VIDEO: Kada čujete vabilice zov, to se zove krivolov!

Prepelica je česta žrtva krivolova zbog intenzivne upotrebe nedozvoljenih sredstava za lov-zvučnih mamaca tzv. vabilica čija je upotreba zabranjena Zakonom o divljači i lovstvu (član 66). Elektronska vabilica emituje zvuk oglašavanja mužjaka prepelice tokom noći kako bi na određenu lokaciju privukla i zadržala veliki broj prepelica koje tako postaju lak plijen krivolovcima, navode iz CZIP.
VIDEO: Kada čujete vabilice zov, to se zove krivolov!

Prepelica je ptica selica koja tokom jeseni migrira preko Crne Gore za Afriku. Na tom putu kao odmorišta koristi brojna polja koja se nalaze u primorskom i centralnom regionu Crne Gore. Tokom perioda njene migracije traje i lovna sezona na ovu vrstu u našoj zemlji (1.08.-31.10). 

“Zvuk koji vabilica emituje je veoma prodoran i jak i može se čuti čak sa nekoliko kilometara udaljenosti. Vabilice zavaravaju prepelice da je okruženje bezbjedno i da tu mogu da se odmore od naporne migracije”, naglašavaju.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica godinama sprovodi monitoring u cilju otkrivanja krivolovnih aktivnosti gdje je upotreba nedozvoljenih sredstava kao što su vabilice veoma zastupljena. 

Pozivamo vas da nam se pridružite u borbi protiv krivolova i prijavite korišćenje elektronskih vabilica Centru za zaštitu i proučavanje ptica! Prijave možete slati na e-mail: [email protected]. Molimo da nam dostavite što precizniju lokaciju (osim naziva mjesta i tačku na google.maps ili slično), kao  i vrijeme i datum kada ste čuli vabilicu.

Pored vabilica, ohrabrujemo Vas da nam prijavite i druge slučaje krivolova koje primjetite na terenu, a vaši podaci će biti zaštićeni od dalje distribucije, tj. prijavu ćemo voditi kao anonimnu”, zaključuju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CZIP: Reforma nije moguća bez moratorijuma na lov

CZIP: Mjesec dana od ubistva mečke, čeka se potez ministra Stijovića

VIDEO: CZIP i Who see predstavljaju numeru i spot „Krivolov“

U Crnoj Gori nema potvrđenih slučajeva ptičjeg gripa

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

OSVRT: Destruktivna rekonstrukcija ili pad Vlade – pitanje je sada

HTIO JE ZA MENE U VATRU I U VODU: Vesna Dedić se oprostila od Sergeja dirljivim riječima

SKANDAL: Resor Vesne Bratić traži od v.d. direktora škola da iskopaju ‘prljavi veš’ smijenjenih prethodnika koji će da iskoriste protiv njih na suđenju

Baošić uputio pismu Kneževiću: Došlo je vrijeme da podvučemo crtu i saznamo ko je zapravo premijer Crne Gore – Žana Markova Praščević ili Zdravko Krivokapić