test

Abazović: Aerodrom treba dati pod koncesiju; Damjanović: Spajić ugrozio privredu i treba da ćuti

Standard

16/11/2022

13:35

U toku je konferencija za novinare premijera Dritana Abazovića, ministra finansija Aleksandra Damjanovića i generalnog direktora direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, Bojana Paunovića, povodom Predloga zakona o budžetu za narednu godinu.



Abazović je ponovio da je ovo najveći budžet u istoriji Crne Gore, te da će BDP po prvi put preći 5 milijardi eura.

Kazao je da su socijalna davanja povećana zbog krize koja potresa cijeli svijet, te da su odlučili da na taj način odgovore na inflaciju.

“Vlada CG ostaje posvećena jednom cilju. Najvažniji nam je životni standard građana CG. I naša je obaveza je da radimo sve što je u njihovom interesu da im olakšamo način na koji funkcionipu”, istakao je.

Najstarija populacija je u proteklom periodu kaže bila zapostavljena, te je predviđeno povećanje primanja i za njih.

Podsjetio je da će djeca do 18 godina primati dječiji dodatak, te da će država pokriti troškove svakom djetetu kojem roditelj ne isplaćuje alimentaciju.

“Mi ćemo 1. januara 2023. imati nula eura dugovanja u Fondu zdravstva”, poručio je.

Kazao je i da je kapitalni budžet najveći dosad.

“Služili smo se logikom da nađemo projekte za koje postoji realna šansa da počnu da se realizuju u 2023. I odnose se na sve opštine u CG. Mislim da smo potpuno oživjeli ekonomsko državljanstvo. Sve opštine na sjeveru će moći da koriste milion eura. Ambicija je da se tokom 2023. stvore pretpostavke za nastavak auto-puta koji bi vodio od Kolašina do Andrijevice”.

Kaže da situacija u državi nije perfektna ali je daleko od crnila kojom želi da je neko predstavi.

Damjanović: Oprezno smo planirali prihode budžeta

Ministar Aleksandar Damjanović kaže da su stvoreni uslovi da se kroz valorizuaciju turističke sezone, da se uz mjere koje su sprovođene, ostvari i izuzetno visok privredni rast, što nam daje prostor da sa optimizmom uđemo u narednu godinu, bez obzira na krizu u svijetu.

“Zbog toga smo oprezno planirali prihode budžeta, veoma konzervativno, i to je ono što se mora ostavariti bez obzira kakvi budu uslovi. To ukazuje da postoji dodatni prostor da se kroz zakone radi i na širenju poreskog potencijala, i da pokrijemo sve one potrebe koje nijesu male”, kaže Damjanović.

Dodaje da moramo da dođemo do pada budžetskog deficita.

“Ove godine smo planirali 7 i po miliona više u Fond za obeštećenje, ili 4 i po puta veći budžet”, kazao je on objašnjavajući da će se sada mnogo brže vratiti dug koji imaju prema građanima.

Upitan koliko će biti povećane zarade u javnom sektoru, Damjanović kaže da su u fazi pregovaranja sa sindikatima u vezi sa definisanjem granskih kolektivnih ugvoora. Tokom naredne sedmice će ti pregovori biti okončani, a kako dodaje povećanje će biti u nivou stope inflacije, ili veće.

“Predstavnici sindikata znaju manje više o kojim okvirima se radi.”

“Prednost budžeta je što je transparentan. Zadužićemo se na način, tamo gdje procijenimo da su uslovi najbolji. Emisija obveznica u ovom momentu ne dolazi u obzir. A svaki naš bilateralni aranžaman će biti potpuno transparentan i javan”, ističe Damjanović.

Ambicija je kaže da imamo ozbiljan privredan rast naredne godine, te da će sve učiniti da kroz infrastrukturne projekte, otpočne privredni zamajac, rastom BDP-a te da će se stvoriti uslovi za stabilizaciju finansija naredne godine.

Premijer Dritan Abazović kaže da Aerodrome CG treba dati pod koncesiju.

“Važno je da imamo operacije na ACG i pristup što više destinacija, da povećavamo broj turista. To treba da bude logika, a ne da li će da on stvara profit. Lično mislim da profit mora da bude veći puta tri. Cilj treba da bude da imamo što više letova, i da će to da podstiče ukupnu ekonomsku aktivnost. Ne znamo hoćemo li mi u ovom mandatu ovo da odlučimo. Mi nudimo dva aerodroma, jedina dva koja ova država ima. Ako ne nađemo partnera onda moramo da idemo u funkciju stavljanja još jednog aerodroma. Pogledajte aerodrome u regionu, ova zemlja hoće da joj dođe ljudi iz cijelog svijeta. ACG moraju da budu osnova razvoja naročito turističke privrede”, kaže Abazović.

“Da damo dva aerodroma za 100 miliona eura, za mene u 2023. je… bolje da ih damo džabe. Ali mi za 30 nedjelja ne možemo sve da stignemo. Naša vizija je da dobijemo nove terminale i u Tivtu i u Podgorici. Ali ovdje postoje mnoge političke grupacije koje ne žele dobro ovoj državi. Žele stalno da izazivaju problem. Danas posjedovati aerodrom je velika stvar i zato mislim da lako možemo doći do investitora”, ističe on dodajući da se u suprtonom mora aktivirati aerodrom u Nikšiću ili Beranama.

Damjanović kaže da je komentar Milojka Spajića o budžetu nekorektan.

“Neko ko tajno emituje 750 miliona eura obveznica. Neko ko dobija duplo negativno mišljenje DRI a onda kaže da je DRI politizovana institucija, neko ko je htio da ugrozi javno zdravlje i javnu zaštitu, ima najmanje prava da se oglasi. Neko ko je ugrozio najstariju populaciju, ugrozio privredu na sjeveru”, navodi ministar finansija dodajući da Spajić najmanje ima prava da komentariše i treba da ćuti.

Damjanović je kazao da je napadnut i kapitalni budžet koji je veći od ovogodišnjeg.

Abazović kaže da tu vidi samo političku dimenziju.

“Mislim da CG ne treba nikakav populizam, CG trebaju realne politike razvoja”, dodaje Abazović.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)