Varhelji: OB nije zamjena za EU, ima ogroman potencijal ali uz određene uslove

Komesar za proširenje, Oliver Varhelji, kazao je da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamjena za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ističući da je svaka regionalna saradnja koja se bazira na pravilima Unije i uzajamnog povjerenja dobra.
Varhelji: OB nije zamjena za EU, ima ogroman potencijal ali uz određene uslove

On je na današnjoj pres konferenciji sa premijerom Dritanom Abazovićem u Podgorici, kazao da je na sastanku Savjeta za pridruživanje, koji je prvi put održan na Zapadnom Balkanu, bilo riječi i o ovoj inicijativi

– Razgovarali smo o Otvorenom Balkanu tako što smo istakli značaj regionalne saradnje jer ona ima ogroman potencijal, ne samo u pogledu ostvarivanja rezultata i koristi za ekonomiju i društvo. Ako Balkan implementira iste četiri slobode koje imamo u Evropi, mogao bi da doda trećinu BDP-u u odnosu na iono što trenutno ima… U rukama regiona je to pitanje time što će ukloniti trgovinske i fizičke barijere na granicama, većom provodnošću diploma, ličnih karata, da se izvoze usluge. To je ogroman potencijal. Napravili smo investicioni plan, prema kome trećina BDP-a ide od strane EU, a jednu trećinu sam region može da kreira. Međutim, ekonomski investicioni plan neće moći da pokaže rezultate. Neće moći zato što i dalje moraju kamioni da se zaustavljaju i čekaju na putevima. Onda koja je poenta auto-puteva. Po meni, OB može da počne da ostvaruje te rezultate, vrlo je važno da bude otvorena za sve i da bude bazirana na pravilima EU, što znači da na ovaj način možete da ubrzate pravne tekovine EU što istovremeno znači da ćete se tako bržđe spremiti za ulazak u Uniju – naglasio je Varheli.

OB, kako kaže, za članstvo u EU, već sasvim suprotno.

– Cio Zapadni Balkan treba da postane član EU i sasvim je prirodno da, ako želite, možete da primjenjujete ista pravila, koja ćete primjenjivati kada budete članica EU – naglasio je on.

Prema njegovim riječima, svaka regionalna saradnja koja se bazira na pravilima EU i uzajamnom povjerenju i poštovanju promijeniće mentalitet, kroz pet, deset ili 15 godina.

– Naredna generacija će imati potpuno drugačiju percepciju putovanja i investiranja, poslovanja, kontakata sa porodicom od one koju smo imali nakon ratova na Balkanu. Inicijativa ima ogroman potencijal, ali moraju uz nju biti i neophodni uslovi – zaključio je Verhelji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Otvoreni Balkan nije samo loša ideja – ona je i opasna

Mulešković: BDP raste, standard pada

Đurović: Otvoreni Balkan politička manipulacija, Crnoj Gori ne trebaju vještačke krize

Prozapadne stranke protiv ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, proruske za

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(VIDEO)Pogledajte hronologiju događaja u Nikšiću: Provokacije, srpski ekstremisti, suzavci, batinanje…

Nova televizija u Crnoj Gori: TVE od danas pred gledaocima

Blažić za STANDARD: Vlada u tehničkom mandatu može da radi u punom kapacitetu, osim da raspusti Skupštinu

Bulatović podnio krivičnu prijavu zbog pokušaja otimanja telefona