabay

Crna Gora pripada zemljama druge grupe – što je potvrda njenog rangiranja prema izvještaju iz 2021. U tekstu je navedeno da Vlada Crne Gore ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini. Konstatovano je i da je pandemija kovida otežala nastojanja u borbi suzbijanja trgovine ljudima.

“Vlada je usvojila Nacionalni akcioni plan za 2021. i koordinaciona tijela sastajala su se redovno. Međutim, Vlada nije ispunila minumalne standarde u nekoliko ključnih oblasti. Istražen je manji broj slučajeva i procesuirano manje osumnjičenih za trafiking. Smanjeni su napori za zaštitu žrtava, uključujući i izdvajanje manje resursa za sklonište žrtava trgovine ljudima koje vodi nevladina organizacija. Identifikovan je manji broj žrtava i nedovoljno je napora za pronalaženje žrtava među tražiocima azila, migrantima, i sezonskim radnicima”, precizirano je u tekstu – u kom je ukazano i na napredak u pojedinim oblastima, prenosi Glas Amerike.

“Napori crnogorskih vlasti ogledali su se u obezbjeđivanju sveobuhvatne obuke o identifikovanju žrtava i pomoći službenicima zaduženim za to. Prilagođavane su procedure za borbu protiv trgovine ljudima u skloništima kako bi se ublažilo širenje pandemije koronavirusa”, navodi Stejt department.

Među preporukama su sugerisane istrage, krivično gonjenje i kažnjavanje trgovca ljudima prema krivičnom zakonu, kao i oznaživanje napora za identifikovanje žrtava trgovine ljudima.

“Među pojedincima u industriji seksa, migrantskoj populaciji, tražiocima azila, izbjeglicama i sezonskim radnicima. Obezbijediti dovoljno sredstava za sklonište žrtava trgovine ljudima, a žrtvama zaštitu privatnosti, kao i pridržavanje standarda zaštite žrtava. Sudijama, tužiocima i drugim organima za primjenu zakona potrebno je obezbijediti savremnu obuku”, navedeno je, između ostalog, u preporukama koje se odnose na Crnu Goru.

U izvještaju se navodi da su krijumčari u Crnoj Gori uglavnom muškarci od 25 do 49 godina, koji su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa aktivnih na Zapadnom Balkanu. Žrtve trgovine ljudima su uglavnom žene i djevojčice iz Crne Gore, susjednih zemalja i u manjem obimu iz istočno-evropskih država.

Krijumčari koriste žrtve u ugostiteljstvu, uključujući barove, restorane, noćne klubove i kafiće. Djeca, naročito Romi, Aškalije i Egipćani, prinuđena su da prosjače, a mlade Romkinje se prinuđene na brakove i prisilni rad u romskim zajednicama u Crnoj Gori, kao i u manjem obimu u Albaniji, Njemačkoj i na Kosovu. Migranti iz susjednih zemalja su potencijalne žrtve prisilnog rada, naročito tokom letnje turističke sezone, naglašava se u izveštaju Stejt departmenta.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Više od 95 odsto crnogorskih građana nije upoznato sa indikatorima po kojima mogu prepoznati potencijalne žrtve trgovine ljudima

Sklonište bez finansiranja, ali zbrinjava žrtve trgovine ljudima

Zeković: Povećao se broj tražilaca besplatne pravne pomoći za žrtve nasilja

Postoji bojazan da je dijete žrtva trgovine ljudima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Po nalogu glavnog specijalnog tužioca uhapšen Radovan Pantović

Danas sastanak Abazovića i Đukanovića

Vlada Srbije donira još 1,7 miliona eura za Hram Svetog Save

TEMELJNI UGOVOR SA SPC, Martinović: Usvojeni dokument se ne može mijenjati bez ponovne procedure i glasanja