CEES: Inflacija podriva povećanje plata, ekonomski rast sporo obara nezaposlenost

Iako u padu, stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je i dalje visoka, a na kraju prvog kvartala je iznosila 23 odsto za koliko je realno porasla i prosječna zarada, kroz izmjene poreske i politike minimalne zarade u okviru programa ''Evropa sad'', navodi se u studiji Centra za evropske i ekonomske studije (CEES).
CEES: Inflacija podriva povećanje plata, ekonomski rast sporo obara nezaposlenost

Foto: Pixabay

Navedeni program, kako objašnjavaju, podržan nizom zakonskih izmjena u Skupštini Crne Gore u decembru 2021. godine, podigao je ličnu potrošnju ali i inflaciju, koja je dodatno narasla zbog geopolitičkih dešavanja, izazvanih prije svega ratom u Ukrajini. 

Povećanje stope domaće i uvozne inflacije, konsekventno je dovelo do realnog smanjenja zarada na mjesečnom nivou, te su zarade u martu, ali i u aprilu 2022. realno smanjenje u odnosu na prethodni mjesec.

“Ekonomski rast u prvom kvartalu ove godine bio je 7,2 odsto i bio je praćen rastom prihoda od PDV-a iznad planiranog. Posljedično,  deficit budžeta je prema zvaničnim podacima, u prvom kvartalu iznosio 22 miliona eura i smanjen je za 78,7% u odnosu na uporedni period prethodne godine. Međutim, potrebno je pažljivo pratiti dalji očekivani rast javne potrošnje i njen uticaj na deficit, s obzirom na očekivano povećanje socijalnih i penzijskih davanja u toku ove godine. Generalno, snažan fiskalni  stimulus u 2022. godini, koji je uticao na Vladinu projekciju povećanja deficita budžeta na oko 5% BDP, povećao je fiskalne rizike. Pored nepovoljnih kretanja na medjunarodnom tržištu usljed rata u Ukrajini, projektovani rast budžetskog deficita je takodje  uticao na pad cijena crnogorskih obveznica i moguću veću cijenu zaduživanja”, objašnjavaju u saopštenju.

Državni dug je prema zvaničnim podacima, na kraju prvog kvartala ove godine smanjen na 76,6% BDP,  što je približno pretpandemijskom nivou, ali i dalje predstavlja veliki pritisak za javne finansije. 

Na osnovu zvaničnih podataka, povećan je, kako kažu, deficit tekućeg računa platnog bilansa u prvom kvartalu 2022. u odnosu na isti period prethodne godine za 13 procenata i iznosi 183,8 miliona eura. Ovo povećanje je prvenstveno uslovljeno povećanjem deficita na računu roba. U  finansijskom računu platnog bilansa je zabilježen snažan rast neto priliva stranih direktnih investicija za 163,9 miliona eura ili 94,8% u odnosu na prvi kvartal 2021.godine i to je pozitivan signal za dalji ekonomski oporavak i rast.

“Posmatrajući realni sektor, industrijska proizvodnja u prvom kvartalu 2022. godine je smanjena za 15,2% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. U istom periodu je zabilježen pad vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, dok je zabilježen rast proizvodnje u građevinarstvu. Pozitivan doprinos ekonomskoj aktivnosti dao je rast u sektoru turizma, gdje je zabilježeno povećanje broja turista od 17,4 % u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal”, zaključili su iz CEES-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

EVROPA SAD POVEĆALA TRAŽNJU ZA KREDITIMA – BANKE ZA STANDARD: Među najtraženijim su stambeni, kreditiranje turizma intenzivnije u južnim opštinama

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(VIDEO) Udes u tunelu Sozina, nema povrijeđenih, saobraćaj usporen

Željko Bulatović priveden na informativni razgovor

Vasilije Lalević predsjednik Foruma mladih SDP Bar

KO JE BIO MINJA ŠAKOVIĆ: Kao maloljetnik Baošića likvidirao na kućnom pragu, posljednjih godina bio jedan od vođa škaljarskog klana