test

Damjanović: Budžet aposlutno održiv, čuvamo standard građana

Standard

18/12/2022

23:29

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je Budžet za 2023. godinu aposlutno održiv i da štiti građane i privredu.



On je u Dnevniku TVCG komentarisao ocjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je kazao da jepredloženi budžet za narednu godinu potrošački, planiran na nerealnim pretpostavkama i neodrživ usljed visokih deficita koji su planirani.

-Dobrodošla je svaka njegova kritika, ali radije bih da je dao i određene sugestije. Budžet je aposlutno održiv, dali smo okvir koji štiti građane i privredu i pokušava da nepovećanjem poreskih stopa, sjedne strane, već širenjem poreske baze i restriktivnim planiranje prihoda, a sa druge strane, usmjeravanjem troškova da napravimo jednu strukturu koja će za naredne godine pripremiti Crnu Goru kada se očekuje privredni rast-, rekao je Damjanović, koji smatra da će privredni rast biti veći od planiranog.

Predlogom budžeta definisano je da se Crna Gora može zadužiti do 600 miliona eura naredne godine.

-Lično mislim da toliko neće biti potrebno, to je stvar opreznosti. Jedan dio zaduženja biće kod velikih partnerskih banaka, sa kojim inače Crna Gora ima partnerske odnose – Dojče banka, Kredit Svis, OTP i tako dalje- naveo je Damjanović.

U ovom trenutku, kako je doda, ne postoji potreba za emisijom obveznica, zbog, kako je pojasnio, njihovih cijena i finansijskih globalnih dešavanja.

Damjanović je poručio da čuvaju standard građana.

-Povećavamo zarade u javnom sektoru što je administracija godpodina Đukanovića, a i prethodna, propustila da uradi, do 20 odsto čuvajući taj standard zbog stope inflacije koja je taj standard narušila. Privredi dajemo šansu jer ona mora da iznese i javni sektor i nelegalni dio privrede-, kazao je Damjanović u Dnevniku TVCG.

On je poručio da Crna Gora ima šanse da kroz privredni rast iskorači naredne godine, uz ulsov da predloženi budžet bude usvojen.

U utorak počinje rasprava o budžetu na skupštinskom Odboru za ekonomiju, a ministar finansija kaže da su svi konstruktivni amandmani dobrodošli.

-Sjednica Skupštine je počela i Budžet je na dnevnom redu, dakle očekuje se rasprava 3-4 dana naredne nedjelje i 3-4 dana one tamo. Očekujemo i amandmane, uz konstruktivan pristup parlamenta-, rekao je Damjanović.

Stopa inflacije je 15 do 20 odsto, a neki artikli su poskupjeli i više. Za godinu su najviše poskupjeli mlijeko, sir, jaja, pa hljeb, ulje i meso.

-Na veliki dio roba i usluga utiče cijena goriva, a one ne zavise od nas”,istakao je Damjanović i podsjetio na umanjivanje akciza na gorivo od 50 odsto. Imamo mjere koje će štititi od cjenovnih šokova, prije svega hrane izazvanih rastom cijena naftnih derivata-, dodao je.

Damjanović j istakao da će 2023. biti nezvjesna godina za sve, pa i za Crnu Goru.

-Treba stvoritu uslove da Crna Gora izađe jača i narednih godina iskoriti razvojnu šansu-, zaključio je ministar finansija.

Izvor (naslovna fotografija):

Aleksandar Damjanović, foto: Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)