Izvor: Dan

Željezarci čekaju ishod pregovora: Fabrika bez radnika nikome neće služiti

Radnici Željezare do daljnjeg će ostati na krovu fabrike i tu će čekati ishod pregovora predstavnika turskih vlasnika ''Toščelika'' i Elektroprivrede (EPCG) o preuzimanju nikšićke fabrike, saopštio je za ''Dan'' predsjednik sindikata radnika Ivan Vujović.
Željezarci čekaju ishod pregovora: Fabrika bez radnika nikome neće služiti

Ilustracija

Prema njegovim navodima, radnici će biti istrajni u tome da nijedan radnik ne ostane bez posla, ali se isto tako nadaju da će se pregovori završiti što prije.
“Radnici neće dozvoliti “Toščeliku” da uništava imovinu fabrike i ovom prilikom pozivamo “Tosjali holding” da što prije završe pregovore sa EPCG i završe ovu agoniju i našu, a i njihovu. Jer ova fabrika bez radnika Željezare neće funkcionisati nikome, to turski vlasnik napokon treba da shvati. Radnici će istrajati i ovoj svojoj borbi, jer branimo sebe i svoje porodice”, poručio je Vujović.

Prije nekoliko dana radnici su blokirali izvoz mašina poljske kompanije “PG Šilezija”, ali nakon pregovora predstavnika poljske firme i radnika izvoz je dozvoljen.

“Radnici su vidjeli da se nešto izvozi na jednoj od kapija, koja se inače ne koristi više od 20 godina, i koja je bila zavarena. Sumnjajući da se izvoze rezervni djelovi Željezare, radnici su blokirali tu kapiju i dalji izvoz. Poslije dolaska predstavnika poljske firme i pošto nam je objašnjeno, izvoz je dozvoljen. Radnici Željezare neće biti nikome teret za bilo čije poslove, ali isto tako neće dozvoliti uništavanje imovine”, kazao je Vujović.

U pregovorima učestvuje i Daka Davidović

U pregovorima sa turskim vlasnicima, o preuzimanju fabrike učestvuju Elektroprivreda i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović. Do kraja avgusta upravo je Davidović važio za jedinog zainteresovanog za kupovinu fabrike, ali pošto se iz nekoliko ministarstava nisu oglasili na njegove zahtjeve za preuzimanje Željezare, pretpostavljalo se da se on povukao iz pregovaračkog procesa. Međutim, Davidović je nedavno demantovao da je obustavio pregovore, te da je i dalje u kontaktu sa “Toščelikom”. U pregovorima učestvuje i EPCG koja je zainteresovana za otkup fabrike kako bi se u njoj proizvodili solarni paneli. Na ideju da Željezaru preuzme EPCG došao je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.

Radnici Željezare u krugu fabrike borave još od 2. juna, dok su protest na krov fabrike preselili početkom avgusta tražeći od države i turskih vlasnika ponovno pokretanje proizvodnje i povratak njih 229 na posao.

Od početka njihovih protesta održali su više sastanaka sa predstavnicima Vlade zahtijevajući od države da posreduje u pregovorima sa turskim investitorom.

Vlada je na jednoj od ranijih sjednica donijela odluku o otkupu dijela akcija Elektroprivrede, odnosno 3.340.000, koje je otkupila krajem septembra za oko 15 miliona eura, koje bi ova državna kompanija trebalo da iskoristi u svrhu kupovine nikšićke fabrike.

Radnicima su otkazi potpisani 1. septembra, a radnici su istakli da ih nisu dobili te da su zabranili pristup fabrici predstavnicima vlasnika. Oni su u više navrata isticali da sumnjaju da “Toščelik” namjerno odugovlači sa pregovorima kako bi pokrenuli proizvodnju solarnih panela u ovoj fabrici, čemu bi posredovale dvije kompanije koje su Turci osnovali u Beogradu.

Od kako je EPCG ušla u pregovore o preuzimanju, sve češće se pominje neiskorišćeni potencijal, kao i prenamjena fabrike.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kupovina željezare bi mogla skupo koštati EPCG

Ako ne bude kiše biće i poskupljenja i restrikcije struje

Rakočević: Umjesto jeftinog populizma Vlada da riješi problem radnika Željezare

VUŠANOVIĆ: Bez cost-benefit analize ne kupovati željezaru i ne graditi solarnu elektranu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uhapšen Cetinjanin, vjerovao da ima ista prava kao Abazović

Konjević: Navodi u tekstu Mportala promašeni “pucanj u prazno”, Janko Laković ima moju punu podršku

Oštra poruka britanskog i njemačkog izaslanika vlastima: Odluke koje ste donijeli u Skupštini štete Crnoj Gori i njenim građanima, izbore održati što prije

Đeljošaj: Sudija Bečić mi već presudila, histerisala je kada je čula albanski u sudnici