Autoput Bar – Budimpešta je prioritet

Ključne teme sastanka ministra finansija Aleksandra Damjanovića i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta bili su projekti u saobraćajnoj infrastrukturi i sagledavanje modaliteta njihovog povoljnijeg finansiranja.
Autoput Bar – Budimpešta je prioritet

Foto: Ministarstvo finansija

Sagovornici su ocijenili da gradnja kompletne dionice auto-puta, u novoj geopolitičkoj postavci, ima značajno dalekosežnije efekte od regionalnih i saglasni su da bi trebalo ubrzati izgradnju preostalih dionica, sa Budimpeštom kao krajnjom tačkom. Zbog jačanja privrednog povezivanja, analizirane su i moguće prilike za intenziviranje saradnje kroz projekte u željezničkoj infrastrukturi, poput rekonstrukcije pružne linije Bar – Beograd.

“Infrastrukturni projekti i povezivanje sa susjedima u vrhu je liste prioriteta Vlade Crne Gore, naročito u trenutku kada svjedočimo mijenjanju globalnih kanala snabdijevanja, kao posljedice rata u Ukrajini”, naglasio je Damjanović, podsjetivši je da je inicijativi pune valorizacije saobraćajnog koridora Bar – Budimpešta privržen još iz perioda poslaničke aktivnosti.

On je istakao da resor kojim rukovodi sagledava saobraćajne projekte kroz širu investicionu sliku, posebno uzimajući u obzir njihov efekat kroz zajedničku platformu sa Lukom Bar.

Na sastanku se podsjetilo na dvogodišnju zainteresovanost mađarske Exim banke za projekat auto-puta i refinansiranje kredita. Damjanović je zahvalio na interesovanju mađarske strane za kapitalni projekat, navodeći da će Vlada detaljno sagledati inicijativu, a posebno sa aspekta ekonomske i finansijske isplativosti za Crnu Goru, analizirajući prihvatljivost kamatnih uslova i druge važne elemente.

Ministri su saglasni da su auto-put, željeznica, kao i Jadransko-jonska inicijativa strateški projekti iz ugla bržeg povezivanja i efikasnijeg korišćenja zajedničkih saobraćajnih i energetskih potencijala.

Sijarto je istakao zadovoljstvo namjerama intenziviranja saradnje, očekujući da će se uskoro preći na neophodne tehničke procedure u cilju realizacije obostrano značajnih projekata. Ukazao je da je neophodno jačati privredno povezivanje dviju zemalja, sagledavajući ozbiljne ekonomske interese i u bankarstvu i sektoru telekomunikacija.

Damjanović je kazao da cijeni način na koji Mađarska, poštujući evropske vrijednosti, štiti vitalne nacionalne interese, ocijenjujući da Crna Gora, kao mala i ranjiva ekonomija, treba da slijedi takav primjer. On je naglasio spremnost Crne Gore da iskoristi pojačanu usredsređenost Evropske unije na Balkan radi ubrzavanja evropskih integracija, ističući de će ova Vlada nastojati da vrati i osnaži povjerenje naših evropskih partnera.

“Crna Gora jedan od strateških partnera Mađarske i njeno što skorije članstvo u EU bezrezervno podržavamo”, poručio je Sijarto.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

DAMJANOVIĆ: Reforme i politička stabilnost uslov za ekonomski napredak

VIDEO: Konvoj kamiona i vojnika na putu ka ukrajinskoj granici; Amerika šalje 800 trupa i 20 helikoptera na Baltik

NTO: Mađarski turoperatori zainteresovani da uvrste Crnu Goru u svoje programe putovanja

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SVADBA U PODGORICI ILI NA PRIMORJU: Vlado Šćepanović ženi crnogorsku misicu

Kuzman: Izvršni direktor CGES-a Aleksandard Mijušković nezakonito uticao na postupak javne nabavke

Autoput Bar – Budimpešta je prioritet

Rusi zarobili Amerikance, Istoričar s Jejla: Putinov plan toliko strašan da ga je teško shvatiti”