test

BRATSKI DUO U MARINI BAR, Savjetnik Bojović za Standard: Firma YC Jug morala da napusti marinu po isteku ugovora, ali sada je brat u Odboru direktora

A. Tahirović

12/08/2021

12:03

Nakon pisanja Standarda o nezakonitom izvođenju radova u Marini Bar od strane preduzeća YC ''Jug'' koje je u vlasništvu brata jednog od članova Odbora direktora AD ''Marina Bar'' Dragutina Durutovića, prema navodima našeg sagovornika Savjetnika direktora za bezbjednost i ISPS Code AD ''Marina Bar'' Voja Bojovića, započeto je sa medijskim šikaniranjem i pokušajima njegove diskreditacije, iz razloga što, kako kaže, ima sve dokaze i stalno ukazuje na samovlasne i nezakonite radnje koje se dešavaju u Marini od strane firme Durutovića, Y.C. ''Jug'' DOO iz Bara.

Portal Standard kontaktirao je Voja Bojovića nakon teksta objavljenog u jednom prosrpskom mediju u kome ga optužuju za nezakonite radnje. Objašnjavajući o čemu je riječ u navedenom slučaju, Bojović je kazao i da je on jedan od službenika koji su sastavili izvještaj o samovlasnom i nezakonitom izvođenju radova u marini od strane Y.C. „Jug“ DOO, te pozvao Osnovno tužilaštvo u Baru da ispita nezakonito i samovlasno izvođenje radova u AD „Marini Bar“ i nanošenje štete koja je prouzrokovana takvim nezakonitim radnjama.

Podsjetimo, uprkos tome što više nema poslovni odnos, ovo preduzeće protivzakonito izvodi radove u marini. Iz Marine Bar nijesu demantovali te navode, već su za Standard saopštili da će o zakonitosti govoriti tek nakon presuda Privrednog suda pred kojim se vodi spor sa ovim preduzećem. Međutim, YC ”Jug” je, kako je Standard već pisao u vlasništvu brata jednog od članova Odbora direktora Marine, što predstavlja direktan sukob interesa.

FIRMA IZVODI RADOVE BEZ UGOVORA, A BRAT VLASNIKA U ODBORU DIREKTORA – ”Marina Bar” za Standard: Odgovor o zakonitosti će dati sud

Naime, prošle godine AD ”Marina Bar” raspisala je javni poziv za prikupljanje ponuda za pružanje usluga remonta i servisa plovnih objekata i zakup hangara. Na poziv su se prijavile dvije firme, Y.C. ”Jug” DOO iz Bara i ”Prento Yacht Assistant” DOO iz Tivta.

”Nakon prikupljenih ponuda komisija, gdje sam ja bio predsjednik, izvršila je bodovanje ponuda i izabrala najboljeg ponuđača ”Prento Yacht Assistant” DOO iz Tivta. Y.C. ”Jug” DOO iz Bara, čiji je vlasnik moj dalji rođak, kao dugogodišnji izvođač radova je bio drugorangirani. Sva dokumentacija o prikupljanju ponuda, bodovanju i proglašenju najboljeg ponuđača dostupna je u AD ”Marini Bar”, tako da svako ko želi može da ispita transparentnost postupka javnog poziva”, kazao je Bojović u izjavi za Standard.

Kako kaže Bojović, nakon što je Y. C. ”Jug” izgubio posao, počinju pokušaji podmetanja navodnih ”nezakonitih radnji”.

”Y.C. Jug je u roku od petnaest dana nakon raskida ugovora trebalo da isprazni hangar i da napusti teritoriju marine, kako bi AD „Marina Bar“ uvela u posao novog izvođača radova. Vlasnik Y.C. „Jug“ Milutin Durutović to nije uradio do današnjeg dana. On je pokušavao da izvodi radove po marini što mu nije bilo dozvoljeno, ali od aprila mjeseca tekuće godine, nakon ulaska njegovog rođenog brata Dragutina Durutovića u Odbor direktora AD „Marine Bar“, započinje izvođenje svakodnevnih radova dizanja i servisiranja plovila, kao i korišćenja hangara, bez bilo kakve nadoknade Marini”, priča Bojović za Standard.

Za to vrijeme, kako dodaje, izabrani izvođač radova ”Prento Yacht Assistant” DOO iz Tivta uplatio je AD ‘Marina Bar’ sve svoje obaveze iz ugovora. Nakon slanja pismenih upozorenja i usmenih obavještenja Marini o nezakonitom izvođenju radova od strane Y.C. Jug, ‘Prento Yacht Assistant’ podnio je tužbu za naknadu štete Privrednom sudu protiv AD „Marine Bar“.

”Po naređenju tadašnjeg izvršnog direktora, ja, šef komercijalne službe i šef mornarske službe, koji su inače i bili članovi komisije za izbor najboljeg ponuđača, sastavili smo izvještaj o samovlasnom i nezakonitom izvođenju radova u marini od strane Y.C. „Jug“ DOO.

Sa navedenim izvještajem upoznat je Odbor direktora AD „Marine Bar“, od koga je traženo da da instrukcije povodom izvođenja gore navedenih samovlasnih i nezakonitih izvođenju radova. Ta instrukcija je izostala, Y.C. „Jug“ DOO i dalje svakodnevno izvodi radove nanoseći AD „Marini Bar“ štetu koja će se mjeriti stotinama hiljada eura”, rekao je Bojović.

NA KOLEGIJUMU MENADŽMENTA UKAZIVANO NA NEMOGUĆNOST DALJEG RADA S OVOM FIRMOM

Bojović je reagovao i povodom teksta objavljenog juče u prosrpskom glasilu.

U vezi malicioznih navoda o navodnom nestanku plovila „Maxum“ i navodnih nezakonitosti u AD „Marina Bar“, gdje ga, kako ističe Bojović, izvjesna lica žele predstaviti u vrlo negativnom smislu, ukazao je na sljedeće:

”Plovilo ‘Maxum’ više godina je bilo vezano u marini i po navodima komercijalno-tehničke službe marine nijesu imale kontakt sa vlasnikom plovila, tako da kako su navodili nije bilo moguće zaključiti ugovor o vezu i naplatiti dug. Preko svojih kontakata došao sam do vlasnika plovila, koji je kasnije preko svojih prijatelja izmirio sva dugovanja prema AD „Marina Bar“. Pomenuto plovilo nikada nije koristilo komunalni vez, već je koristilo suvi i mokri vez na komercijalnom gatu, o čemu postoji dokumentacija, gdje se i nalazilo sve do odlaska, po izjavi i želji vlasnika na servis. Lica koja su sastavljala ove neistine, inače moji daljnji rođaci, odlično znaju da je plovilo u vlasništvu izvjesne državljanke Rusije, jer su izdavali račune za obavljanje radova –  pranja, dizanja i spuštanja navedenog plovila”, rekao je Bojović.

Pozvao je Osnovno tužilaštvo u Baru da utvrdi stvarne činjenice u vezi sa navedenim plovilom.

”U vezi pisanja da sam odgovoran za poremećene ljudske odnose, pozivam sve kolege da javno ili tajno napišu šta sam poremetio od dana dolaska u AD „Marinu Bar“ do danas i makar jedan  agresivan čin prema njima. Još jedno spinovanje „pisaca“ teksta, mojih daljih rođaka.

Takođe, pozivam „pisce“ teksta da podnesu prijave policiji i tužilaštvu i da javno objave gdje i kako sam prijetio državljanima Rusije, a to su „pisci“ teksta u toku svog poslovanja u marini i te kako radili, za to postoje svjedoci, prijetnje su upućivali ne samo državljanima Rusije, već i ostali stranim državljanima. Nije potrebno mnogo rada da se sazna prava istina, potrebno je samo otići do marine „Navar“ u Tivtu i od državljana Rusije saznati zbog čega i zbog koga su napustili marinu u Baru. Takav slučaj desio se prije mjesec dana kada je ugledni advokat iz Beograda tražio da se premjesti na sekundarni – komercijalni gat ili da napusti marinu zbog agresivnog ponašanja „pisaca“ teksta”, dodao je Bojović.

Bojović još dodaje da su od početka njegovog radnog angažovanja 2019. godine na svakom kolegijumu menadžmenta AD „Marine Bar“ komercijalno tehnička i mornarska služba ukazivale na nemogućnost daljeg rada sa ovom firmom. Takođe, kako kaže i na prijetnje mornarima od strane vlasnika te firme, o čemu postoje izjave mornara i zapisnici sa sastanaka menadžmenta. 

ASK TRI MJESECA ISPITUJE SLUČAJ ODBORA DIREKTORA ”AD MARINA BAR”

Agencija za sprječavanje korupcije u maju je pokrenula postupke protiv četiri člana Odbora direktora AD ”Marina Bar”, nakon pisanja Standarda da su četiri od pet članova u direktnom sukobu interesa. ASK je, kako je naveo ranije u odgovoru za naš portal, protiv tri pokrenuo postupak zbog sumnje da su u sukobu interesa, a protiv jedne osobe zbog sumnje u ispravnost dostavljenih podataka u imovinskom kartonu.

Standard je ponovo uputio pitanja ASK-u, da li je postupak završen, šta je utvrđeno i kakve će biti posljedice po lica protiv kojih je postupak vođen.

”Svi predmeti u kojima je Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula postupke protiv članova Odbora direktora AD “Marina Bar” su u radu, i u njima su u toku ispitni postupci.

Odluke će biti donijete nakon okončanja ispitnog postupka, i objavljene na internet stranici Agencije”, odgovorili su oni.

NAKON PISANJA STANDARDA: ASK pokrenuo postupak protiv četiri člana Odbora “Marina Bar”, za tri sumnja da su u sukobu interesa

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija, Printscreen iz arhive portala Jedro

Ostavite komentar

Komentari (0)