test

BUDŽET ZA 2021. STIŽE U VRIJEME KADA SE PRIPREMA NACRT ZA 2022: Da li je moguće naći model za vraćanje naknada majkama?

A. Tahirović

09/06/2021

12:37

Na narednoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini, raspravljaće se o amandmanima koji su podnijeti na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu. Uprkos ustavnoj odredbi da se budžet mora predložiti do 31. marta tekuće budžetske godine, u Crnoj Gori je već pola godine na snazi privremeno finansiranje.

Jedan od lidera Demokratskog fronta DF Milan Knežević saopštio je da će taj politički savez podržati predloženi budžet za 2021. godinu. On je kazao da će DF amandmanom tražiti da se vrate naknade majkama za troje djece, navodeći da će, i ako oni ne dobiju podršku, glasati za budžet.

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF Nebojša Medojević kazao je da će poslanici glasati za budžet koji je, kako je rekao, mrtvo rođenče. Poručio je da njegove amandmane neće niko ni da pogleda, te da je Skupština postala poštansko sanduče i na konferenciji potpisao ostavku na poslaničko mjesto. Umjesto njega, za Budžet će ispred PzP glasati Nikola Bajčetić.

U svakom slučaju, sasvim je izvjesno da će Crna Gora nakon šest mjeseci dobiti Budžet za 2021. godinu.

Ipak, treba napomenuti da prema članu 29 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, smjernice fiskalne politike iz člana 18 ovog zakona, Vlada donosi do kraja aprila tekuće za narednu fiskalnu godinu.

Takođe, prema istom članu, na osnovu smjernica fiskalne politike, Ministarstvo finansija, u maju tekuće fiskalne godine, na osnovu propisa za izradu programskog budžeta koji donosi Vlada izdaje stručno uputstvo za pripremanje budžeta potrošačkih jedinica i budžeta opština za narednu fiskalnu godinu.

Stoga, trebalo bi da resor Milojka Spajića uveliko priprema nacrt Budžeta za 2022. godinu.

Na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu ukupno je podnijeto 49 amandmana poslanika, iz skoro svih poslaničkih klubova, osim iz Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke.

Amandmani koji ne budu usvojeni na Odboru, biće proslijeđeni Skupštini na izglasavanje.

Poslanici Slaven Radunović, Milan Knežević, Predrag Bulatović, Strahinja Bulajić, Simonida Kordić, Dejan Đurović, Dragan Bojović, Milun Zogović, Jelena Božović, Vladimir Dobričanin, Jovan Jole Vučurović, Maksim Vučinić, Maja Vukićević, Radoš Zečević, Milo Božović, Vladimir Joković, Marko Kovačević, Dragan Ivanović, Danijela Đurovi, Dragan Vukić i Milosava Paunović podnijeli su amandman kojim traže da se vrate naknade majkama sa troje i više djece, te da se ponovo usvoji Zakon o pravnom statusu korisnika prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece na osnovu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće naći zakonski model kojim bi se obezbijedila sredstva za vraćanje naknada majkama. Kako navode iz DF-a u amandmanu, potrebno je povećanje od 25 miliona eura, a ta sredstva je skoro nemoguće uvrstiti u Budžet. Pretpostavlja se da će DF morati da odustane od svog amandmana, ali će, kako su i najavili svakako glasati za budžet.

Ostavite komentar

Komentari (0)