UNICEF-ovi mladi reporteri poručuju: Ujedinimo se u prihvatanju različitosti kao bogatstva Crne Gore

Svaki mladi čovjek dužan je da na ličnom primjeru pokaže kapacitet za prihvatanje ljudi koji drugačije misle, jer time stvaramo srećnije okruženje za svako dijete i sve ljude, poručili su mladi reporteri UNICEF-a na tribini ''Njegujmo kulturu različitosti'' koja je održana u Nikšiću, u okviru drugog Jesenjeg sajma knjiga ''Anderva book''.
UNICEF-ovi mladi reporteri poručuju: Ujedinimo se u prihvatanju različitosti kao bogatstva Crne Gore

Foto: UNICEF/ Duško Miljanić

Milena Keković govorila je o primjerima (ne)tolerancije u školi i van nje, u porodici i društvu.

„Mi iz biologije učimo o diverzitetu, ali kad izađemo iz učionice, odbacujemo one koje su drugačiji. Tolerancija se pokazuje kroz lični primjer“, istakla je mlada reporterka Keković.

Foto: UNICEF/Duško Miljanić
Foto: UNICEF/Duško Miljanić

Mina Bošković kazala je da se tema kulture različitosti istakla među brojnim temama kojima su se UNICEFovi mladi reporteri bavili.

„Dok smo snimali naš kratki dokumentarni film ‘Moj život’, od mnogo naših vršnjaka čuli smo da se suočavaju s nepoštovanjem različitosti. Od mladih širom Crne Gore slušali smo o nasilju, siromaštvu, odbacivanju…“, ukazala je mlada reporterka Bošković.

Foto: UNICEF/Duško Miljanić
Foto: UNICEF/Duško Miljanić

Elmedin Špatolaj govorio je o kulturi dijaloga iz ugla mladog Roma, kome je učešće u UNICEF-ovoj inicijativi mladih reportera pomoglo da bolje razumije kulturni kontekst Crne Gore: „Oduševljen sam različitostima u našoj zemlji. Putujući s mladim reporterima upoznao sam ljude koji se različito oblače, imaju drugačije običaje, govor…“.

Emir Drešević osvrnuo se na izazove s kojima se mladi suočavaju na internetu: „Upravo je onlajn svijet polje u kojem se često ne poštuje drugi i drugačiji.“

„Oko nas ima svjetla i tame, pa tako postoje tolerancija i netolerancija. Mladi uče na primjerima odraslih. Ako odrasli daju svijetle primjere, veća je šansa da djeca budućnosti izgrade bolje društvo“, istakao je mladi reporter Drešević.

Gosti tribine bili su učenici nikšićkih osnovnih škola koji su izrazili interesovanje za UNICEF-ovu inicijativu mladih reportera i postavili niz pitanja mladim reporterima u vezi s javnim nastupima, iskustvima s terena i izazovima s kojima se suočavaju prilikom snimanja reporterskih priča.

Drugi Jesenji sajam knjiga „Anderva book“ trajaće do 27. septembra, a održava se u Nikšićkom pozorištu, u organizaciji Narodne biblioteke „Njegoš“. UNICEF-ovi mladi reporteri su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da na njemu učestvuju da bi tom prilikom ponovili dvije poruke kampanje medijske pismenosti čiji su oni glavni promoteri: #BirajmoŠtaČitamo i #RazličitostiSuBogatstvo.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Rambo Amadeus: Različitosti su bogatstvo Crne Gore, a dijalog je današnje čojstvo i junaštvo

Dostojanstven život za svako romsko dijete

UNICEF-ovi mladi reporteri pozivaju na kulturu dijaloga

UNICEF pokreće aplikaciju Bebbo za roditelje djece do šest godina

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Medojević Abazoviću: Ispitaćemo tvoje veze sa klanovima i o tome obavijestiti naše američke partnere

Radulović: Vratiti mandat građanima, u suprotnom Crna Gora ulazi u „kružni tok“ iz koga neće znati da izađe

Komunikacija sa Vladom u punom kapacitetu od naredne sedmice

U grupi koja je ubila šefa ”škaljaraca” i žena: Sa tri GPS ga pratili mjesecima