test

BANKE ZA STANDARD: Novi poslovi s klijentima iz Rusije limitirani i pojačan nadzor, nema odliva depozita, konverzija ruske rublje nije bila u ponudi

A. Tahirović

25/03/2022

11:03

Tretman ruskih državljana kao klijenata nije promijenjen u odnosu na period prije izbijanja ratnih dešavanja, što znači da se njihova poslovna aktivnost preko crnogorskih banaka odvija za sada nesmetano, kazali su Standardu iz Centralne banke Crne Gore. Međutim, uspostavljanje novih poslovnih odnosa sa građanima i pravnim licima iz Rusije u pojedinim bankama je trenutno strogo ograničeno, a usluga konverzije ruske rublje u nekim bankama u Crnoj Gori koje smo kontaktirali, nije nikada bila dio ponude. Standardu su iz CKB, Erste banke, Addiko banke i NLB banke kazali da postupaju u skladu sa važećom regulativom, a niti jedna, kao ni Centralna banka, do sada nije dobila obavještenje od nadležnih državnih institucija o ruskim državljanima na koje se primjenjuju sankcije EU.

Sa Centralnom bankom Crne Gore i nekoliko komercijalnih banaka razgovarali smo o tome kakav status imaju ruski državljani kao klijenti banaka i da li podliježu nekim novim pravilima; da li ima povlačenja depozita; da li je dozvoljena konverzija ruske rublje, kao i da li će ili su već dobili obavještenje od Države o ruskim državljanima na koje se primjenjuju sankcije EU.

RATNA DEŠAVANJA NIJESU UTICALA NA ODLIVE DEPOZITA

”Tretman ruskih državljana kao klijenata nije promijenjen u odnosu na period prije izbijanja ratnih dešavanja, što znači da se njihova poslovna aktivnost preko crnogorskih banaka odvija za sada nesmetano. Ističemo da ruski državljani za sada nesmetano mogu da otvaraju račune u crnogorskim bankama i da obavljaju svoje poslovne aktivnosti”, kazali su Standardu iz Centralne banke.

Centralna banka Crne Gore, kako dodaju, nije nadležna za uvođenje bilo kakvih restriktivnih mjera prema ruskim državljanima.

”Odluku o uvođenju svih vrsta restriktivnih mjera donosi Vlada Crne Gore na predlog Ministarstva vanjskih poslova. O restriktivnim mjerama, Ministarstvo vanjskih poslova odmah po usvajanju rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojima su te mjere utvrđene, a prije objavljivanja rezolucije na internet stranici, obavještava državne organe, organe državne uprave, organe lokalne samouprave i organe lokalne uprave, banke i druge finansijske organizacije, druga pravna i fizička lica koja vrše javna ovlašćenja ili javnu službu”, navodi se u njihovom odgovoru.

Centralna banka, napominju, do sada nije dobila obavještenje od nadležnih državnih institucija o ruskim državljanima na koje se primjenjuju sankcije EU.   

”Uprkos dešavanjima u Ukrajini, od početka ratnih dejstava, bilježi se povećanje depozita nerezidentnih lica sa područja zahvaćenih ratnim dešavanjima, što govori da ratna dešavanja nijesu uticala na eventualne odlive depozita nerezidenata što bi se moglo odraziti na  likvidnost pojedinih banaka. Posebno imajući u vidu ratna dešavanja u Ukrajini, Centralna banka na dnevnoj osnovi prati stabilnost depozita na nivou pojedinih banaka i sistema kao cjeline. Posebna pažnja se posvećuje depozitima nerezidentnih lica koji dolaze iz Ukrajine i Ruske federacije”, kazali su Standardu iz CBCG.

HIPOTEKARNA BANKA u najvećoj mjeri prati EU standarde i primjenjuje pojačan nadzor i dodatne provjere

Činjenica je da je u posljednjoj deceniji znatno povećan broj ruskih državljana na teritoriji naše države i da su mnogi od njih imali značajnu investicionu aktivnost, kao i regulisan boravišni status, te shodno tome Hipotekarna banka sa nekima od njih ima već uspostavljene poslovne odnose.

”Što se tiče novootvorenih računa, djelujemo u skladu sa Poslovnom politikom Banke, koja je polazna osnova za prihvat klijenata i koja inkorporira, između ostalog, međunarodno prihvaćene mjere i standarde, s posebnim osvrtom na dio koji se tiče regulative vezane za pranje novca kao i međunarodno prihvaćenih restriktivnih mjera, pogotovo onih od strane EU, obzirom da su njihovi standardi oni kojima se rukovodimo i ne primjenjujemo bilo kakve diskriminatorne mjere po bilo kom kriterijumu, pa u ovom slučaju, ni nacionalnom, odnosno prema državljanstvu”, kazali su Standardu iz Hipotekarne banke.

”U skladu sa aktuelnom situacijom vezano ne samo za ruske državljane, već i za transakcije i drugih državljana a koje su povezane sa Rusijom, može se istaći da, osim što u najvećoj mjeri prati EU standarde, Banka primjenjuje pojačan nadzor i dodatne provjere – kako klijenata, tako i transakcija, sa naglaskom na međunarodni platni promet, gdje se na dnevnom nivou vrše usklađivanja i konsultacije na našim najvećim i najznačajnijim korespodentskim bankama, koje su iz Austrije i Njemačke”, navode iz Hipotekarne.

Njihovo zapažanje je da, od momenta izbijanja rata do danas, broj transakcija u vezi sa ruskim državljanima je na niskom nivou, a iznosi se mogu smatrati neznačajnim, pri čemu je kako kažu, svaka transakcija predmet posebne pažnje i dodatnih kontrola, osim standardnih iz oblasti regulative vezane za pranje novca i pridržavanja restriktivnih mjera i lista sankcionisanih lica i preduzeća (EU lista, OFAC itd.)

”Prema Poslovnoj politici banke, svi strani državljani, nevezano od nacionalne i bilo koje druge pripadnosti koji nemaju regulisan boravak, identifikuju se na osnovu pasoša, pa se to primjenjuje i na ruske državljane. Kako je naglašeno, Banka ne samo da prati standarde, već primjenjuje i dodatne kontrole za klijente i transakcije povezane sa ruskim državljanima”, kazali su oni Standardu.

Dodaju da je, kao što je poznato, Vladina komisija za politički sistem usvojila paket sankcija Rusiji, koje je prethodno usvojio Savjet Evropske Unije, a kojima su, između ostalog, obuhvaćena 696 ruska državljanina i 53 privredna subjekta i institucije.

”Međutim, kako je za primjenu ovog paketa potrebna Odluka Vlade koja još nije donešena, Banka nije dobila obavještenje u tom smislu, ali se isto može očekivati u narednom periodu. Kako bi preduprijedila bilo kakav reputacioni rizik i kako bi bila u skladu sa sopstvenom Poslovnom politikom i standardima EU koje primjenjuje u svakodnevnim poslovnim aktivnostima, banka koristi liste sankcionisanih lica i subjekata EU i primjenjuje restriktivne mjere kako je propisano od strane evropske komisije”, zaključuju iz Hipotekarne banke.

ERSTE Grupa primjenjuje mjere koje su EU i druge države uvele Rusiji

Erste banka u poslovanju s nerezidentima primjenjuje procedure i propise koji se odnose na sve nerezidente, uključujući i državljane Rusije, kazali su Standardu iz ove banke.

Usluga konverzije ruske rublje, objašnajvaju oni, nije, niti je bila, dio ponude Erste banke.

Poslovanje Erste banke odvija se u potpunosti redovno i nije primjećeno niti očekujemo bilo kakva odstupanja u odnosu na uobičajene trendove. Obim poslovnih aktivnosti koji se odnosi na klijente ili platni promet povezan s Rusijom, u ukupnom portfelju Erste banke vrlo je mali”, kazali su nam.

Kako dodaju, bitno je naglasiti da njihova matična Erste Grupa nema svoje filijale na ruskom i ukrajinskom tržištu, njena direktna izloženost prema tim državama je neznatna i u ovom trenutku ne planira dodatna značajna izdvajanja rezervacija koje bi bile povezane s trenutnom situacijom u tim državama.

”Erste Grupa primjenjuje mjere ograničenja (sankcije i embargo) koje su EU i druge države uvele Rusiji nakon ratnih sukoba u Ukrajini. Veoma je važno naglasiti da banka nije ovlašćena da daje savjete u vezi sa mjerama ograničenja, koje su predmet konstantnih i iznenadnih promjena i koje nije moguće predvidjeti”, zaključuju oni.

ADDIKO banka limitirala zaključivanje novih poslova sa ruskim klijentima

”Addiko banka u svakoj situaciji postupa u skladu sa važećom regulativom. Do ovog trenutka Banka nije dobila instrukcije/mjere relevantnih institucija o postupanju u bankarskom poslovanju sa klijentima iz Rusije”, navode oni u odgovoru za Standard.

Kako su kazali, u skladu sa politikama rizika, zaključivanje novih poslovnih aranžmana i ugovora sa klijentima/kompanijama povezanih s Rusijom u Addiko banci je u ovom momentu limitirano

”Uz uvažavanje svih klijenata i razumijevanja njihovih potreba, sa pažnjom nastavljamo da pratimo situaciju i u skladu sa važećom regulativom postupamo i prilagođavamo se promjenama u okruženju”, kazali su oni za Standard.

Ni CKB nikada nije imala uslugu konverzije ruske rublje

Uspostavljanje novih poslovnih odnosa sa građanima i pravnim licima iz Rusije u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) je trenutno strogo ograničeno.

”CKB nije dobila upute od nadležnih crnogorskih institucija o postupanju prema ruskim državljanima u kontekstu bankarskog poslovanja. Nastavljamo pažljivo pratiti situaciju koja se odnosi na uvođenje novih i primjenu postojećih restriktivnih mjera, vodeći računa o zaštiti interesa klijenata, Banke i matične grupe uz poštovanje važeće zakonske regulative”, kazali su nam oni.

U ovoj banci nije postojala usluga konverzije ruske rublje ni prije ruske agresije na Ukrajinu.

NLB banka funkcioniše u skladu sa zakonskom regulativom

NLB banka

”Sve funkcioniše u skladu sa pravilima Evropske centralne banke i Centralne banke Crne Gore”, kazali su kratko putem telefona Standardu iz NLB banke.

Dodaju da poštuju zakonsku regulativu i da trenutno nema nikakvih promjena u njihovom poslovanju.

Izvor (naslovna fotografija):

Šalter – Copyright profimedia

Ostavite komentar

Komentari (0)