Upravni sud: Tendenciozno smještanje presuda u političke izjave zabrinjavajući znak postojanja pritiska na sudstvo

Tendenciozno smještanje presuda u političke izjave, kojima se ubiraju politički poeni, je ništa drugo nego zabrinjavajući znak postojanja atmosfere, u kojoj se poseže za neprimjerenim uticajem i pritiskom na sudstvo, a što ne koristi bilo kojem građaninu u Crnoj Gori kao ni crnogorskom društvu u cjelini, saopšteno je iz Upravnog suda.
Upravni sud: Tendenciozno smještanje presuda u političke izjave zabrinjavajući znak postojanja pritiska na sudstvo

Izvor: Pixabay

”Donošenje presuda, o čemu svi akteri na javnoj sceni moraju posebno voditi računa, jeste funkcija sudova, pa polje primjene prava ne smije biti oruđe bilo kom sudioniku izbornog, ili bilo kog drugog političkog procesa. Upravni sud, po ko zna koji put apeluje na javnost da se određeni pojedinci, grupacije kao i javnopravni organi i njihove službe te političke partije, uzdrže od javnog izražavanja mišljenja o donijetim presudama kojima se etiketiraju sudovi, kao i nosioci sudijskih funkcija na bilo koji način.

Tendenciozno smještanje presuda u političke izjave, kojima se ubiraju politički poeni, je ništa drugo nego zabrinjavajući znak postojanja atmosfere, u kojoj se poseže za neprimjerenim uticajem i pritiskom na sudstvo, a što ne koristi bilo kojem građaninu u Crnoj Gori kao ni crnogorskom društvu u cjelini.Podsjećamo da je očuvanje pravnog poretka, rješavanjem sporova u društvu, osnovna uloga sudova pa i Upravnog suda, pa različita gledišta u pogledu upotrebe pravne norme u presudi nije, i ne smije biti, usmjerena na pokušaje da se presude kontrolišu mimo zakonom propisane procedure”, navode iz Upravnog suda.

Oni ističu da smo dužni graditi i njegovati ambijent u kojem se gaji kultura svijesti da se presuda, kao i rad jednog suda, može jedino preispitati upotrebom propisanog pravnog lijeka, “a nikako prozivkama, javnim komentarisanjem i neprofesionalnim procjenama, koji imaju za cilj da se podriva autoritet suda i nosilaca sudijske funkcije”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Vrhovni sud za pooštravanje kazni u slučajevima napada na novinare

Stepen digitalizacije sudova, tehnička opremljenost i kadrovske sposobnosti ključni za uvođenje suđenja na daljinu

Od osnivanja Sudskog savjeta nije obezbijeđeno da taj organ postane nezavisan

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Lažne vijesti: Opasno oružje za promociju nacionalizma, teorija zavjere i stvaranja atmosfere straha

Krivokapić: Abazovićevi potezi “suviše usklađeni” sa Moskvom

TAJNA OPERACIJA: Vučić poslao Mandića da izravna račune sa Rudnikom uglja Pljevlja

Standard traži novinare