test

CEDIS: I u oktobru nizak nivo gubitaka, uštede milionske

Standard

16/11/2022

09:24

CEDIS je, kako je saopšteno iz te kompanije, intenzivnim radom na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje i u oktobru ostvario rekordno nizak nivo gubitaka na mreži od 10,35 odsto, što je čak 2,18 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.



“Tako je, kontinuiranim aktivnostima, za period januar – oktobar stepen gubitaka sveden na 11,44 odsto, čime je umanjena i ukupna količina električne energije, potrebna za pokrivanje gubitaka. Naime, u odnosu na 2021. godinu ostvarena je ušteda od 16.059 MWh električne energije, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi 4,4 miliona eura”, ističu iz CEDIS-a.

Ukoliko se, kako dalje dodaju, podaci uporede sa nivoom gubitaka od 12,59 odsto, koliko je ostvareno od januara do oktobra 2020. godine, ušteda iznosi 27.512 MWh električne energije, čija je aktuelna cijena 7,6 miliona eura.

“U okolnostima nezapamćene, globalne krize energenata, zahvaljujući aktivnostima na terenu, uspjeli smo da za deset mjeseci uštedimo oko 16 hiljada MWh, što je na nivou ukupne oktobarske potrošnje opština Nikšić i Plužine. Uštede su još veće ukoliko se uporede sa gubicima u sistemu iz 2020. godine. Dakle, da CEDIS nije djelovao u pravcu otkrivanja neovlašćenih aktivnosti na mreži, trošak za nabavku navedenih količina električne energije išao bi na teret kompanije, odnosno ne bi bio naplaćen od korisnika.

U aktuelnim uslovima, kada se nedostajuće količine električne energije na tržištu nabavljaju po značajno višoj cijeni od one koju plaćaju domaćinstva i privreda, svaki neovlašćeno preuzet kilovatsat predstavlja ozbiljan udar na sistem. Zato smo i odlučni u namjeri da te radnje otkrijemo i sankcionišemo. – istakao je Vaso Zeković, rukovodilac Sektora za mjerenje.

Podaci dodatno dobijaju na značaju ukoliko se ima u vidu da je procenat gubitaka od 11,44 odsto za deset mjeseci tekuće godine za oko 0,7 odsto niži u odnosu na isti period prethodne i to uz povećanje potrošnje električne energije od 3,6 odsto, zaključuje se u saopštenju CEDIS-a.

Izvor (naslovna fotografija):

CEDIS

Ostavite komentar

Komentari (0)