U Kliničkom održana komemoracija povodom smrti dr Koviljke Kažić: Nasljeđe koje obavezuje

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) održana je komemoracija povodom smrti dr Koviljke Kažić, osnivača i prve predsjednice Udruženja reumatologa u našoj državi.
U Kliničkom održana komemoracija povodom smrti dr Koviljke Kažić: Nasljeđe koje obavezuje

Cjelokupnim radnim opusom, doktorka Kažić je dala trajan pečat Internoj klinici i reumatologiji pa je s pravom možemo smatrati rodonačelnicom i doajenom te grane Interne medicine u Crnoj Gori, rekao je direktor Interne klinike, dr Đorđije Krnjević.

“Uvijek je teško biti prvi i jedini, naročito u profesijama kakva je medicina gdje je nerijetko neophodan multidisciplinarni i konzilijarni pristup pacijentima. Doktorka Kažić se sa tim bremenom nosila više nego uspješno, o čemu svjedoči veliki broj izliječenih i adekvatno zbrinutih pacijenata”, naglasio je Krnjević.

On je naveo da je Kažić bila iskreno posvećena edukaciji mladih.

“Njen legat smo i većina nas sa Interne klinike koji smo prva praktična znanja iz reumatologije upravo sticali tako što nam je doktorka Kažić bila mentor i učitelj, iskreno posvećena edukaciji, ponekad stroga, ali pravedna i uvijek dostupna da svoje znanje i iskustvo podijeli sa mladima. To znanje nije bilo isključivo ograničeno na medicinu, već je doktorka Kažić bila intelektualka u pravom smislu te riječi, univerzalnog i široko obrazovanja iz oblasti umjetnosti, književnosti, istorije…”, rekao je on.

Sa komemoracije/ Foto: KCCG

Krnjević je naglasio da su je krasili humanost, skromnost i posvećenost prema profeciji.

“Poštovana koleginica je živjela život kojeg su krasili skomnost, humanost, posvećenost profesiji i pacijentima, požrtvovanost prema porodici, uvijek misleći manje na uskogrudne ciljeve, a više na druge. Otišla je mirno, dostojanstveno, na onako kako je i živjela”, kazao je Krnjević.

Iz KCCG-a podsjećaju, Koviljka Kažić je rođena 29. septembra 1944. godine u Podgorici, gdje je završila osnovnu i srednju školu.

“Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1969. godine. Specijalizaciju iz Interne medicine je završila 1981. godine na istom fakultetu, dok je  1985. godine polozila subspecijalistički ispit iz reumatologije, takođe na Medicinskom fakultetu u Beogradu i tako postala prvi Ijekar sa tom subspecijalizacijom u Crnoj Gori. Od 1967. do 2010. godine bila je stalno zaposlena u KCCG u Podgorici”, kazali su iz KCCG.

Dugi niz godina radila je kao načelnica Odjeljenja za reumatologiju i sa te pozicije je otišla u zasluženu penziju.

“Još par godina od 2010. godine radila je po ugovoru o radu na istom Odjeljenju, i dalje doprinoseći svojim iskustvom i znanjem njegovom boljem funkcionisanju”, naveo je dr Krnjević.

Komemoraciji u KCCG prisustvovala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktorica KCCG Ljiljana Radulović i brojne kolege.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mujović: Energetski subjekti da kažu na šta troše novac

Tivat: Uhapšen državljanin Srbije zbog teškog ubistva u pokušaju

Adžić na Osnivačkom kongresu CEP: Ne pristajemo na vazalan položaj Crne Gore

Dres i ovacije za Džastina Kobsa u “Morači”