CEFTA ostvarila napredak u promociji elektronske trgovine i trgovine uslugama

''Saradnja u različitim uslužnim sektorima doprinijela je ostvarivanju napretka u oblasti elektronske trgovine, naročito na otklanjanju neopravdanog geoblokiranja i olakšavanja dostave pošiljki unutar CEFTA-e'', saopšteno je na CEFTA Potkomitetu za trgovinu uslugama.
CEFTA ostvarila napredak u promociji elektronske trgovine i trgovine uslugama

Eksperti CEFTA Strana su se složili da su izazovi pandemije donijeli nove mogućnosti trgovini i da je za CEFTA-u jedan od ključnih prioriteta ove godine upravo rad na olakšanju elektronske trgovine. Pripremljen je paket od tri odluke CEFTA Zajedničkog komiteta koje imaju za cilj da olakšaju online poslovanje u CEFTA-i, ali i da ojačaju povjerenje potrošača. Sve aktivnosti CEFTA-e su zasnovane na pravnom sistemu EU i najboljim praksama koje će pomoći CEFTA stranama u pristupu EU.

Podkomitet za trgovinu uslugama razmatrao je i druge inicijative iz oblasti turizma, stručnih kvalifikacija, finansijskih usluga, radnih dozvola i statistike. Jedan od ciljeva je olakšanje kretanja ljudima koji putuju radi pružanja usluga, uklanjanjem prekomjerne administracije koja se uglavnom odnosi na radne dozvole i licence.

”Završili smo tehnički dio posla, koji je najzahtjevniji. Vrlo smo blizu pripreme ovih dokumenata za usvajanje. Vjerujem da je ovo dobra vijest za kompanije koje se nadaju da će proširiti svoju bazu potrošača na druga tržišta CEFTA-e”, rekao je Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata.

Konačno, Potkomitet za trgovinu uslugama odobrio je nadograđenu CEFTA regulatornu bazu podataka za usluge i najavio da će ona uskoro biti objavljena. Regulatorna baza podataka osiguraće da domaća pravila budu transparentna, nediskriminatorna, proporcionalna i opravdana ciljevima javnog interesa, s ciljem sprečavanja barijera za trgovinu uslugama unutar CEFTA-e.

CEFTA Dodatni protokol 6 (DP6) o trgovini uslugama usvojen je 2019. godine, a stupio je na snagu 11. januara 2021. godine. Ovim dokumentom proširen je princip slobodne trgovine unutar CEFTA-e na uslužni sektor. DP6 pruža okvir za podsticanje rasta trgovine uslugama, pored ranije ukinutih ograničenja trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima. Protokol se posebno fokusira na obaveze pristupa tržištu i one koje se odnose na diskriminaciju kompanija na tržištu. Moldavija predsjedava CEFTA Podkomitetom za trgovinu uslugama tokom 2022. godine, nakon čega će predsjedavanje preuzeti Crna Gora.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CEFTA WEEK 2021: Godina savladavanja prepreka i važnih koraka ka efikasnoj trgovini u regionu

CEFTA na Samitu zemalja ZB u Berlinu: Približavanje regiona EU zajednička vizija i obaveza

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Više od 95 odsto crnogorskih građana nije upoznato sa indikatorima po kojima mogu prepoznati potencijalne žrtve trgovine ljudima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FATALNA BRKATA PRINCEZA: Priča se da se čak 13 momaka ubilo zbog nje! (FOTO, VIDEO)

Spajić i Milatović predstavili pokret ‘Evropa sad’, izlaze na lokalne izbore

Herceg Novi: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bivše supruge

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem