Izvor: pobjeda

Abazović o Komarnici: Nije mi jasno zašto se protestuje, kad elaborat bude gotov vidjećemo kako ćemo postupiti

Crna Gora mora da ide putem izgradnje energetskih objekata, poručio je premijer Dritan Abazović u Potprisoju gdje gdje se sastao sa ekološkim aktivistima koji organizuju četvorodnevni protestni kamp za očuvanje rijeke Komarnice.
Abazović o Komarnici:  Nije mi jasno zašto se protestuje, kad elaborat bude gotov vidjećemo kako ćemo postupiti

Komentarišući Komarnicu, Abazović je rekao da mu je organizovanje kampa jasno, ali ne i zašto se protestuje.

Nema nikakvog razloga da se protestuje zbog značajnijeg narušavanja životne sredine dok je ove Vlade – poručio je Abazović.

Ova Vlada ne može da preduzima aktivnosti dok se ne napravi elaborat za zaštitu životne sredine.

U zavisnosti od tog elaborata, koji će u jednom trenutku biti gotov, vidjećemo kako ćemo postupiti – poručio je Abazović.

Premijer je rekao da su odmah zadužili Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja da pogleda cijelu proceduru, te da će Ministasrtvo kapitalnih investicija će takođe izvršiti određenu proceduru i na osnovu toga će voditi javnu debatu i donositi konačne odluke.

Ali s obzirom da je ovdje akcenat na zaštitu prostora, mislim da se on ne može urušiti – poručio je Abazović.

On kao bitnim istakao to što je vlada u tehničkom mandatu donijela nekoliko odluka vezanih za Komarnicu.

Te odluke nijesu da se tamo gradi hidroelektrana, već da se preduzmu neke aktivnosti za taj projekat koji već dugo godina aktivan. Mi smatramo da Vlada u tehničkom mandatu takve stvari ne treba da radi – rekao je Abazović.

On je poručio da treba ići ka izgradnji objekata koji najmanje ugrožavaju životnu sredinu, a najviše podižu efikasnost.

Nisam za projekte koji ugrožavaju životnu sredinu. Jesam za izgradnju energetskih objekata u Crnoj Gori i jesam da se proizvodnja električne energije značajno povećava u odnosu na prethodni period, ali nisam za projekte koji narušavaju životnu sredinu i one, kao sa Možurom, koji imaju green energy ali koji se prate korupcionaškim aktivnostima.

Jesam za izgradnju novih energetskih objekata na bazi svih mogućih principa, smanjenja energetske zavisnosti Crne Gore, tako da i sa time država treba da se nosi – rekao je Abazović.

Novaković Đurović kazala je da joj je drago što se danas srela sa aktivistima.

Ministarka ekologije i prostornog planiranja Ana Novaković-Đurović kazala je da bez pozitivnog elaborata neće pokrećati realizaciju projekta.

Sačekala bih elaborat, on je pri kraju, o je dokument bez kojeg se neće pokrenuti neki dalji korak – naglasila je Novaković-Đurović.

Vlada je na sjednici, 10. marta, usvojila Informaciju o realizaciji projekta izgradnje Hidroelektrane Komarnica. Vlada je donijela i Odluku o davanju koncesije za korišćenje prirodnog bogatstva, radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane Komarnica radi proizvodnje električne energije.

Koncesionim aktom je predviđeno da se koncesija za izgradnju HE Komarnica dodijeli bez objavljivanja javnog oglasa, direktno privrednom društvu „Elektroprivreda Crne Gore“, kao akcionarskom društvu u kojem Crna Gora ima više od polovine akcija

Na osnovu sprovedenog postupka Tenderska komisija je konstatovala da je Ponuđač “Elektroprivreda Crne Gore” dostavio svu potrebnu dokumentaciju i da je podoban za učešće u daljem postupku davanja koncesije, kao i da ispunjava sve uslove propisane Koncesionim aktom za projekat HE Komarnica –  kazali su tada u Vladi.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Abazović: Ako se smijeni Sekulović oboriću Vladu, biće i novi premijer, državnog udara na Cetinju nije bilo

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Jokić: Hidroelektranu Komarnicu ne treba graditi, u prilog tome je dosta činjenica

Građani nezainteresovani za legalizaciju, čekaju se novi zakoni

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Abazović se opet okomio na medije koji nijesu pod njegovom kontrolom: Kampanja protiv mene za IQ koji je jako nizak

Milatović: Da razmislite o ko-autorstvu jedan sa drugim? Vuković: Misliš na koautorstvo kao tvoje i njegovo na Belvederu na današnji dan prošle godine?

Napad na novinare Gradske TV: Sveštenik udario u kameru snimatelja