Umjesto trodnevnog internacionalnog festivala, 220.000 za koncert domaćeg i regionalnog izvođača

Polako se bliži kraj ovogodišnje ljetnje turističke sezone, koja je po mnogo čemu bila specifična – obilježile su je kako inflacija, tako i političke turbulencije. U postsezoni, kada je u pitanju posjeta turista, nade su se do sada polagale u muzički festival Sea Dance, koji je ipak uspijevao da privuče goste iz regiona i Evrope i prema riječima mnogih ''produži sezonu''. Niti Sea Dance niti manifestacija slične veličine i karaktera ove godine nije i, po svemu sudeći, neće biti organizovana.
Umjesto trodnevnog internacionalnog festivala, 220.000 za koncert domaćeg i regionalnog izvođača

Foto: Sea Dance

Najskorije, umjesto trodnevnog festivala, za koji bi, prema dostupnim podacima, država izdvojila 200.000 evra, organizovani su koncerti domaćeg i regionalnog izvođača, odnosno Sergeja Ćetkovića i Stjepana Hausera u Baru. Za ovaj događaj izdvojeno je 220.000 evra, a opredijelili su ih Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i TO Bar.

Podsjećamo, Sea Dance festivala ove godine nije bilo u Crnoj Gori usljed blokade finansiranja državnih institucija, koju je naložila Agencija za zaštitu konkurencije, istovremeno pokrećući postupak provjere da li je dosadašnja saradnja države i Opštine Budva sa festivalom bila oblik državne pomoći. Umjesto toga, izdanje pod sloganom Sea Dance in Exile, održano je na ostrvu Krk u Hrvatskoj, u okviru kojeg su nastupili Willy William, Alok i Fedde le Grand.

Iz najpoznatijeg domaćeg sastava Who See za Standard ističu da ne znaju zašto je ovogodišnje izdanje Sea Dance-a izostalo, ali da im je i te kako žao zbog toga.

“Nismo imali priliku da ugostimo zvijezde iz svijeta i regije. Nije se desilo to dvodnevno ili trodnevno nezaboravno druženje na plaži. Nismo vidjeli te specijalne efekte sa bine, nismo čuli to vrhunsko ozvučenje… Ne znam zašto, ali znam da mi je žao”, kaže Dejan Dedović Dedduh.

Prema njegovim riječima, svako nepostojanje ozbiljnih festivala, izdavača, medija, publike… dovodi do nepostojanja scene.

“Nadam se da će se stvari promijeniti u korist postojanja ovog i ovakvih festivala. Zato što su potrebni, jer iz nih se rađaju novi muzičari”, ocijenio je član popularnog crnogorskog hip-hop dvojca.

Sa njim je saglasan i kolega iz Nikšića, Martin Durutović, poznatiji kao DJ Proximus, koji je u razgovoru za Standard naglasio da je festival ove godine i te kako nedostajao.

“Sea Dance festival je bio neizostavan dio svakog ljeta i vjerujem da svi nosimo nezaboravne uspomene odatle. Poseban je taj osjećaj kada ste DJ na domaćem terenu, a pritom znate koliko je fanova iz cijelog svijeta među publikom. Provod je uvijek bio zagarantovan i definitivno nam je to nedostajalo ove godine”, naglasio je.

Dodaje da je izostanak ovog festivala i te kako osiromašio manifestacionu ponudu Crne Gore.

“Kad imate dugotrajan i jak festivalski brend u svojoj državi, kao što je Sea Dance, ljudi širom svijeta to prepoznaju. Uz to, činjenica da se festival održava na samoj obali mora dodatno je privlačila turiste. Mislim da je izostanak ovogodišnjeg izdanja definitivno osiromašio manifestacionu ponudu Crne Gore, pogotovo zato što je kraj sezone na neki način i među domaćom i stranom publikom bio rezervisan upravo za Sea Dance”, zaključuje DJ Proximus.

Kada se sve uzme u obzir, postavlja se pitanje, da li jednodnevni događaj sa dva izvođača vrijedi koliko i trodnevni festival koji je dovodio svjetske zvijezde, i da li je taj događaj sa regionalnim i domaćim izvođačem zaista uspio da pozicionira Crnu Goru na mapu uspješnih manifestacionih destinacija, dovodeći turiste?

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


Zole

Neka, ni ne treba nam bolje..

Odgovori
Rambo

Sad će Đurović zapjevati na glas: “bolje jedno vruće pivo, nego 4 ladna, bolje u moj Bar koncert sa 2 balkanca nego 3 dana međunarodnog festivala sa globalnom zvijezdama” 😊😊😊

Odgovori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Fondacija Miloš Karadaglić dodjeljuje četiri vrijedne stipendije za mlade talent...

Medenica: Na mjerama tajnog nadzora se upecao i neko ko sada žari i pali ovim pr...

U toku sastanak vrha Demokrata i PES-a oko izbora šefa policije

Ovo su nova kadrovska rješenja: Vlada imenovala novi Biro za operativnu koordina...