test

Bregu: Zajedničko regionalno tržište je zlatno pravilo, a ne zakon prirode

Standard

08/06/2021

15:50

Zajedničko regionalno tržište (CRM) je zlatno pravilo, a ne zakon prirode. Ono se ne odnosi na svaku viziju koju vlada ili ekonomija u regionu ima, niti na sve vrste dobrih ili loših bilateralnih odnosa. To je plan širenja i izgradnje koji su podržali lideri ove regije kako ona bila bolja. Vijeće za regionalnu saradnju RCC samo pokušava usmjeravati intenzivan proces usredotočen na ispunjavanje obaveza vezanih za CRM u delikatnom političkom i ekonomskom okruženju, saopštila je generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu, na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova na Samitu u okviru Berlinskog procesa.

Kako dodaje, iako postoje jasni rezultati i već su uloženi značajni napori, timovi i dalje imaju teškoća u ostvarivanju ciljeva, posebno onih važnih koji se odnose na slobodu kretanja.

“Regionalna saradnja ne bi trebala da bude važna samo zato što Berlin, Brisel, Washington, Pariz, Rim, Beč, ili svi partneri to traže! Ona je najvažniji cilj koji je region odabrao da bi radio na procesu koji donosi koristi njenim građanima, bilo u trgovini, pitanjima uskih grla u prijevozu, ili na oslobađanju potencijala za četiri slobode, zelenu i digitalnu tranziciju. Što je još važnije, budućnost nije dogovaranje na samitima, nego se radi o ljudima: depopulacija, obrazovanje, poslovanje, tehnologija, radna mjesta, digitalna sfera, povezivanje, itd”, kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, imajući na umu ovu širu sliku, RCC radi sa svojim regionalnim partnerima na konkretnim aktivnostima, kao što su Zajedničko regionalno tržište (CRM) ili uspješna regionalna priča Besplatan roming na Zapadnom Balkanu koja će postati stvarnost za manje od mjesec dana, 1. jula.

“Iako postoje neki jasni rezultati i već su uloženi značajni napori na uvođenju CRM-a, pred nama su još kilometri puta, posebno na važnim sporazumima o slobodi kretanja koji će olakšati unutar-regionalnu mobilnost i pojednostaviti administrativne procedure za slobodu kretanja na osnovu biometrijskih ID; koordiniranom olakšavanju uslova putovanja za građane trećih zemalja, kao i regionalnom priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, kao i proširenju Zelenih koridora 2.0 s ciljem postizanja integriranih (“sve na jednom mjestu”) graničnih prelaza/zajedničkih prelaza u regiji, ali i između EU i Zapadnog Balkana”, dodala je Bregu.

Kako navodi, 77% građana Zapadnog Balkana misli da regionalna saradnja može doprinijeti boljoj političkoj, ekonomskoj ili sigurnosnoj situaciji u njihovoj ekonomiji, a polovina građana regiona smatra da su odnosi na ZB danas duplo bolji nego 2014. godine kada je započeo Berlinski proces.

“Više od trećine (35%) gleda na ukupnu atmosferu na Zapadnom Balkanu mnogo pozitivnije nego na političku retoriku na visokom nivou, što neprestano potvrđuje i RCC-ova godišnja anketa među građanima i firmama, Balkanski barometar, koji će uskoro biti objavljen”, ističe Bregu.

Na prošlogodišnjem Samitu u okviru Berlinskog procesa održanog 10. novembra 2020. godine u Sofiji, lideri Zapadnog Balkana su podržali Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište i Zeleni plan za Zapadni Balkan, zadužujući RCC za njegovu provedbu.

Domaćin ministarskog sastanka je bio savezni ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas, koji je istaknuo važnost Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, pohvalivši inicijative Vijeća za regionalnu saradnju kojima se unapređuje regionalna saradnja i omogućava brži ekonomski i socijalni rast Zapadnog Balkana na njegovom putu ka EU.

Pored generalne sekretarke Majlinde Bregu i Komesara za susjedstvo i proširenje Evropske komisije Olivéra Várhelyija (DG NEAR), i generalni sekretar Službe za vanjsko djelovanje EU, Stefano Sannino takođe se obratio okupljenim učesnicima, ministrima vanjskih poslova svih 6 ekonomija Zapadnog Balkana, ali i predstavnicima organizacija civilnog društva koji su iznijeli svoje perspektive o regionalnoj saradnji i prioritetima na putu evropskih integracija ove regije.

Ostavite komentar

Komentari (0)