Trajno riješiti pitanje plata za jul i avgust prosvjetnim radnicima koji rade na određeno

Sindikat prosvjete Crne Gore uputio je ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću pismo u kome traže da se trajno riješi pitanje plata tokom jula i avgusta prosvjetnim radnicima koji imaju ugovore na određeno radno vrijeme.
Trajno riješiti pitanje plata za jul i avgust prosvjetnim radnicima koji rade na određeno

Ilustracija

“Godinama unazad koleginice i kolege koje rade u prosvjeti na određeno, a ne mijenjaju nikoga, imaju probleme sa ugovorima o radu, a samim tim i platom, tokom dva ljetnja mjeseca. Sve je počelo prije desetak godina, kada je Ministarstvo prosvjete, navodno zbog uštede, odlučilo da konkurse raspisuje do 30. juna, do kraja nastavne, a ne do 31. avgusta, do kraja školske godine. I to bi bilo prihvatljivo i razumljivo, da su se prethodni premijeri i ministri zaista ponašali domaćinski i vodili računa o svakom centu iz budžeta. Raznorazni majbasi, „limenke“, pale garancije i ostali „troškovi“ svjedoče da nije baš bilo tako”, navodi se u pismu upućenom ministru prosvjete.

Naglašavaju da se na insistiranje Sindikata prosvjete, jul računao kao mjesec godišnjeg odmora, pa bi svi koji su radili na određeno dobijali platu za jul, ali ne i za avgust.

“Tako su svi oni imali prekid u radnom stažu, što se nekima nepovoljno odražavalo na sticanje uslova i dobijanje rješenja na neodređeno. Trenutno, za neke naše koleginice i kolege koji rade na određeno, konkurs je raspisan do 10. juna, za neke do 30. juna, nekima do 31. avgusta, a nekima je ugovor produžavan na mjesečnom nivou. Zbog kasnog davanja saglasnosti diretorima škola od strane Ministarstva prosvjete, nesnalaženja i neodgovornosti prethodne administracije, imamo četiri kategorije onih koji rade na određeno. I to nije krivica prosvjetnih radnika”, ističu u Sindikatu prosvjete.

Za sada, dodaju, Vlada nema jasan i jedinstven stav kako riješiti ljetnje mjesece za one koji rade na određeno.

“Prošle školske godine je Ministarstvo našlo način i obračunalo plate svima i za jul i za avgust. Stav Sindikata prosvjete je jasan i nedvosmislen. Konkurse treba raspisivati do 31. avgusta, tj. do kraja školske godine i tako riješiti navedeni problem trajno, a ne da se svake godine bavimo istim pitanjem. Ovdje se prvenstveno radi o mladim ljudima, koje svi zajedno dovodimo u nepovoljan položaj, uskraćujući im zaradu i radni staž tokom ljetnjih mjeseci. Među njima ima novopečenih roditelja i podstanara, koji su svoju egzistenciju vezali za školstvo. Poštovani gospodine ministre, Sindikat prosvjete Crne Gore Vam upućuje apel, da snagom svog autoriteta kao i organa kojeg predstavljate, nađete način, pa makar i po modelu od prošle godine, i obračuna zarade za oba ljetnja”, zaključuje se u saopštenju Sindikata prosvjete.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Savović: Nagle smjene direktora odraziće se na pripremu nastave

Vlada planira da u 2022. godini zaposli čak 661 službenika

Radulović: Još 25 svjetskih destinacija na Aerodromima, od kojih su nove Tel Aviv, Rijad, Jerevan, Prag, Poznanj, Paradubice, Kraljevo

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DRAMA U BARU: Janković uspio da pobjegne policiji tokom pretresa, jedan inspektor zapucao

Kad imaš muža MILIJARDERA od 91 godinu, onda tvoj život izgleda OVAKO! (FOTO)

PO NALOGU SDT: U Baru privedena trojica Škaljaraca, policija upotrebila oružje

Drecun za Standard: Zima će biti oštra, nekome kao žilet, nekome kao nož, a malom broju srećnih dobitnika, kao lopta