Abazović sa jevrejskim zajednicama u Njujorku: Pojačati turističku promociju Crne Gore

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je, tokom posjete SAD-u, imao sastanke sa predstavnicima jevrejskih zajednica ( B'nai B'rith International, Conference of Presidents, NCSEJ, World Jewish Congress, American Jewish Congress) sa kojima je razmijenio mišljenje o mogućnostima unaprjedjenja saradnje Crne Gore i Izraela.
Abazović sa jevrejskim zajednicama u Njujorku: Pojačati turističku promociju Crne Gore

U tom kontekstu Abazović je izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima dvije zemlje kojima, kako je rekao, doprinose frekventni susreti na najvišem nivou podsjetivši na nedavnu posjetu ministra javne uprave Izraelu u vrlo osjetljivom trenutku kada je Crna Gora pod sajber napadima.

On je ukazao i na dolazak važnog izraelskog investitora u Crnu Goru, kompanije BIG, koja ima plan da svoje poslovanje uskoro proširi na jug Crne Gore.

”Nastavak bliske saradnje sa vašim organizacijama je svakako prilika za dalje unaprjedjenje saradnje naših zemalja u drugim oblastima od obostranog interesa”, kazao je Abazović.

On je sagovornike informisao o planovima na izgradnji Jevrejskog centra u Podgorici i istakao da će realizacija tog projekta značajno doprinijeti promociji multikulturalnosti crnogorskog društva.

Predstavnici jevrejskih zajednica u Njujorku su izrazili zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore.

”Cijenimo to što su Jevreji u Crnoj Gori bili i ostali bezbjedni. Vjerujemo da je to pravi primjer suprotstavljanja narastajućem antisemitizmu na svijetu”, istakli su oni i ukazali na značaj posjete premijera Crne Gore Izraelu nakon tamošnjih novembarskih izbora.

U tom smislu, ocijenili su da bi otvaranje ambasade u Izraelu značajno doprinijelo intenziviranju bilateralnih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora može biti ponosna jer je jedna od rijetkih država u kojoj se nikada nije dogodio holokaust.

Oni su kazali da su pored porasta antisemitizma, posebno zabrinuti i zbog invazije Rusije na Ukrajinu kao iz zbog aktivnosti Irana, čijim aktivnostima, kako su istakli “zajednički treba stati na put i glasno ih osuditi”.

Predstavnici jevrejskih zajednica su istakli posebno interesovanje privrednika i građana za turističke potencijale Crne Gore i ocijenili da je neophodno osnažiti promotivnu kampanju u Sjednim Američkim Državama.

Sagovornici su izrazili interesovanje za investiranje u turističke i privredne potencijale te najavili intenziviranje komunikacije u tom pravcu.

Upoznajući sagovornike sa situacijom u regionu, Abazović je ocijenio da se iza snažnog i ekstremnog nacionalizma u regionu uvijek nalazi korupcija.

”Crna Gora njeguje dobrosusjedsku politiku što jedan od temelja naše vanjske politike, zbog toga smo i članica više od 35 regionalnih organizacija, a podržavamo i nove regionalne inicijative koje vode približavanju i bližoj saradnji naših država”, zaključio je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Abazović: Ako zbog državnog interesa treba da padne Vlada, neka padne

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đurović tvrdi da zahtjev Đukanovića nije pravno uredan iako Ustavom nije obavezan prijedlog odluke

Abazović: Glasaćemo za razrješenje Đukanovića

Medojević Abazoviću: Ispitaćemo tvoje veze sa klanovima i o tome obavijestiti naše američke partnere

Tužilaštvo ispituje je li iz trezora nestalo 5,7 kg dragog kamenja