Vlahović: Otkriti ko se u Crnoj Gori bavi krađom i švercom pasa

Direktor nevladine organizacije Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović pozvao je nadležne institucije dašto prije sprovedu akcije sprečavanja šverca pasa iz naše zemlje, jer je riječ o vrlo unosnoj kriminalnoj radnji, koja je u ekspanziji, a sumnja se da u tome, kako kaže, učestvuju čak i lica koja se kriju iza imena pojedinih nevladinih organizacija.
Vlahović: Otkriti ko se u Crnoj Gori bavi krađom i švercom pasa

Foto: Prijatelji životinja Podgorica

”Kao neko ko se godinama bavi zaštitom životinja, ne mogu da zažmurim na sve češće glasine da se Crna Gora nalazi na mapi zemalja jugoistočne Evrope, iz kojih se psi dobro utabanim švercerskim kanalima odvode u zemlje zapadne Evrope. O ovoj kriminalnoj radnji, koja je evidentno u ekspanziji, priča se već godinama unazad, ali nadležne institucije do dana današnjeg nisu otkrile ni jedan slučaj šverca pasa, što švercerima daje dodatni elan. Možda bolje reći da nisu ni pokušali otkriti švercere, jer da jesu, zasigurno bi ti pokušaji dali rezultate”, kazao je Vlahović.

Poznato je, dodaje on, da psi koji se švercerskim kanalima transportuju u zemlje zapadne Evrope, najčešće završavaju u hemijskim industrijama ili industrijama oružja, a umiru na najsuroviji mogući način.

Organizatori šverca, kaže Vlahović, za to dobijaju pozamašne sume novca (nekoliko hiljada eura po psu), od čega dio novca pripadne i onima koji sa ulica sakupljaju pse i predaju ih osobama koje organizuju transport i prodaju.

”Organizacija na čijem sam čelu od građana često dobija informacije o sve učestalijim slučajevima nestanka vlasničkih pasa, od kojih neki budu pronađeni u ilegalnim skloništima, koja koriste članovi pojedinih organizacija, čije ime ovom prilikom neću pominjati, sve dok ne budem imao kompletiranu dokumentaciju, koju ću predati nadležnim institucijama na dalju obradu. To ukazuje da ta lica imaju organizovanu prodaju rasnih pasa. Takav vid „udomljavanja“ pasa u inostranstvu je legalan, ali je način na koji do njih dolaze potpuno nelegalan. Zato apelujem na sve vlasnike da čipuju svoje ose, kako bi u slučaju krađe lako dokazali svoje vlasništvo nad istima. Takođe, pas koji je prethodno čipovan, ne može biti prodat u inostranstvu, jer čitač čipova na granici otkriva da pas kma dva čipa”, istakao je on.

Vlahović tvrdi da se švercu pasa može stati na put sinhronizovanom akcijom Tužilaštva, Granične policije i Uprave carina.

”Pitanje je samo da li za to postoji volja. Nije prvi put da nadležne upozoravam na ovaj vid kriminala, ali osim praznih obećanja, ništa konkretno nije urađeno”, zaključio je Vlahović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Komunalna policija u Kolašinu uzela stvar u svoje ruke: Napisala više prekršajnih naloga i kazni vlasnicima pasa

Ova rasa psa je NAJBOLJI ČUVAR DJECE I PORODICE

Ko je u Crnoj Gori ugrožen – Srbi ili Crnogorci?

Vlahović i Zeković: Crnogorci i manjine ugroženi, favorizovana Crkva Srbije

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Druga sezona serije „Besa“ snimana u Crnoj Gori počinje sa emitovanjem

VOLI cijena: Preporuka proizvoda sa najnižom cijenom na tržištu

Niko nije mogao da vjeruje da me je čuveni Bora Todorović krstio! OBJAVILA SLIKU U ČAST SVOG KUMA

Manjinska vlada na čelu sa Abazovićem jedno od rješenja političke krize