Uprkos dahu proljeća, Savin kuk dobro posjećen

Zapažen prvi dan vikenda bilježi se na izmaku zime na Savinom kuku, đe je danas boravilo oko 500 ljubitelja zimskih sportova ali i drugih aktivnosti.
Uprkos dahu proljeća, Savin kuk dobro posjećen

Foto: AntenaM

Na ovom prostoru, pored skijaša, boravili su danas pripadnici nacionalne Gorske službe spašavanja na realizaciji planirane vježbe spašavanja u lavinama kao i nekoliko desetina alpinista iz Srbije koji pohađaju kurs alpinizma.

Dah nadolazećeg proljeća osjetio se na stazama jer snijeg, iako ga ima u izobilju od vrha do dna staze, počinje površinski bivati voden, što nije smetalo skijašima da uživaju u sportu koji po inerciji pada u zaborav do naredne zime.

A da skiijanje ne prepušte zaborava obećavaju iz Turističkog centra “Durmitor”, preduzeća koje gazduje stazama i infrastrukturom. Direktor Marinko Purić kaže da dok god ima snijega, nudiće skijanje i zdrave stilove života, i tako mijenjati navike našeg čovjeka.

Purić je podsjetio da je snijeg ove godine okasnio ali da je do sada zabilježeno 65 skijaških dana i prodato oko 13.000 ski pasova. Pored klasičnog skijaškog turizma pobrojao je manifestacije koje su se u proteklom period odvijale na Savinom kuku.

“Ovdje se organizovalo pet skijaških takmičenja za najmlađe crnogorske takmičare, potom tradicionalna alpska trka “Zlatni ora Durmitora”, dio programa koji je na Durmitoru realizovala nacionalna asocijacija “Sport za sve” …do alpinista iz Srbije i naših pripadnika Gorske službe spašavanja”, kaže Purić.

On je napravio hronologiju strukture posjećenosti. U januaru su dominirali domaći gosti. Do sredine februara gosti iz Srbije a nakon toga iz Hrvatske. Zapaženo je bilo i prisustvo gostiju iz Rusije, Češke, Slovenije, Albanije…, kazao je Marinko Purić.

Učesnici alpinističkog kursa, Ivan Mitić iz Knjaževca i Iva Zavišin iz Vršca nose lijepe utiske sa Durmitora. Ivanu je tako već tri godine, koliko je gost a Ivi prvi susret sa ovom planinom. Kažu da je planina jedinstvena i impresivna a ljudi srdačni i gostoprimljivi. Ivan je turno skijaš pa je to iskoristio da, osim Savinog kuka, na turno skijama upozna Čistu stranu, Šljemena i Mlječni do.

Prelijep dan iskoristili su Žana iz Litvanije i Svetlana iz Rusije da sa mališanima borave na Savinom kuku.

Žana kaže da je ovo “najbolje mjesto na svijetu koje mi volimo” u kome žive dobri ljudi. I ona i Svetlana su dugo godina stanovnici Žabljaka odakle ne odlaze jer uživaju i sve im je super.

“Treba modernizovati skijalište i tada će ovo biti najbolje mjesto na svijetu jer je priroda fenomenalna. Ljeto je bolje jer je više ponude. Tada šetamo i obilazimo jezera. Očarana sam Crnim i Zminičkim jezerom. I dobrom “Ruskom banjom” koju su Žana i njen suprug sagradili u Njegovuđi u koju redovno dolaze naši sunarodnici saa primorja”, kaže Svetlana.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

(UŽIVO) Đukanović: Zadnja ura da završavamo ovaj cirkus državne politike; Mandić: Vi gospodine Đukanoviću najveći ste problem Crne Gore, predugo ste na vlasti

Prve rezervacije na Žabljaku tek nakon 10. februara

Gdje je i čime se danas bavi čuvena ZANA NIMANI?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

“Vruća” atmosfera na sjednici OIK Podgorica: Pljuštale uvrede prije nego su proglasili konačne rezultate izbora

Dokaz: Milojko Spajić ima srpski pasoš

Nakon 12 sati, završen maratonski razgovor Vučića i Kurtija u Ohridu

AGENDA ILI NEZNANJE: Stevović zaustavio građevinarstvo u Crnoj Gori