BEGOVIĆ ZA STANDARD: Do četvrtka ćemo znati kako su advokati glasali o sporazumu sa Ministarstvom i da li se štrajk nastavlja ili ne

Advokati su juče na sjednici Advokatske komore glasali o prijedlogu Sporazuma sa Ministarstvom finansija u vezi fiskalizacije. Međutim, glasovi pojedinih advokata koji su glasali putem pošte i dalje pristižu, pa će se rezultati glasanja znati tek za dan ili dva, kazao je Standardu predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.
BEGOVIĆ ZA STANDARD: Do četvrtka ćemo znati kako su advokati glasali o sporazumu sa Ministarstvom i da li se štrajk nastavlja ili ne

Zdravko Begović

”Glasanje još nije završeno, zvanično je trajalo sinoć do ponoći, ali kako postoji mogućnost slanja i poštom onda još uvijek nije okončano. Dok svi glasovi pristignu, do četvrtka bi trebalo da se zna kako su se advokati izjasnili i da li se štrajk nastavlja”, rekao je Begović.

Na pitanje šta podrazumijeva sporazum sa Ministarstvom, Begović kaže da on između ostalog, predviđa da se određene odredbe Zakona o fiskalizaciji ne primjenjuju na advokatsku profesiju.

”Takođe, da će se do 30. septembra ove godine formirati radne grupe koje bi se sastojale od 6 predstavnika Ministarstva pravde i 6 predstavnika Advokatske komore, koje bi radile zajednički na izmjenama i dopunama tog Zakona, kako bi našli najbolje moguće modele i za Ministarstvo finansija i za Advokatsku komoru”, rekao je on Standardu.

Dok god bi trajao rad Radne grupe, advokatska djelatnost bi bila izuzeta od primjene ovog Zakona.

”To je dostavljeno advokatima na izjašnjenje, da li su za potpisivanje tog Sporazuma i ulazak radne grupe u pregovore ili su za odbacivanje Sporazuma, odnosno neprihvatanje i nastavak obustave.

Ukoliko bi se zaj Sporazum potpisao mi bi bili u obavezi da u roku od nekoliko dana donesemo odluku o prekidu obustave, advokatima je postavljeno jednostavno pitanje da li ste za potpisivanje sporazuma i prekid obustave ili da li ste za nastavak obustave. Ko bude imao više glasova, odnosno ako bude više glasova za opciju da se štrajk nastavi štrajk će se nastaviti, ukoliko bude obratno donijeće se odluka o suspenziji obustave”, objasnio je Begović.

Oni su, kako kaže, dostavili advokatima na uvid Sporazum, koji je bio maksimum koji su mogli da dobiju u pregovorima sa Ministarstvom finansija.

”Budući da smo tražili i neke određene izmjene tog Sporazuma, koje nisu prihvaćene. Mi smo dostavili to na izjašenjenje i najvažnije je sada šta će reći većina advokata koji glasaju”, zaključio je Begović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Begović: Advokatskoj komori prihvatljivi modeli iz regiona

Štrajk advokata: Najviše će trpjeti građani

Belada: Simuliranje prava i pravde

Do izmjene zakona o elektronskoj fiskalizaciji advokati rade kao do sada

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pejović pušten nakon saslušanja, priznao da je vrijeđao Gazdića

VOLI cijena: Preporuka proizvoda sa najnižom cijenom na tržištu

Knežević za Standard: Zbog sina Branka Radulovića više nisam Savjetnik direktora ACG, ako ne prihvatim novo radno mjesto sa manjom platom dobijam OTKAZ!

Haos u TO Budva: Direktorica tvrdi da su mijenjali brave, ukrali dokumentaciju, tjerali je da potpiše nelegitimnne odluke…