test

Ako Vlada ne plati 4,6 miliona dolara, Kinezi skidaju 66 miliona

Standard

06/01/2021

07:22

Ukoliko Vlada za 15-ak dana ne plati rate za brodove Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe postoji opasnost da se aktiviraju državne garancije i da kineska Eksim banka naplati odjednom cjelokupni iznos duga brodarskih kompanija.

Brodarskim kompanijama je ostalo da vrate Kinezima još 66 miliona dolara kredita, a gotovo je izvjesno da brodarske kompanije ni ove godine neće moći same da plaćaju rate za te kredite. Iz Barske plovidbe Pobjedi je saopšteno da su već nagovijestili Vladi da će im najvjerovatnije nedostajati tri miliona eura za plaćanje dvije ovogodišnje rate. Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja u prethodna dva dana nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li će Vlada platiti rate za brodove, kao i da li je to moguće s obzirom na to da je donešena odluka o privremenom finansiranju, a nije usvojen budžet za ovu godinu.

Garancije

Prema saznanjima Pobjede, Kinezi bi najvjerovatnije, u slučaju da im se do tog roka ne isplate rate, prvo poslali upozorenje Vladi i dali neki novi rok za plaćanje rata i u komunikaciji sa predstavnicima Vlade možda sačekali mjesec ili dva da im se isplate rate, ali to ipak ne isključuje rizik da Eksim banka možda već ovog mjeseca odluči da naplati odjednom cjelokupni dug i da aktivira državne garancije. U crnogorskim brodarskim kompanijama, prema saznanjima Pobjede, ne vjeruju da će brodovi biti zaplijenjeni, jer ova plovila nijesu pod hipotekom.

Podsjećamo da je Vlada 24. decembra usvojila informaciju o trenutnom stanju u nacionalnom avio-prevozniku Montenegro erlajnzu i u tom dokumentu praktično već najavila mogući crni scenario gašenja crnogorskih brodarskih kompanija, navodeći da su prilične mogućnosti da Crna Gora u periodu od mjesec dana ostane bez brodova i aviona.

U tom dokumentu se, između ostalog, upozorava da nas sličan slijed događaja, kako što je bio kod MA, očekuje po pitanju dospjeća rata za brodove u vlasništvu Barske plovidbe i Crnogorske plovidbe. U informaciji se navodi da te kompanije nijesu u stanju da iz sopstvenih sredstava servisiraju dugovanja, već zavise isključivo od državne pomoći.
– Već je izvjesno davanje negativnog mišljenja Agencije za zaštitu konkurentnosti. Po uputstvu agencije, vremena za izradu studije konsolidacije i prestrukturiranja ovih kompanija je veoma malo, jer su konačni rokovi za plaćanje 21. januar. Na žalost, prilične su mogućnosti da Crna Gora ostane u periodu od mjesec dana bez brodova i aviona – kaže se u tom Vladinom dokumentu.

Prve ovogodišnje rate kredita ukupne vrijednosti 4,64 miliona dolara dospijevaju 21. januara, a Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita pri kupovini četiri broda. Prema ugovoru, kad dužnik prestane da plaća, garancije padaju i banka naplaćuje kompletan dug. Da su brodovi uzeti na lizing, onda bi Crna Gora ostala bez njih.


Kompanije

Iz Barske plovidbe su saopštili Pobjedi da su im osim tekućih operativnih troškova koje kompanija ima u ovoj godini, najznačajnije obaveze dvije rate kredita od kojih prva rata dospijeva 21. januara u iznosu od 1,94 miliona dolara i druga rata koja dospijeva 21. jula u iznosu od 1,92 miliona dolara.

– Barska plovidba nije u mogućnosti da samostalno vraća kredit uzet za kupovinu brodova, zbog čega nam je neophodna pomoć države. Kompanija je nagovijestila resornom ministarstvu da će nam za vraćanje dvije rate kredita u ovoj godini najvjerovatnije nedostajati oko tri miliona eura, koja sredstva bi bilo neophodno predvidjeti budžetom za sljedeću godinu – kazali su iz barske kompanije.

Brodovi Barske plovidbe ,,Bar“ i ,,Budva“ su kupljeni 2012. godine, a Barska plovidba je uzela kredit kod Eksim banke za njihovu kupovinu u iznosu od 46,4 miliona dolara. Za taj kredit je država izdala garanciju, uz grejs period od pet godina, dva odsto kamate i 15 godina otplate. Brodovi su izgrađeni u kineskom brodogradilištu Jingling. Brod ,,Bar“ je isporučen Barskoj plovidbi 18. septembra 2014. godine, a brod ,,Budva“ je isporučen 8. oktobra 2014. godine.

– Od uzimanja kredita do danas Barska plovidba je kineskoj Eksim banci uplatila ukupno 14,32 miliona dolara, od kog iznosa je iz sredstava kompanije plaćeno 7,57 miliona dolara, dok je iz državnog budžeta obezbijeđeno 6,75 miliona dolara – rekli su iz Barske plovidbe. 

Oni su podsjetili da je tokom prošle godine Barska plovidba uplatila dvije rate kredita od 1,97 miliona dolara i 1,95 miliona dolara. 

– Od navedenog iznosa iz državnog budžeta je bilo obezbijeđeno 3,37 miliona dolara (odnosno tri miliona eura), a iz sredstava kompanije je uplaćeno 556.205 dolara – saopšteno je iz Barske plovidbe. 

Barskoj plovidbi preostalo je da vrati još 43 miliona dolara, ali sa kamatama. 

Iz Crnogorske plovidbe do juče Pobjeda nije dobila odgovore o prošlogodišnjem poslovanju, planovima za ovu godinu, kao i o tome da li će iz sopstvenih sredstava platiti ovogodišnje rate kredita. 

Podsjećamo da je prošlogodišnje rate za kupovinu dva broda kotorske kompanije u cjelosti platila Vlada iz državnog budžeta. U januaru je plaćena rata od 2,77 miliona dolara, a u julu rata od 2,73 miliona dolara.

Iz Crnogorske plovidbe su Pobjedi u avgustu prošle godine saopštili da zbog tadašnjih niskih pomorskih vozarina ne mogu predvidjeti da li će i koliko učestvovati u otplati naredne rate, koja dospijeva za plaćanje 21. januara ove godine u iznosu od 2,7 miliona dolara.

Otplata

Do sada je na ime otplate kredita za brodove ,,21. maj“ i ,,Kotor“, koji su u vlasništvu Crnogorske plovidbe, uplaćeno 37,56 miliona dolara, od čega je Vlada platila 34 miliona dolara, a ostatak od 3,56 miliona je platila Crnogorska plovidba iz sopstvenih sredstava. 

Pored ovoga Crnogorska plovidba je platila 2010. godine učešće za kupovinu brodova u iznosu od 8,36 miliona dolara. Kredit se otplaćuje od 21. jula 2015. godine, a zadnja rata dospijeva 21. januara 2025. godine. Ostalo im je da vrate još 22,95 miliona dolara kredita. 

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara. 

Iz Barske plovidbe je saopšteno Pobjedi da je prošla godina za ovu kompaniju bila teška. 

– Pandemija korona virusa je značajno uticala na pomorsku privredu, posebno u prvih devet mjeseci prošle godine, kada je zabilježen značajan pada vozarina na svjetskom tržištu, kao i smanjeni obim prometa tereta. Posljednja tri mjeseca su bolja i vozarine su značajno visočije u odnosu na prethodne mjesece – rekli su iz Barske plovidbe. 

Oni su pojasnili da je pandemija uticala na značajan pad prometa tereta morima, što je rezultiralo padom cijena brodskog prostora na pomorskom tržištu. 

– Posebno je taj pad bio izražen u periodu od aprila do avgusta prošle godine. Nakon toga se tržište počelo oporavljati, a vozarine su bile u porastu. U pomorstvu je teško davati bilo kakve prognoze, jer je ova oblast veoma podložna raznim globalnim dešavanjima. Očekujemo da će naredni period donijeti više stabilnosti i sigurnosti u prevozu ljudi i tereta morima – kazali su iz Barske plovidbe.

Sva četiri broda crnogorskih brodarskih kompanija unajmila je londonska kompanija Sea Pioneer.

Brod ,,Budva“ nakon popravke ponovo u upotrebi

Iz barske kompanije je saopšteno da je brod ,,Budva“ od prije 15-ak dana ponovo komercijalno angažovan. Brod ,,Budva“ je u avgustu prošle godine oštećen u luci Port Harcourt u Nigeriji, dok se nalazio na vezu, kad je u njega udario brod ,,Pluto“, pod liberijskom zastavom.

– Zbog nastale štete brod ,,Budva“ se nalazio u brodogradilištu u Turskoj u periodu od 28. novembra do 22. decembra kojom prilikom su otklonjene nastale štete i nastavljeno komercijalno angažovanje broda – rekli su iz Barske plovidbe.


Nemaju para za kupovinu broda za liniju Bar – Bari

Ni ove godine Barska plovidba neće kupiti brod za liniju Bar – Bari.

– Barska plovidba, nažalost, nema sopstvenih sredstava za kupovinu polovnog putničkog broda. Finansijske institucije nas vide kao prezaduženi privredni subjekat koji već ima veliko zaduženje za kupovinu teretnih brodova, zbog čega ne iskazuju spremnost za eventualna nova kreditna zaduženja – saopšteno je iz barske kompanije.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Brodarskim kompanijama je ostalo da vrate Kinezima još 66 miliona dolara kredita, a gotovo je izvjesno da brodarske kompanije ni ove godine neće moći same da plaćaju rate za te kredite.

Ostavite komentar

Komentari (0)