Izvor: Pobjeda

Žena nije inkubator za ispunjavanje želja ni crkve ni države

Najava Javnog servisa da će organizvati emisiju sa temom „Abortus - žensko, državno ili crkveno pitanje“ i apostrofiranjem dileme „Je li borba protiv bijele kuge kršenje ljudskih prava?“ u foršpanu RTCG-a, zlokobno je asocirala na Gileadu, državu nastalu na tlu Sjeverne Amerike u futurističkom distopijskom romanu „Sluškinjina priča“ kanadske autorke Margaret Etvud.
Žena nije inkubator za ispunjavanje želja ni crkve ni države

Foto: Pobjeda

U „Sluškinjinoj priči“, našoj publici najpoznatijoj zahvaljujući istoimenoj TV seriji, u klerikalnoj Gileadi grupi žena – Sluškinjama – koje nije zahvatio misteriozni uzrok steriliteta, dodijeljena je isključiva uloga rađanja djece unedogled višoj kasti – Komandantima – ukidajući im sva, pa i ženska reproduktivna prava.

Posebnu pozornost javnosti privukla je činjenica da je kao gost u emisiju pozvan podgorički paroh Crkve Srbije Gojko Perović, a salve negativnih reakcija korisnika društvenih mreža, među kojima i ličnosti iz javnog društvenog života, na kraju su rezultirale promjenom teme emisije RTCG-a u „Abortus – od ustavnog prava do tabu teme“ i organizovanja spontanog protesta ispred zgrade Javnog servisa uoči početka emsije, gdje je Perović izviždan.

Psihijatrica Tea Dakić izričita je u stavu da zabrana abortusa nije i ne može biti dio ,,borbe protiv bijele kuge“.

– Pokušaj zabrane abortusa je samo i isključivo pokušaj submisije žena i pokušaj da se žene stave i održe u submisivnom položaju, da se obesprave i derogiraju, i da im se, a polovina su čovječanstva, uskrate osnovna ljudska prava na autonomiju, dostojanstvo, tjelesni integritet i samoodlučivanje – napisala je Dakić na Fejsbuku.

Prema njenim riječima, prekid trudnoće je ljudsko pitanje, nije samo žensko pitanje, a posebno nije crkveno. Žena nije inkubator za ispunjavanje želja ni crkve ni države, niti društva niti bilo kog pojedinca.

– Žena nije, i ne smije biti, sredstvo za tuđe ciljeve, svaka žena je cilj sama po sebi. RTCG kao javni servis treba da postavi i održi standarde dobre prakse i etike, ovo je priča u kojoj nema druge strane, ovdje smo svi na istoj strani, treba osuditi svaki nagovještaj kršenja ljudskih prava. Treba dati građanima pouku i poruku, jasno, a ne davati prostor onima koji drugima uskraćuju osnovna, Ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovana prava. Ovo nije tema za diskusiju i pregovore – kazala je Dakić.

Dr Olivera Komar, vanredna profesorica na Fakultetu političkih nauka, napisala je na Tviteru da je vrlo neodgovorno guranje teme na dnevni red, teme koja to ne bi trebalo uopšte da bude.

– RTCG je javni servis i ne treba da trči za jeftinom gledanošću, usput kreirajući probleme, koje, srećom, još nemamo – napisala je Komar pozivajući Javni servis da otkaže emisiju.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori pitanje prava na abortus nije tema, jer žene imaju pravo na odlučivanje o svom tijelu.

– Čineći je temom i uvodeći je na dnevni red, Javni servis otvara ovo pitanje i pruža platformu ultrakonzervativcima da je otvore. Time aktivno pomaže ugrožavanje ljudskih prava – kazala je ona i ocijenila da o ljudskim pravima ne treba raspravljati, osim u kontekstu njihovog unapređivanja.

CIVILIZACIJSKI PORAZ

Perović je, inače, u emisiji iznio stav crkve da oni podržavaju abortus isključivo u slučajevima kada je ugrožen život trudnice, a na pitanje voditeljke emisije da li Srpska pravoslavna crkva podržava abortus u slučaju silovanja i incesta, izbjegao je direktan odgovor, pozivajući se na izjavu moskovskog mitropolita.

– On je rekao da čak i u takvim slučajevima, koje niko ne želi i niko ne podržava, crkva poziva majke da rode pa će ona, govorim o crkvama koje imaju institucionalnu mogućnost da otvore sirotišta ili dječje domove, crkva preuzeti staranje o takvom djetetu – kazao je Perović u emisiji RTCG.

Na otvaranje ove teme na Javnom servisu, uz gostovanje popa Crkve Srbije, reagovali su i Forum žena Socijaldemokrata i Alijansa žena Demokratske partije socijalista.

– Pozvati Gojka Perovića u emisiju da govori o reproduktivnom pravu svake žene predstavlja civilizacijski poraz. Da li je Gojko za abortus ili nije! Njegovi učitelji su nam već prethodno iznosili stav da su za njih žene nevažne. One isključivo imaju funkciju produžavateljki vrste, čuvarki nacionalnih vrijednosti i nemaju nikakvo značenje kao subjekt svojih prava – saopštila je predsjednica Foruma žena SD Ivana Raščanin-Radičević.

Prema njenom mišljenju, miješanje crkve u reproduktivna prava žene i pravo partnera na planiranje porodice, predstavlja potiranje osnovnih ljudskih prava, pod uticajem ekstremne desnice i crkve, koja želi u potpunosti da nam naša prava i ograniči.

Kako je kazala, pravo žene na bezbjedan abortus predstavlja civilizacijsku tekovinu razvoja ljudskih prava, utkanih u Ustav i zakone naše države.

– Uostalom, nejasno je i šta Gojka Perovića kvalifikuje za debatu o reproduktivnom zdravlju i pravima žena. Danas smo došli do toga da nas crkva edukuje kako sa matericama i da nam ograničava naše pravo na izbor kada je riječ o reprodukciji.

Iz Alijanse žena DPS su ocijenili da je organizacija emisije na Javnom servisu, u kojoj o prekidu trudnoće govori predstavnik Srpske pravoslavne crkve, sa potpunim pravom izazvala veliki revolt dijela javnosti.

– Smatramo da je pomenuto pitanje, koje je pravno uređeno 1974. godine, neotuđivo pravo žena, u koje ne smije zadirati niko drugi. Iz tog razloga, pokušaj da se aktuelizuje i problematizuje tema koja je pravno zaokružena prije pola stoljeća, ne ide nikome u prilog – naglašava se u reagovanju.

Iz Alijanse žena DPS-a podsjećaju da su nastojanja o zabrani prekida trudnoće u nekim evropskim državama dovela do katastrofalnih posljedica i smrti žena – što je jasno ukazalo u kojoj je mjeri i samo preispitivanje tih prava pogrešno i, kao takvo, suvišno.

– Zbog svega navedenog, razumijemo i podržavamo stavove građanki i građana koji su danas pokazali da kompromisa sa elementarnim pravom žena ne smije biti – zaključuje se u reagovanju.

Protest ispred RTCG: „Gojko, što misliš o pedofiliji?“

Grupa od oko stotinu građanki i građana okupila se sinoć ispred zgrade RTCG, neposredno prije početka emisije i uz parole ,,Dalje ruke od mojih jajnika“, ,,Djevojčice, a ne majke“, ,,Abortirajmo klerofašistički mrak“, ,,Gojko, šta misliš o spirali?“, ,,Gośa, sta misliš o silovanju?“, ,,Ženi ženino, popu popovo“, ,,Zaludu mijenjate naslove, zakon mijenjati nećete“, ,,Gojko, šta misliš o pedofiliji?“ i druge, uz zvižduke i negodovanje dočekali podgoričkog paroha SPC Gojka Perovića.

Kako su saopštili organizatori okupljanja, građanke i građani su se spontano okupili da bi ,,izrazili nezadovoljstvo zbog aspiracija strane crkve da kontroliše i upravlja životima žena, a posredno kontroliše rađanje i sudbine ljudi, a što je mitropolit te crkve Joanikije Mićović nedavno najavio, a Javni servis ovakvim konceptom očigledno i podržao“.

– Suprotstavljajući se neznanju, bahatosti, neosviješćenosti, bezobrazluku i nekulturi svojstvenim onima koji su ubijeđeni da odlučuju u tuđe ime, građanke Crne Gore su skrenule pažnju da su u priči o oduzimanju prava ženama da odlučuju o svom tijelu najglasniji muškarci, i to najčešće oni koji su se zavjetovali na celibat – navodi se u saopštenju.

Ko bi, ironično ističu organizatori, više znao o trudnoći, abortusu i rađanju nego oni koji to nikada nijesu iskusili.

– Šovinisti, oni koji su osveštavali oružje, prikrivali pedofiliju u svojim redovima, spremni da zabrane abortus ali ne i da osude stradanje nevinih žrtava među kojima je najviše žena i djece – kaže se u reagovanju.

Ima i nekih žena koje su podjednako glasne, a njihove riječi su, kako ocjenjuju organizatori, puno tužnije, ali i opasnije.

– Mogu one da ne razumiju nečiju odluku da ode na abortus, ali ne smiju niti imaju pravo da o tome sude i još manje da odlučuju hoće li to pravo imati druge žene ili ne. Abortus je prije svega odluka žene koja je trudna, a potom i zajednička odluka nje i njenog partnera – kazale su građanke.

Prema njihovim riječima, ako je neko za pravo na abortus, ne znači da je protiv života, djece, porodice.

– Vrijeme je da se lažni moralisti konačno osvijeste i shvate da svaka osoba ima pravo da sa svojim tijelom i životom radi šta želi i smatra najboljim u tom trenutku. Neće umjesto nje odučivati crkva – poručile su organizatorke.

Građanke su poručile da parola ,,Vi nijeste za život, vi ste za kontrolu i moć“ nikada nije bila važnija, a borba za to i dalje traje, ,,da se Crna Gora ne bi pretvorila u roman Margaret Etvud, a žene u poslušne sluškinje“.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Dr Ćorić: Svaka žena ima pravo da bira da li će biti majka ili ne; Perović: Abortus je zabranjen, jer je grijeh

Amerika na nogama: Vrhovni sud SAD bi mogao da ukine pravo na abortus

Raonić: Emitovanje ustoličenja bilo ispravno, manji broj zaposlenih neizbježan

Protest ispred RTCG zbog debate o abortusu: “Gojko, šta misliš o pedofiliji?”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazovićeva igra po taktu Vučića

Njemačka vapi za radnicima sa Balkana

Uganda otkrila ogromne rezerve zlata, Kinezi će pomagati sa iskopavanjem

Ivanović: Vulin da ne podgrijava vatru i ne pravi probleme