Uručene Oktoih nagrade, Bratić: MPNKS i ove godine, nagradom ukazuje poštovanje prosvjetnim radnicima

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, danas je u Vili Gorica uručila najveće priznanje u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studenstkog standarda, Državnu nagradu Oktoih za 2021. godinu Biljani Mićković, profesorici geografije u JU OŠ 'Braća Labudović', Nikšić i Mirjani Perović, profesorici crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU Gimnazija 'Slobodan Škerović', Podgorica.
Uručene Oktoih nagrade, Bratić: MPNKS i ove godine, nagradom ukazuje poštovanje prosvjetnim radnicima

Bratić je istakla da je za sve nas ovo važan dan na koji se podsjećamo “velike i slavne prošlosti tradicionalne Crne Gore i naših predaka kojih se trudimo da budemo dostojni, jer su u surovim uslovima bespoštedne borbe za opstanak imali sluha za važnost pisane riječi, koja tu i takvu, crnojevićku i petrovićevsku Crnu Goru stavlja na mapu najrazvijenijih zemalja Evrope i svijeta”.

„Znamenita je biblijska maksima: „U početku bijaše riječ“, a Crnogorci se mogu raskošno pohvaliti i kazati da su tu riječ umnožili i već vjekovima govore : „U početku bijaše knjiga!“A na štampanju te knjige, prve u Južnih Slovena, odnosno na njenom impresivnom i zavidnom obimu od 269 listova ili 538 strana, zavidjeli bi, s punim pravom, mnogi današnji štampari, nekadri i pored svih savremenih digitalnih sredstava, da dostignu kvalitet i trajnost štampane knjige, kakvi su na Cetinju postignuti prije više od pet stoljeća“, izjavila je ministarka i dodala da upravo zato tradicionalna dodjela najvećeg priznanja iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, uspostavljena 1970. godine, predstavlja podsjetnik na izuzetan doprinos koji prosvjetni radnici daju cjelokupnom društvu.

„Plemenitost i odgvornost profesorskog poziva ogledaju se u cjeloživotnoj misiji, koja ne podrazumijeva samo prenošenje znanja, već oblikovanje i razvoj ličnosti učenika, sa ciljem stvaranja slobodnih građana, a slobodan pojedinac je i kreativan i uspješan i empatičan”, istakla je Bratić i izrazila uvjerenje da MPNKS i ove godine, nagradom „Oktoih“ ukazuje dužno poštovanje prosvjetnim radnicima, koji su, u prethodnoj godini, punoj izazova, u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, uložili dodatni napor i entuzijazam, kako bi artikulisali viziju budućnosti našeg društva, usmjeravajući nove generacije ka pravim vrijednostima.

„Njihovo pregalaštvo, duboko vjerujemo, podstiče i afirmiše sve zaposlene u obrazovnom sistemu da nastave tim putem i trasiraju stazu razvoja društva, zasnovanu na znanju, stvaralaštvu i kulturi“, zaključila je ministarka Bratić.

Predsjednik žirija, Andrija Radulović izjavio je da se svako svako društvo, prije svega, razvija znanjem, koje i vlada modernim svijetom, zato je neko prije više od pola stoljeća dobro uradio što je osnovao Državnu nagradu Oktoih, za lučonoše naše prosvjete ,koji daju istinsku vrijednost Crnoj Gori, kao simbol i sjećanje na veliki datum – prvu ćiriličnu knjigu štampanu na Slovenskom jugu.

„Nastavnici su i ljudi koji uz svoj pedagoški zadatak, bude osjećanje ljubavi prema svijetu i prema čovjeku, formirajući ličnosti sa karakterom, a karakter je sudbina čovjeka, kako nas uči Heraklit, čiji zakoni u filozofiji i danas važe“, rekao je Radulović, informišući prisutne da je na Javnom konkursu za Državnu nagradu Oktoih za 2021.godinu stigao je dvadeset i jedan predlog.

Dodjela nagrade oktoih
Dodjela nagrade oktoih

Radulović je obrazložio da se nagrađena Biljana Mićković, profesorica geografije, uz visoke ostvarene rezultate u nastavnom procesu , stručno i naučno usavršavala, magistrirala i doktorirala geografiju na Univerzitetu Crne Gore, i kao nastavnik u osnovnom obazovanju podigla visoko ljestvicu poziva koji je izabrala među svojim kolegama i generacijama učenika, koji su svoja znanja iz geografije potvrdili na mnogim takmičenjima i u daljem školovanju, bilježeći samo uspjehe.

„Mirjana Perović, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU Gimnazija „Slobodan Škerović“- Podgorica, već tridest pet godina je jedna od vodećih ličnosti ove ugledne obrazovne ustanove, postižući izvanredne rezultate u obrazovnom procesu, ističući se stručnim kvalitetima kao izuzetan pedagog, predavač, istraživač i organizator mnogih aktivnosti i kulturnih događaja.Ona je, između ostalog, pokrenula časopis „Znak“ /godišnjak učenika Gimnazije „Slobodan Škerović“/, koji je godinama veoma posvećeno i stručno uređivala, lektorisala i promovisala. Organizovala je veliki broj oglednih, uglednih i javnih časova, gostovanja, bila je mentorka učeničkih projekata posvećenih opusu Danila Kiša, inicijatorka je prvih elektronskih testova i autorka programa i testova za eksternu provjeru znanja“, kazao je Radulović.

Dodjela nagrade oktoih
Dodjela nagrade oktoih

Dobitnica ovogodišnje nagrade „ Oktoih“,Mirjana Perović smatra da svaka nova školska godina i svaki dan u poslu profesora, predstavljaju nove izazove.

„Iz generacije u generaciju, u učionicama smo sa mladima koji će već sjutra rješavati brige i probleme svih nas, od onih sitnih, svakodnevnih, do najvažnijih, životnih, i zato naša profesija nosi posebnu odgovornost: da sa učenicima podijelimo neophodna znanja, osposobimo ih da ih primijene u svim oblastima života, otvorimo im vrata svjetova nauke i ljepote, da im u osvješćivanju ličnosti i građenju sistema vrijednosti budemo makar mali putokaz u životu , dok budu izrastali u čestite ljude. Ako nas se, suočeni sa izazovima koje život postavlja pred sve nas, ponekad sjete, naš radni vijek nije prošao uzalud“, zaključila je Perović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Milija

Ne mislim da si primjer nekog ko treba da uruči ove nagrade.Ne mogu da se pomirim da ovu nagradu uručuje ova osoba.Kukala nam majka što smo doživjeli

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Profesorice Biljana Mićković i Mirjana Perović dobitnice nagrade Oktoih

Bratić: Narodni muzej u sigurnim rukama, Papović: Zato ste im ukinuli grijanje i nijednom nijeste posjetili muzej otkako ste koordinator

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kaluđerović dao izjavu u Tužilaštvu: Danas izjavio saučešće porodicama žrtava Vuka Borilovića

Radunović: Oslobodite čovjeka koji je zaustavio krvavi pir, molim vas

Potresne riječi Miloša Martinovića kojima se oprostio od svoje porodice: Moji anđeli, dolazim brzo kod vas, čekajte me i volim vas

Bratstvo Borilović duboko žali zbog bezumnog akta