Izvor: RTCG

Vojnog poligona na Sinjajevini neće biti

Na Sinjajevini je obilježena godišnjica od početka protesta protiv vojnog poligona koji je prethodna Vlada planirala na toj lokaciji. Iz GI ''Sačuvajmo Sinjajevinu'' još jednom su pozvali novu Vladu da poništi odluku stare, donešenu 5. septembra 2019. godine, i da se ta planina proglasi zaštićenim područjem. Sa protesta je poručeno da vojnog poligona na Sinjajevini neće biti.
Vojnog poligona na Sinjajevini neće biti

Foto: RTCG/Screenshot

Na Sinjajevini danas nema vojnog poligona zahvaljujući protestima koji su počeli prije tačno godinu i trajali 51 dan. Branili su je i odbranili najuporniji i najodvažniji, posebno oni koji su trajno vezani za ovu planinu.

Sinjajevina je prošle godine sačuvana protestima ali odluka bivše vlade još uvijek nije ukinuta uprkos obećanjima nove vlasti.

“Mi smo njima u više navrata upućivali dopise, nedavno smo ih nazvali i da dođu i pridruže se svom narodu na ovom skupu danas i da na simboličnom mjestu donesu odluku o ukidanju takve osluke o proglašenju vojnog poligona. Nažalost, još uvijek se niko od njih nije pojavio i nikakav zvaničan kontakzt i zvaničnih informacija nije došla ni iz nove vlade”, kazao je Petar Glomazić iz GI “sačuvajmo Sinjajevinu”.

Za razliku od predstavnika Vlade, poslanik GP URA Miloš Konatar je došao da podrži skup.

“I da kao poslanik uputim apel Vladi Crne GOre i Ministarstvu odbrane da se formalizuje ono što smo obećali i da Vlada i formalno odustanje od izgradnje poligona i da se Sinjajevina zaštiti”, Petar Glomazić iz GI “sačuvajmo Sinjajevinu”.

Oni koji su prije godinu bili na prvoj liniji fronta okupili su se i danas na istom mjestu odakle šalju jasnu poruku.

“Da će za nas, svaki dan od danas do ukidanja te odluke, biti 16. oktobar 2020. i da ćemo po svaku cijenu braniti svoje demokratsko pravo da ne dozvolimo da nam takav biser, jedan takav stočarski resurs i prirodni biser svijeta bude uništen i pretvoren u teritoriju uništenja i razaranja s vojnim sredstvima.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vojna vježba na Sinjajevini: Municija koju će koristiti ne može uticati na životnu sredinu

Dvije trećine građana Crne Gore vjeruje da se protestima može doći do promjena u društvu

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

Agencija za stanovanje izvodi radove na više lokacija

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Filmska potjera: Automobilom probio rampu na granici Crne Gore i Srbije

Prepirka Abazovića i Marković na Prajdu: Što ne bacite suzavac na ove mirne ljude?

Čist račun, duga ljubav: Pogledajte primjer predbračnog ugovora

Automobil sletio sa puta blizu desete lovćenske serpentine