U Nikšiću kreće popis vlasnički pasa, trajaće dva i po mjeseca

U Nikšiću ove nedjelje počinje popisivanje kućnih ljubimaca-pasa na teritoriji opštine, koje će trajati dva i po mjeseca i obuhvatiće sve 32 mjesne zajednice.
U Nikšiću kreće popis vlasnički pasa, trajaće dva i po mjeseca

Popisivanje će vršiti obučeni anketari, dok je sami popis dio programa javnog rada „Sprovođenje popisa kućnih ljubimaca (pasa) kao dio kontrole populacije pasa na teritoriji opštine Nikšić”, koji u partnerstvu sprovode Udruženje Korina, Opština Nikšić i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, uz podršku međunarodne organizacije Network for Animals i lokalnih veterinarskih ambulanti.

“Ovo je prvi ovakav popis u Crnoj Gori, i sprovešće se upravo u najvećoj opštini u bivšoj Jugoslaviji. Cilj popisa je da obezbijedi sveobuhvatne, kvalitetne i uporedive podatke, koji su izuzetno značajni za kreiranje politike kontrole populacije pasa i izradu lokalnog plana koji je Opština Nikšić dužna da usvoji do kraja drugog kvartala 2023. godine. Krajnji cilj programa jeste da Opština razvije održiv lokalni Program kontrole populacije pasa koji je zasnovan na više vrsta istraživanja. Program treba da predstavlja jasnu mapu puta za lokalnu samoupravu – korake koje ona treba da preduzme da bi trajno riješila probleme koji se vezuju za napuštene pse, na human i efikasan način sa najmanje moguće troškova.

Podsjećamo sve vlasnike pasa da su dužni da obezbijede identifikaciju, registraciju i vakcinaciju psa protiv bjesnila, kao i da posjeduju potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila (pasoš).
Identifikaciju i registraciju pasa vrše veterinarske ambulante, specijalističke veterinarske ambulante i veterinarska služba koje podatke o identifikaciji i registraciji dostavljaju Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, radi upisa u Centralni registar pasa, koji je formiran krajem 2019. godine. Veterinarska organizacija dužna je da držaocu psa izda potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila i da podatke o psima koje je identifikovala i registrovala upiše u registar pasa.

Identifikaciji pasa podliježu svi novorođeni psi koji se nalaze na teritoriji Crne Gore i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnihbolesti ili napuštanja legla. Identifikaciji podliježu i uvezeni psi koji nijesu trajno identifikovani, a identifikacija se vrši 15 dana od dana ulaska u Crnu Goru. Identifikacija pasa vrši se mikročipovima. Prilikom identifikacije psi dobijaju svoj jedinstveni identifikacioni broj koji se unosi u Centralnu bazu podataka.

Novčana kazna za nepostupanje po ovim odredbama zakona iznosi od 100 eura do 1.000 eura
za fizička lica, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Pomoracnkcg

A šta treba ja da radim koji sam zbog bolesti vezan za kuću a psi u kavezu

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Ova rasa psa je NAJBOLJI ČUVAR DJECE I PORODICE

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Vlahović: Otkriti ko se u Crnoj Gori bavi krađom i švercom pasa

UP: Sprovedena obuka vodiča službenih pasa

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SJEDNICA PARLAMENTA: Glasanje za četiri kandidata za Sudski savjet drži otvoren prozor za EU

Potresne riječi Miloša Martinovića kojima se oprostio od svoje porodice: Moji anđeli, dolazim brzo kod vas, čekajte me i volim vas

Raonić o propustu u Dnevniku: Sramna greška, pokrenut je postupak

Tri civila poginula na plaži u Odesi u ekspoloziji nepoznate naprave