test

Damjanović: Razmatrane mogućnosti finansiranja energetskih projekata

Standard

03/03/2023

17:15

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, razgovarao je sa predstavncima Elektroprivrede (EPCG) i američke kompanije UGT Renewables o mogućnostima finansiranja energetskih programa predviđenih Memorandumom o zajedničkom razvoju projekta obnovljivih izvora energije i postrojenja za skladištenje električne energije.

“Ta postrojenja će, kako je saopšteno, biti u vlasništvu i u upravljanju EPCG”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Damjanović izrazio je spremnost Vlade da podrži strateške projekte i u konkretnom slučaju obezbijedi preduslove finansijske podrške za razvojne projekte od nacionalnog interesa.

On je naglasio da ohrabruje činjenica da se radi o američkoj kompaniji, ocijenivši, da se time potvrđuje spremnost investitora iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ulažu u Crnu Goru, koja je naglašena i prilikom skorašnjih razgovora koje je, sa predstavnicima Stejt departmenta vodio, tokom nedavne posjete Vašingtonu.

Predsjednik Odbora EPCG, Milutin Đukanović, kazao je da pomenuti projekti predstavljaju značajan korak ka unapređenju ukupnog privrednog ambijenta, kao i da je njihov fokus na energetici, koja je, kako je ocijenio, glavna privredna grana Crne Gore.

On je istakao da su planirana dva strateška projekta, od kojih se projekat u prvoj fazi tiče izgradnje solarnih elektrana, a naredna faza odnosi se na postrojenja za skladištenje reverzibilne energije, što bi, osim značajnog unaprjeđenja proizvodnje električne energije, doprinijelo i ekonomskoj stabilnosti ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kao i povoljnijim ekonomskim izgledima cijele države.

Duke Gim, u ime kompanije UGT Renewables, kazao je da će respektabilno međunarodno iskustvo u ovoj oblasti, kompanija staviti na raspolaganje zajedničkom projektu koji će dati novu dimenziju energetskoj održivosti Crne Gore.

Memorandum, kojim su planirani ovi projekti potpisan je novembra prošle godine, u prisustvu premijera Dritana Abazovića i američke ambasadorke Judy Rising Reinke i uključuje razvoj, aranžiranje finansiranja, nabavku opreme, izgradnju projekta i predaju istog u vlasništvo i upravljanje EPCG, uz isporuku odgovarajćih softverskih alata i obuka za upravljanje ovim mehanizmima, po takozvanom sistemu “ključ u ruke”.

Finansiranje projekata planirano je iz vodećih sredstava kreditnih eksport agencija, kao i aktivnom učešću MIGA, članici grupacije Svjetske banke (SB).

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore – stop kadar

Ostavite komentar

Komentari (0)