test

Broj turista u julu i avgustu bio 80 odsto u odnosu na rekordnu 2019.

Standard

13/09/2021

07:22

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija tokom jula i avgusta, broj turista koji je boravio u Crnoj Gori u prosjeku je bio na nivou od preko 80 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.



Od početka juna do kraja avgusta, na osnovu podataka Uprave policije, u Crnu Goru je ušlo više od 2,5 miliona stranaca što je na nivou od 79 odsto u odnosu na 2019. godinu. Takođe, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, zaključno sa 6. septembrom, u Crnoj Gori je prijavljeno više od 1,3 miliona stranaca i oko 50.000 domaćih gostiju – kazala je za Pobjedu dr Ana Tripković-Marković, naglašavajući da su izuzetno zadovoljni proteklom sezonom jer je, kako ističe, “bilo mnogo izazova, naročito imajući u vidu neizvjesnost turističkih kretanja koje je uslovila globalna zdravstvena kriza“.

Tržišta

“Brojni turisti odlučili su da ovog ljeta odmaraju u Crnoj Gori, a mi smo se kao dobri domaćini potrudili da njihov boravak učinimo što ugodnijim i da se osjećaju sigurno i bezbjedno u našoj destinaciji. Pored turista iz zemalja regiona, koji su ovog ljeta bili najbrojniji gosti u Crnoj Gori, imali smo prilike da ugostimo turiste iz Poljske, Ukrajine, Francuske, Turske, Švajcarske, Njemačke, Rusije, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, a otvorili smo i neka nova tržišta poput Kazahstana”, navela je Tripković-Marković.

I podaci Aerodroma Crne Gore, kako naglašava, svjedoče o uspjehu sezone.

“Poslije perioda stagnacije, Crna Gora je za ovu sezonu uspjela da obnovi linije sa nekim od najvećih avio-prevoznika, a otvorene su avio-linije koje nas povezuju sa novim destinacijama, kao na primjer Luksemburgom ili Kazahstanom. Avgust je u Tivtu ličio na najbolje godine, dok je Podgorica opslužila oko 85 odsto aviona u odnosu na 2019. godinu. Stepen popunjenosti aviona koji su letjeli ka našim emitivnim tržištima bio je na izuzetno zadovoljavajućem nivou. Primjera radi, u zavisnosti od avio-kompanije, iz Ukrajine smo imali popunjenost aviona i preko 90 odsto, iz Njemačke do 88, Francuske 85, Poljske 78, Kazahstana 79 i zemalja regiona 80 odsto”, navela je Tripković-Marković.

Ono što je obilježilo ovu turističku sezonu, prema njenim riječima, je pokretanje nove nacionalne avio-kompanije Air Montenegro, koja je zaključno sa 9. septembrom realizovala 417 rotacija i prevezla više od 60.000 putnika.

“Nacionalni avio-prevoznik saobraća ka Ljubljani, Istanbulu, Beogradu i Banjaluci, a u narednom periodu, posredstvom nacionalne avio-kompanije, bićemo povezani i sa drugim emitivnim tržištima”, kazala je Tripković-Marković.

Taksa

“Kada je u pitanju boravišna taksa, kako ističe, na osnovu uvida u račun koje je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja otvorilo za tu namjenu, prihodi NTO CG od boravišne takse, koji su naplaćeni zaključno sa 8. septembrom ove godine, trostruko su veći u odnosu na isti period 2020. godine, dok su u poređenju sa 2019. godinom na nivou od 73 odsto”, kazala je direktorica Tripković-Marković naglašavajući da njena organizacija ima uvid u 20 odsto prikupljenih sredstava po osnovu boravišne takse, koja se Zakonom o boravišnoj taksi koristo za finansiranje programa NTO CG.

“S obzirom na zakonsku mogućnost da davalac smještaja uplatu boravišne takse može da vrši u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mjesecu, odnosno po isteku mjeseca, očekujemo da će za goste koji trenutno borave u Crnoj Gori, uplata boravišne takse od davalaca smještaja biti izvršena u narednom periodu”, kazala je direktorica NTO.

Što se tiče postsezone, prema posljednjim podacima lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori boravi više od 70.000 turista što je na nivou od 64 odsto u odnosu na 2019. godine.

“Nivo popunjenosti hotelskih kapaciteta trenutno je 71 odsto, dok je popunjenost privatnog smještaja na nivou od 62 odsto u odnosu na 2019. godinu”, kazala je Tripković-Marković.

Prema informacijama hotelsko-turističke privrede, dodaje i da interesovanje turista sa emitivnih tržišta postoji, a u ponudi su i posebni paket aranžmani koji su u skladu sa dešavanjima na tržištu i potrebama gostiju.

“Predstavnici turističke privrede redovno prate zdravstvene mjere i protokole propisane od nadležnih zdravstvenih institucija i sprovode njihovu primjenu kako bi gostima pružili siguran i ugodan boravak. Ipak, turistički promet u postsezoni će umnogome zavisiti od epidemiološke situacije kako u zemlji tako i u svijetu. S obzirom na to da je u ovom trenutku epidemiološka situacija kod nas, ali i na strateški važnim emitivnim tržištima izuzetno složena, te da mnoge zemlje najavljuju pooštravanje epidemioloških mjera, ne možemo govoriti o konkretnim očekivanjima za postsezonu, već će biti karakteristične ,,last minute“ rezervacije, a sasvim sigurno da će dominirati turisti koji su vakcinisani, pa se donekle mogu kretati bez ,,straha“ od pandemije korona virusa”, navodi Tripković-Marković.

Najavljuje i da će NTO u narednom periodu, u cilju promocije ponude za postsezonu, realizovati niz promotivnih aktivnosti na strateški važnim emitivnim tržištima.

“U duhu aktuelne promotivne kampanje “U društvu prirode“, koja stavlja akcenat na ponovno zbližavanje čovjeka sa prirodom, stavićemo fokus na promociju posebnog segmenta crnogorske turističke ponude koji se odnosi na ruralne oblasti. Želimo da turistima pokažemo Crnu Goru iz malo drugačijeg ugla kroz neotkrivene predjele, gastronomiju i raznovrsnu ponudu autentičnih seoskih domaćinstava i katuna”, kazala je Tripković-Marković dodajući da će pažnju u ovom periodu posvetiti domaćem i tržištu regiona.

“U zavisnosti od epidemiološke situacije, tokom kasne jeseni naše aktivnosti biće usmjerene na učešće i promociju na sajmovima u Parizu, Londonu i na drugim emitivnim tržištima, ali i organizaciju studijskih grupa medija iz Velike Britanije, Rusije, Francuske, Slovenije, Poljske, Njemačke i dr.”, najavila je Tripković- Marković.

Planovi

Krajem septembra planiraju učešće na webinaru koji organizuje najveće udruženje turističkih agencija Poljske “Wakacje.pl“, na kojem ćemo predstaviti ponudu destinacije.

“Od 5. do 8. oktobra turističku ponudu Crne Gore predstavićemo, putem onlajn platforme, na Međunarodnom sajmu turizma, ,,IFTM Top Resa“ koji će se održati u Parizu. Pored toga, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja planirana je turistička promocija na svjetskoj izložbi “Expo 2020“, koja će se održati u Dubaiju od 1. oktobra tekuće godine do 31. marta 2022. godine”, najavila je Tripković- Marković.

Imajući u vidu blizinu tržišta i dobru avio povezanost sa Mađarskom, u narednom periodu realizovaće intenzivniju promociju na ovom tržištu.

“NTO CG, od 12. do 15. oktobra učestvovaće na „Aviareps roadshowu“, gdje ćemo predstaviti turističku ponudu Crne Gore agencijama, turoperatorima i vodećim medijima za putovanja u Mađarskoj. Promocija će se održati u četiri mađarska grada: Budimpešti, Đeru, Dobrecinu i Segedinu”, kazala je Tripković- Marković.

U cilju privlačenja turista sa novih emitivnih tržišta, poput tržišta Turske čiji građani pokazuju sve više interesovanja za našu destinaciju, u narednom periodu akcenat će im biti na jačanje saradnje sa Asocijacijom turističkih agencija Turske (TURSAB), sa kojom planiraju da organizuju B2B susrete turističkih privrednika.

“Takođe, planiramo da nastavimo sa aktivnostima na tržištu Kazahstana”, kazala je Tripković-Marković.

S obzirom na to da epidemiološka situacija u značajnoj mjeri diktira tok njihovih promotivnih aktivnosti, uporedo realizuju digitalnu kampanju pod sloganom „U društvu prirode“ koja podrazumijeva promociju putem najzastupljenijih društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, globalnih platformi Google i Youtube, kao i specijalizovanih turističkih platformi Lonely Planet, Inspirock, Lastminute i Trip Advisor.

“Sa ciljem održavanja imidža i prisustva destinacije na emitivnim tržištima, stavili smo fokus na promociju putem društvenih mreža. Otkazivanje ili odgađanje jednog dijela planiranih promotivnih aktivnosti na emitivnim tržištima, uslovljeno razvojem pandemije, zahtijevalo je kreiranje novog strateškog pristupa promociji destinacije putem zvaničnih profila NTO CG na društvenim mrežama. Kroz komunikacionu kampanju na društvenim mrežama nastojimo da motivišemo potencijalne turiste da dođu na odmor u Crnu Goru, podsjećajući ih na bogatu turističku ponudu destinacije”, tvrdi Tripković-Marković.

Imajući u vidu da je Crna Gora veoma atraktivna destinacija u periodu zimskih mjeseci, posebno za domaće i turiste iz regionalnih zemalja koji u velikom broju provode novogodišnje i zimske praznike u našoj zemlji, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom u susret zimskoj sezoni 2021/2022, planiraju promotivne aktivnosti na tim tržištima.

” Pored promotivnih događaja, čija organizacija će zavisiti od epidemiološke situacije, ponudu za zimsku sezonu promovisaćemo i putem digitalnih marketinških kanala, te učestvovanjem na virtuelnim sajmovima, kao i kroz različite PR aktivnosti”, poručila je direktorica NTO Ana Tripković-Marković.

Povećana zainteresovanost za sjever

Pored crnogorske obale koja je omiljena destinacija turistima koji dolaze u našu zemlju, ove godine, kako ističe direktorica NTO, primjetna je značajna zainteresovanost gostiju za turistički proizvod na sjeveru naše zemlje.

“Nacionalni parkovi, eko i etno sela, ali i adrenalinske aktivnosti u netaknutoj prirodi ovog ljeta bili su izbor turista kako iz regiona, tako i onih koji su nam dolazili iz dalekih zemalja. Turistički centri na sjeveru zabilježili su odličnu posjetu. Prema informacijam LTO Žabljak, tokom jula i avgusta bilježe se dvocifrene stope rasta turista, a naplaćeno je i 90 odsto više boravišne takse u odnosu na 2019. godinu, dok je u Kolašinu, prema informacijama LTO Kolašin, tokom avgusta zabilježena posjeta na nivou rekordne 2019. godine”, kazala je Ana Tripković-Marković.

Ulcinj najposjećeniji, ali i najslabija naplata boravišne takse

Prema informacijama Turističke organizacije Ulcinj, kako navodi Ana Tripković- Marković, broj prijavljenih gostiju i naplata boravišne takse u ovoj opštini bila je na nivou od oko 65 odsto u poređenju sa rekordnom 2019. godinom.

“Činjenica je da naplata boravišne takse i broj prijavljenih turista ne oslikavaju stvarnu situaciju na terenu imajući u vidu da je Ulcinj ovog ljeta bio jedna od najposjećenijih primorskih opština. Svjedoci smo da se Ulcinj već godinama unazad suočava sa problemom prijave gostiju, zato je neophodno za sljedeću sezonu pronaći adekvatno rješenje. Tu prije svega mislim na ažurniji rad turističkih inspektora, ali i proaktivnog djelovanja. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore nema ingerencije u ovom dijelu, ali smo svakako više nego spremni da zajedno sa svim drugim nadležnim službama na državnom i lokalnom nivou posvetimo posebnu pažnju ovom problemu koji dovodi do direktnog odliva novca iz budžeta”, kazala je Ana Tripković-Marković.

Uskoro novi portal NTO

Nacionalna turistička organizacija, kako je najavila Tripković-Marković, trenutno radi i na izradi novog portala www.montenegro.travel. Planiraju novi marketinški pristup koji stavlja akcenat na predstavljanje destinacije kroz proizvode i iskustva.

“Koncept buduće promocije biće „Slow Adventure“ i podrazumijeva autentična iskustva zasnovana na prirodi, uokvirena u kulturi i istoriji destinacije, uz poštovanje i očuvanje životne sredine”, kazala je Tripković-Marković.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ana Tripković Marković

Ostavite komentar

Komentari (0)