test

CGES PRED GUBITKOM LICENCE: Šahmanović član Odbora iako je osuđen za krivično djelo

Standard

05/10/2021

21:56

Član Odbora direktora CGES-a Orhan Šahmanović postavljen je na tu funkciju iako je osuđen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, čime je prekršen zakon, a time su i odluke Odbora nezakonite. Upitnom zakonitosti rada Odbora direktora CGES-a u ovom sazivu dovedena je u pitanje i licenca operatora sistema koju posjeduje CGES.

Na osnovu informacija dobijenih koje smo dobili iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, član Odbora direktora CGES-a, Orhan Šahmanović postavljen je na tu funkciju iako je osuđen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Zakon o privrednim društvima jasno definiše da za člana Odbora dikrektora ne može biti imenovano lice koje je osuđeno za krivično djelo protiv službene dužnosti.

Ministarstvo je uputilo dopis CGES-u sa ovom informacijom ali nadležni u toj kompaniji do sada nijesu reagovali.

Upitnom zakonitosti rada Odbora direktora CGES-a u ovom sazivu dovedena je u pitanje i licenca operatora sistema koju posjeduje CGES.

O oduzimanju licence će odlučivati Regulatorna agencija.

Na koji način su odluke koje je donio Odbor direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema među kojima su razrješenje Izvršnog direktora i imenovanje Vršioca dužnosti, kao i najznačajnija o sazivanju vanredne Skupštine akcionara sa ciljem da se izglasa raspoređivanje dobiti CGES-a za 2020.godinu regularne ili ne, ostaje da se vidi uskoro.

Podsjećamo, nekadašnji predsjednik Opštine Plav, Orhan Šahmanović, osuđen 2017. na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Presudu kojom je osuđen Šahmanović, donijela je sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša.

Istom presudom osuđen je na 10 mjeseci samostalni savjetnik za građevinarstvo Tahir Đombaljaj, a namještenik za obračun naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Jovan Lončarević osuđen je na osam mjeseci. 

Oni su se prema optužnici teretili da su zloupotrebom službenog položaja oštetili gradsku kasu za 11 000 eura.

Izvor (naslovna fotografija):

printskrin

Ostavite komentar

Komentari (0)