test

ČUDNA RAČUNICA: Radno mjesto u željezari koštaće 120 hiljada eura

Standard

15/09/2022

06:47

Začuđujuća je odluka Vlade da da saglasnost Elektroprivredi za prodaju deset odsto sopstvenih akcija na berzi, kao i da saopšte da izvršna vlast može da ih otkupi, s obzirom na to da bi država u slučaju da se te akcije ponište uvećala svoj vlasnički udio u toj državnoj kompaniji, saopštio je Pobjedi ekonomski analitičar Mirza Mulešković.



Tosjali grupa traži 25 miliona eura za željezaru. Iz menadžmenta EPCG su ranije najavljivali da će, ako kupe tu fabriku, zadržati svih 209 radnika. Tako da ispada da bi jedno radno mjesto u željezari koštalo 120 hiljada eura. Podsjećamo, takođe, da je riječ o fabrici koja već više od godinu i po nema nikakvu proizvodnju.

ČUDNE ODLUKE
Mulešković je ocijenio da odluka o izdvajanju 50 miliona eura za kupovinu akcija EPCG nije opravdana, posebno u situaciji rebalansa budžeta, kada državi fali najmanje 350 miliona eura. Podsjećamo da je EPCG prvih deset odsto otkupljenih akcija od italijanske A2A poništila 2019. godine i na taj način povećala vlasnički udio države u toj kompaniji.

– Prateći splet svih dešavanja u prethodnom periodu, jeste začuđujuća odluka da se paket od deset odsto akcija ponovo ponudi i da se na taj način osim države, koja bi u slučaju neemitovanja uvećala svoj kapital, na tržištu pojavi neko novi ko bi mogao da kupi akcije i uđe u vlasničku strukturu kompanije – kazao je Mulešković Pobjedi.

Imajući u vidu trenutnu situaciju, posebno u dijelu energetske krize, Muleškovića ne bi iznenadilo da se pojavi neka komšijska firma da kupi akcije EPCG i to po duplo nižoj cijeni nego što je tražena na tenderu, na koji se niko nije javio.
– Što u ovom trenutku možda i nije najbolja opcija jer upravo i Vlada je sama rekla na prethodnim sjednicama da želi da poveća udio državnog kapitala u svim preduzećima. A upravo je neemitovanje akcija prilika za besplatno povećanje državnog kapitala u EPCG – rekao je Mulešković.

Vlada je u utorak dala saglasnost da EPCG emituje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da otkupi te emitovane dionice.

Nezadovoljan prijedlogom zaključaka koje je Ministarstvo kapitalnih investicija dostavilo za sjednicu Vlade u utorak, premijer Dritan Abazović je inicirao njihovu izmjenu, pa je umjesto predviđenog zaključka da se Ministarstvo finansija obavezuje da kupi ove akcije EPCG, navedeno da Vlada daje saglasnost na prodaju, te da ih država može kupiti na berzi. Abazović je novinarima u utorak kazao da ne može garantovati da će država to i uraditi, jer se ne može prejudicirati kako će se stvari odvijati na berzi, ali da, svakako, postoji interesovanje za to.

Abazović je naglasio da bi prodaju akcija i eventualnu kupovinu željezare od strane EPCG trebalo gledati kao dva odvojena posla, te da je to u domenu njihove poslovne politike, iako on, kako je naveo, za to navija. Ministar finansija Aleksandar Damjanović je na sjednici Vlade u utorak ukazao da će se novac za eventualnu kupovinu akcija EPCG obezbijediti iz budžetske rezerve, jer ta kupovina nije unesena u rebalans, o kojem bi parlament trebalo da raspravlja 28. septembra. EPCG ističe rok za posjedovanje spornih akcija dva dana ranije.

BEZ PLANA
– Izdvajati 50 miliona eura za investiciju koja nije neophodna u trenutku nedostatka velikog dijela budžetskih sredstava za tekuću potrošnju se ne može smatrati opravdanim. Imajući u vidu da će se polovina sredstava preusmjeriti za kupovinu željezare, za čiju transformaciju ne postoji biznis plan, dodatno dovodi u pitanje ispravnost ovakve odluke – istakao je Mulešković i naglasio da se ovakvom odlukom mogu, s jedne strane, dodatno ugroziti javne finansije, a sa druge strane se dovesti u pitanje likvidnost EPCG, što nije nikom u interesu.

– Trebalo je detaljnije analizirati situaciju i sa jasnim biznis modelom u slučaju željezare izaći pred javnost, kako bi se na transparentan način pokazalo kako se upravlja državnim sredstvima – poručio je Mulešković.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić (DPS) ranije je kazala Pobjedi da u ovom trenutku nijedna ozbiljna kompanija nema interes da kupi deset odsto akcija EPCG, ukoliko nema neki plan, dogovor ili obećanje, koje bi joj omogućilo da dođe bar do 15 odsto vlasničkog udjela, po osnovu čega bi mogla uticati na poslovne odluke EPCG.
Rukovodilac sektora za korporativne aktivnosti Komisije za tržište kapitala Draško Malbaški je ranije našoj redakciji kazao da je poništenje sopstvenih akcija institut koji se nerijetko koristi i njegova primjena ima više pozitivnih efekata, kao što je povećanje tržišne vrijednosti akcije, zarade po akciji i dividende.

Prema Zakonu o privrednim društvima, kompanija sopstvene akcije može posjedovati najduže tri godine i prije isteka tog roka ih mora prodati ili poništiti. Rok za otuđenje akcija EPCG je 26. septembar.

BS: Abazović pokušava da se sakrije iza MKI
Abazović pokušava da se sakrije iza Ministarstva kapitalnih investicija u jednom problematičnom poslu, počev od ideje da država otkupi sopstvene akcije od kompanije čiji je vlasnik sa stoprocentnim pravom odlučivanja, kazao je potpredsjednik BS Jasmin Ćorović.
– Čudi ideja da se preko EPCG, za koju premijer tvrdi da je u dubiozi, u energetski najneizvjesnijem i najkompleksnijem trenutku u proteklih nekoliko decenija, kupi kompanija koja godinama ima problema u poslovanju i iz koje se povlači privatni investitor – kaže se u saopštenju i podsjeća da niko do sada nije predstavio biznis plan bilo kakvu analizu stanja u željezari, cost-benefit ili neku drugu analizu.

Abazović je u utorak kazao da je odluku o emitovanju akcija EPCG trebalo da donese ministar MKI Ervin Ibrahimović, a ne da o tome odlučuje Vlada.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)