Izvor: Pobjeda

Za devet mjeseci naplatili 90.330 eura

Za devet mjeseci ove godine, turistički inspektori su napisali 258 kazni za one koji nijesu poštovali Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, rekao je Pobjedi turistički inspektor Rasim Kolić, ali nije precizirao koliko su fizičkih lica kaznili po tom osnovu.
Za devet mjeseci naplatili 90.330 eura

Foto: Pixabay

Podatak o kaznama koje se odnose na goste nema, zbog, kako tvrdi, hakerskog napada na njihov sistem.

Gosti izađu, vlasnik plaća
Podgorički ugostitelj čije je ime poznato našoj redakciji, sa druge strane ističe da inspektori u našoj zemlji uopšte i ne kažnjavaju gosta, već samo osobu koja je vlasnik lokala.

Naveo je da su u toku dva postupka protiv njega, jer su inspektori u njegovom kafiću zatekli goste sa upaljenom cigaretom.

“Dva puta se desilo da u dijelu lokala koji je poluotvoren gosti puše i inspektor kazni mene, a gost ugasi cigaretu i izađe iz lokala. Niko nije napisao kazne posjetiocima kafane” ističe on.

Kaže kako inspekcija, vlasnike lokala stavlja u takvu poziciju da oni sami sprovode zakon što, kako smatra, nije u redu.

“Mi smo i menadžeri i šankeri, i konobari i policajci. Nemam novca da zaposlim deset osoba koje bi provjeravale ko je upalio cigaretu. Ja upozorim, i samo li se okrenem – on upali cigaretu. Što tu mogu da uradim?”, upitao je naš sagovornik.

Sankcije idu onima koji nemaju načina da ispoštuju Zakon, koji je, kako kaže, potpuno pogrešno postavljen i bez smisla.

“Zakonodavac nije dobro uradio svoj posao, a ja svoje uradim. Upozorim gosta, istaknem svuda da je pušenje zabranjeno, imamo i baštu, ali ja nekad ne mogu da utičem hoće li neko upaliti cigaretu. Ovaj zakon je jednostavno besmisleno napisan i nije precizan. Na taj način samo se naplaćuju od ugostitelja koji jednostavno nemaju novca da to plate, a ni način da utiču na one koji dođu u kafanu”, rekao je naš sagovornik.

Situacija je drugačija u Budvi – predsjednik Udruženja ugostitelja Budva Aleksandar Jovanović rekao je za Pobjedu da u tom gradu rade još uvijek terase, da je lijepo vrijeme i da nemaju problema sa gostima koji puše u zatvorenom.

“Gosti su uglavnom i navikli da se ne puši u ugostiteljskim objektima i kad hoće da puše izađu na terasu pa sa tim nemamo problema”, kazao je on.

Raspon kazni
Inspektor Kolić navodi da je kontrola primjene ovog zakona ove godine bila pojačana, naročito od marta do maja.

“Razlog je što je u 2020. godini prioritet u vršenju inspekcijski nadzora bilo poštovanje mjera koje je donio Institut za javno zdravlje, a odnose se na korona virus”, podsjetio je Kolić.

Od januara 2022. godine do početka oktobra, inspektori su uradili 1.320 inspekcijskih nadzora i utvrdili da se nepravilnosti odnose na to da su gosti pušili u zatvorenom prostoru, što je zakonom zabranjeno, a manji dio ugostitelja je kažnjen jer nije istakao oznaku o zabrani pušenja.

“Za utvrđene nepravilnosti izdato je 274 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 90.330 eura”, istakao je Kolić.

Govoreći o kaznama, rekao je da visina zavisi od toga da li je riječ o pravnom licu ili preduzetniku.

“Iznos kazni za pravno lice je 500 – 20.000 eura; za odgovorno lice u pravnom licu 100 – 2.000 eura; za preduzetnika 150 – 6.000 eura i za fizička lica od 30 – 1.000 eura”, naveo je Kolić.

Inspektori izriču minimalnu kaznu predviđenu zakonom, dok sud (u zavisnosti da li je riječ o privredniku koji ponavlja prekršaj više puta) određuje visinu kazne u propisanom rasponu, opet u zavisnosti od statusa privrednika (pravno lice, preduzetnik…).

Kolić naglašava da Zakon predviđa sankciju i za fizička lica koja puše u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta, te da se kazna piše i privrednom subjektu i fizičkom licu.

Ipak, pojedinačna brojka koja se odnosi na kazne za goste i kazne za ugostitelje je, za sad, nedostupan javnosti.

Kolić zaključuje da privrednik može pisanim putem da zaduži jednu ili više zaposlenih osoba da kontrolišu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

I zastakljene bašte su zatvoren prostor
Zabrana pušenja se odnosi i na zastakljene bašte, jer kako pojašnjava inspektor Rasim Kolić, ovaj zakon ne prepoznaje razliku između zatvorenih prostorija i zastakljenih bašti.

“Zakon definiše „zatvoren prostor“ bez obzira da li se radi o unutrašnjosti objekta ili bašti (koja ima mogućnost zatvaranja u potpunosti). Zabrana pušenja duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru odnosi se na svaki prostor koji, prema čl. 16 Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, predstavlja zatvoreni prostor”, navodi Kolić.

Precizira da je zatvoreni prostor prema tome „napravljen od bilo kog materijala koji ima krov ili tavanicu (nepokretna ili pokretna), vrata, prozore i prolaze koji su u potpunosti zatvoreni stalno ili povremeno ili prostor kod koga se manje od polovine površine spoljnih zidova tog prostora sastoji od otvora u koje se ne računaju otvori za prozore i vrata…“

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kolić SNP-u: Padom Vlade istinski počela borba protiv kriminala

Puni samo elitni hoteli, prihodi sve niži

Skupština usvojila predlog zakona za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja

Primorje: Sat parkiranja od 0,40 do sedam eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mitrić: Nepravično što među kandidatima za sudije Ustavnog suda nema predstavnika manjina

Obdukcioni nalaz pokazao: Od pet metaka u tijelu Borilovića, samo jedan policijski

Ukrajinska djeca nerijetko doživljavaju vršnjačko nasilje u školama u Crnoj Gori

Nikiću određeno zadržavanje do 72 sata, pred tužiteljkom priznao da je ubio Ševaljevića