CEDIS: Akcija suzbijanja neovlašćenog korišćenja električne energije daje rezultate

Iz crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS-a saopštili su da je tokom avgusta realizovano oko 590 obračuna po osnovu neovlašćene potrošnje električne energije, čija je vrijednost oko 190 hiljada eura. Od ukupno obračunatih milion 600 hiljada kWh (kilovatsati), oko 30 odsto je obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje – krađa, dok je oko milion i 100 hiljada kWh obračunato kao neovlašćena potrošnja kod samovoljno priključenih korisnika.
CEDIS: Akcija suzbijanja neovlašćenog korišćenja električne energije daje rezultate

Kako je saopšteno, akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije biće nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština.

“Aktivnosti koje sprovodimo daju rezultate. Gledano i iz aspekta ukupnih gubitaka koji su u avgustu diskretno niži u odnosu na isti period prošle godine, a da smo pritom imali 25% veću potrošnju električne energije u odnosu na prošlogodišnji avgust. Naša intencija jeste da ostvarimo kontinuitet, odnosno dugoročnu odlučnost na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje, sve do poptunog iskorijenjivanja ove loše prakse, koja decenijama nagriza sistem za distribuciju električne energije“, kazao je rukovodilac Operativne direkcije, Vladimir Ivanović.

CEDIS, objašnjava Ivanović, raspolaže najmodernijom opremom za utvrđivanje neovlašćenih aktivnosti na mjernim mjestima, dok radnje na terenu sprovode stručne ekipe sa višegodišnjim iskustvom, upoznate sa svim vidovima neovlašćenog preuzimanja električne energije i detaljnim informacijama o karakteristikama konzuma, naročito o problematičnim područjima.

„U CEDIS-u insistiramo na edukaciji kao prethodnici terenskih aktivnosti i sankcionisanja, jer u određenom broju slučajeva nelegalne aktivnosti na mreži su posljedica nedovoljnog poznavanja potencijalnih pravnih konsekvenci, ukoliko vas „uhvate na djelu“ – a ta je mogućnost uvijek na snazi. Važeća regulativa je takva da sve vidove neovlašćenih djelatnosti na mreži, kada se evidentiraju, kažnjava u mjeri koja ih čini poptuno neisplativim. Tu je često i nerazumijevanje pojedinaca vezano za štetu koju trpe legalno priključeni korisnici, ali i sistem za distribuciju električne energije. Naime, neovlašćena potrošnja električne energije za posledicu prije svega ima smanjenje stepena sigurnosti i kvaliteta u napajanju, zbog čega usljed nelegalnih radnji neodgovornih pojedinaca može doći do problema u napajanju za one koji su legalno priključeni i redovno izmiruju obaveze za električnu energiju”, naglasio je rukovodilac Operativne direkcije, Vladimir Ivanović.

podsjećanja radi, Zakon o energetici zabranjuje neovlašćeno korišćenje električne energije i obavezuje CEDIS da ukoliko utvrdi krađu, bez prethodnog upozorenja, obustavi isporuku električne energije korisniku. Dalje postupanje propisano je Pravilima za sprovođenje postupka za otkrivanje, utvrđivanje i sprečavanje neovlašćenog korišćenja električne energije i Metodologijom za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne energije.

„Najviše problema sa neovlašćenom potrošnjom imamo na područjima gdje je zastupljena nelegalna gradnja, ali postepeno ćemo i te konzume dovesti do zadovoljavajućeg stanja, kako iz aspekta gubitaka, tako i iz aspekta kvaliteta napajanja. Važno je da napomenem, da nepristupačna mjerna mjesta, zatvorena brojila na privatnom posjedu, ne predstavljaju prekpreku za CEDIS, te da postoje zakonom definisani mehanizmi koji sankcionišu i te vidove nelegalnih aktivnosti“, dodao je rukovodilac Operativne direkcije, Vladimir Ivanović.

Shodno propisima neovlašćeno korišćenje električne energije podrazumijeva: samovoljno priključenje korisnika na distributivni sistem električne energije ili instalaciju drugog kupca, korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja, neovlašćeno izvođenje intervencija na mjernim uređajima čime se onemogućava pravilno registrovanje utrošene energije, samovoljno priključenje nakon obustave isporuke električne energije zbog neovlašćene potrošnje ili neplaćanja računa za utrošenu energiju, kao i korišćenje električne energije nakon raskida ili isteka ugovora o priključenju ili ugovora o snabdijevanju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Za pet godina ukradena struja vrijedna 8,7 miliona eura

CEDIS kreće u akciju suzbijanja neovlašćenog korišćenja struje

Za 10 dana u Ulcinju ukradeno 22.000 eura struje

U distributivnu mrežu uloženo više od 4,4 miliona eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Saobraćajna nezgoda na putu Podgorica – Kolašin, dvije osobe povrijeđene

Suzana Tot za “Standard” o karijeri, duetu, novim pjesmama: “Tajna uspjeha je, ili radiš svoj posao na pravi način ili ostaješ amater i stagniraš”

Milović pratio Bečića, nadležni ćutali

POTVRĐENO PISANJE STANDARDA: Savo Kentera predložen za direktora ANB-a