Izvor: RTCG

Damjanović: Suzbijanje nelegalne prodaje cigareta već dalo rezultate

Prihodi u budžetu od januara do jula dostigli su preko milijardu i 88 miliona eura i veći su za deset odsto nego lani, a to je rezultat bolje naplate PDV-a, rasta potrošačkih cijena i inflacije, kazao je za Radio Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović.
Damjanović:  Suzbijanje nelegalne prodaje cigareta već dalo rezultate

Aleksandar Damjanović, foto: Standard

“Povećanjem prihoda od PDV kompenzujemo probleme koji su nam ostavljeni od prethodne administracije zbog lošeg planiranja jer, podsjetiću, prethodna administracija je planirala 50 miliona eura budžetskih prihoda koji nisu mogli biti planirani jer nije bilo zakonskog osnova za te prihode”, istakao je Damjanović.

Prihodi od akciza neznatno su veći oko 15 miliona, pokazuje izvještaj iz resora finansija.

I pored toga što je 20 miliona manje u državnoj kasi zbog smanjenja 50 odsto akciza na gorivo, to je kompenzovano, kaže Damjanović, suzbijanjem nelegalne prodaje cigareta.

Konkretno povećane su akcize na duvanske proizvode deset odsto, a zaplijenjeno je i 50 kontejnera cigareta u više akcija, ukazuje Damjanović.

“Tržište cigareta u Crnoj Gori teško je oko 1.200 tona, uz to da je 600 tona bilo u sivoj zoni do maltene prije dvije godine, da je sada procjena da je svega 200 tona najviše ostalo u toj sivoj zoni i jasno vam je da je to moralo da rezultira povećanim prihodima”, kazao je Damjanović.

Cigarete zaplijenjene u slobodnoj zoni Luke Bar sad su skladištene na sigurnom mjestu, kaže Damjanović, a procijenjena vrijednost je više stotina miliona eura.

“Naravno, ukoliko bude procijenjeno da se krše pojedini međunarodni propisi, protokoli, običaji, svakako je onda sudbina da se zaplijenjene cigarete unište”, ističe Damjanović.

Za sedam mjeseci izdaci iz državne kase u odnosu na prethodnu godinu povećani su 44,5 miliona. Samo u julu u odnosu na plan veći su za gotovo tri i po miliona eura.

“Dodatni izdaci su novokonstituisane obaveze, kako od strane prethodnih administracija koje nisu bile izvršavane, tako i obaveze koje su se konstituisale tokom tekuće budžetske godine kroz aktivaciju pojedinih odredbi zakona koje je donio, naravno, parlament”, ističe Damjanović.

Budžetski deficit od početka godine je gotovo 58 miliona. Procjena je zaključuje ministar finansija da će do kraja godine biti sedam procenata i posljedica, kako ističe, nekih ranijih odluka ali i globalnih kretanja u ekonomiji naročito energetici.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Prodaja zaplijenjenih cigareta komplikuje evropske integracije Crne Gore

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

DAMJANOVIĆ: Aranžman sa MMF-om je na dugom štapu

DAMJANOVIĆ ZA STANDARD: Poražavajuće da dvije godine nemamo infrastrukturne projekte, cijene na primorju prave ozbiljan problem turističkoj privredi

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Odbijena kaucija osumnjičenom za ubistvo Vlaovića

Albanac osumnjičen da je utajio porez i oštetio budžet Crne Gore za oko 75.000 eura

Crne prognoze za jesen i zimu: Evropu očekuju restrikcije struje i rekordne cijene električne energije; Šta čeka Crnu Goru?

Prijavili imovinu: Evo šta posjeduju Milo i Lidija Đukanović