Šćekić: Gubimo kvalitet usluga jer neko hoće da bude “mali Bog”; Vuksanović-Stanković: Nema spavanja dok se ne riješe problemi

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje počelo je konsultativno saslušanje na temu finansiranja zdravstvenog sistema Crne Gore i analizi postojećeg stanja. Saslušani će biti ministri zdravlja i finansija Dragoslav Šćekić i Aleksandar Damjanović.
Šćekić: Gubimo kvalitet usluga jer neko hoće da bude “mali Bog”; Vuksanović-Stanković: Nema spavanja dok se ne riješe problemi

Šćekić je na početku kazao da mu je drago što je pažnja posvećena zdravstvenom sistemu.

“Znamo da je dug bio oko 50 miliona, do 55 u prethodnom periodu. U prethodnih godinu, pažnja prema zdravstvenom sistemu nije bila na očekivanom nivou. To znači da smo stvarali probleme, akumulirali dugove a očekivali rezultate”, rekao je Šćekić.

On je dodao da nivo zdravstvenog sistema ne može da se svede na nivo ličnog odnosa prema direktoru Fonda ili nekom u političkom životu.

“Zdravstveni sistem i Ministartsvo zdravlja biće svakome dostupni za poboljšanje zdravstvenog sistema, i ne smiju bilo koje političke prilike opterećivati zdravstveni sistem. Fond nije institucija koja pravi dugove. Fond je prihvatni centar finansijski za sve troškove koji se dešavaju na nivou zdravstvenog sistema”, objasnio je.

Dodao je da Fond nema svoj račun, te da se sve plaća preko Ministarstva finansija.

Fond je prihvatni centar finansijski za sve troškove koji se dešavaju na nivou zdravstvenog sistema. Fond nema svoj račun i ne može da uplati nijedan cent čak ni za funkcionisanje unutar Fonda – naglasio je Šćekić, dodajući da se sve plaća preko Ministarstva finansija.

Prema njegovim riječima, uspjeli su da odole ogromnim pristiscima i opstrukciji kada je u pitanju finansiranje zdravstvenog sistema.

Ovdje se maltretira psiha ljudi. Ovdje se potcjenjuje psihičko stanje naših građana i zdravi razum. Ne možemo da gledamo samo prihodnu stranu, a ne rashodnu koja je veća – naveo je Šćekić.

On smatra da je izdvajanje države od 332 miliona eura za zdravstveni sistem nedovoljan. On je istakao da se zdravsteni sistem mora finansirati u mnogo većem iznosu.

Rekli smo da je 400 miliona eura potrebno da bi servisirali prethodni dug i da tekuću potrošnju završimo. Pa smo predložili 382 miliona, pa smo spustili na 352 miliona. Pa se onda na njihovom sjedniku spustilo na 332 miliona eura u koja su uračunata i povećanja plata…

Prema tome, nisu sredstva predviđenja za zdravstvenu potrošnju za ljekove i materijale, ne uzimajući u obzir povećanje cijena i prethodni momenti koji su uslijedili, dodao je Šćekić.

On se pita gdje su sredstva predložena u budžetu za izgradnju zdravstvenih ustanova, ako za 30 godina nije izgrađena nijedna od njih.

“Kako je moguće da imamo ugrožen zdravstveni sistem, a da imamo pare u budžetu. Kako je moguće da imamo pare u budžetu, a da nijesmo realizovali kapitalni budžet za 2021. godinu. Mi smo izgubili ogromna sredstva jer nijesmo realizovali kapitalni budžet za 2021. godinu. Mi gubimo iz godine u godinu kvalitet usluga, boljih uslova za rad zdravstveni radnika i bolje uslove za pacijente jer neko ima političke fikcije. Odjednom dođe neko i hoće da bude jedan “mali bog”, upitao je Šćekić.

On je istakao da je na brojna obraćanja Fonda, Ministarstvo finansija odgovaralo samo na nekoliko njih.

Ovdje se, kako kaže, radi o ozbiljnim insinuacijama, kako bi se skrenula pažnja sa suštine da se ubuduće morati izdvajati sredstva za zdravstvo.

Onaj ko je osmislio da se izađe iz Bizmarkovog načina funkcionisanja zdravstvenog sistema, taj je morao da ima ozbiljnu analizu kako će ubuduće da funkcioniše zdravstveni sistem – rekao je Šćekić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da postoji problem sa planiranjem i izvršavanjem budžeta.

Ja sam rekao da nije trebalo ukinuti obavezni zdravstveni doprinos. Mislio sam da je trebalo da ostane na nula procenata i da očekujemo da je ta ustavna odredba i dalje prisutna – naveo je Damjanović, dodajući da je Fond zdravstva i cijeli zdravstveni sistem bili pastorče u svim godinama za nama.

On je objasnio da su neizmerene obaveze Fonda zdravstva 31. 12. 2021. bile 65,7 miliona eura, dospjele obaveze u tom momentu 30 miliona eura, a nakon toga dospijevale 35,6 miliona eura.

Dug je prema Fondu porasta za 17 miliona eura, imao je vrtoglavu spiralu tokom protekle godine. Uzrok je i pandemija i naše zajedničke neracionalnosti.

“Smatram da prije nekih uzleta u neke visine nama smrtnicima nedostupne jedan od prioriteta treba da bude finasiranje Fonda zdravstva, i kada s krene od finasiranja budžeta da se taj dio efektno isplanira pa da se krene dalje”.

“Ukupno stanje duga po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, kad se izvuče iuz sistema ogromnog poreskog duga, je 130 miliona eura. Toliko je Fond zdravstva ostao ukinut zbog neplaćanja doprinosa”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, za 2021. godinu je bio plan da se Fondu zdravstva uplati oko 303 miliona eura, da bi potrošnja bila 324 miliona eura.

Odluku o konsultativnom saslušanju donio je Odbor na sjednici održanoj 17. maja.

Poslanik Boris Mugoša kazao je da bi ovu priču podijelio na dva dijela.

“Prvi dio je prošla godinai tu da razgovaramo o dugovima Fonda, i drugi dio je da vidimo da li je ukidanjem doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje ugroženo finansiranje zdravstvenog sistema.

On je kaza da moramo znati da će dugovi uvijek postojati.

“Teško da u euro može da se predvidi novi zdravstvene potrošnje. Desi se nek kriza, ljekovi novi, terapije. Svi sistemi na svijetu imaju određeni dug, ali je mnogo važnije upravljati tim dugom”.

On je rekao da moraju da se redovno finansiraju i naknade za odvojeni život. On je rekao da je pitanje da li ima dovoljno sredstava za i za redovne zarade, a tek za njihovo povećanje.

Moraju da se nađu sredstva i za postojeće i za povećanje zarada, poručuje Mugoša.

Komentarišući ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, Mugoša je rekao da se to desilo da bi se povećale plate.

Ali ne kažu da nema para za liječenje. Ukidanje doprinosa je najveći mač sa sedam oštrica u Crnoj Gori. Upozoravao sam da će se ovo desiti, naveo je Mugoša.

On tvrdi da se u budžetu za ovu godinu moralo obezbijediti 400 miliona eura za zdravstvo. Ovo je trenutak kako je rekao da se krene u sistemsko rješavanje problema u zdravstvu.Ako to ne uradimo sad, nijesmo svjesni kakve nas muke očekuju. Moramo uspostaviti adekvatan koncept finansiranja zdravstvenog osiguranja – poručio je Mugoša.

Šćekić je odgovorio da smatra da je Fond u 2021. godini kada je bio na čelu te ustanove, upravljao dugovima i obavezama na najbolji mogući način u tom momentima “pod svim opstukcijama”.

Tačno je ima duga. Treba da vidimo zašto je Montefarm “protočni bojler”, i zašto kupuje kao druga ruka, a trebalo je kao nekada prva ruka i da direktno on uzima od dobavljača, a ne preko posrednika. Zašto je neko sredstva iz državnog prenio u privatno? Dug Montefarma se nagomilavao, ali se redovno servisirao prema privatnim apotekama. Montefarm je bio talac privatnih kompanija, naglasio je Šćekić.

Šćekić smatra da privatne apoteke ne bi trebalo da izdaje ljekove na recept, te da bi Montefarm mogao da “pokrije” sve pacijente snabdijevanjem nekoliko apoteka.

Sa par apoteka Montefarm može da opslužuje ljekove na recept. A znate zašto ne može? Zato što je zarobljen od strane jer uzima preko posrednika koji mu diktira tržište – ocijenio je Šćekić.

Nijesu se svi zdravstveni radnici u kovidu ponašali jednako

On je saopštio da su neki zdravstveni radnici po 10-15 godina na bolovanjima, a još su u sitemu.

Nijesu se svi zdravstveni radnici u kovidu ponašali jednako. Neki su kada je bilo najpotrebnije išli na bolovanje, ili nijesu htjeli u treću smjenu. Čast onima koji su bili ogovorni i njih treba nagraditi. Saglasan sam, treba povećati plate, ali imate i onih koji do 15h sata ne urade ništa, a poslije 15h su ili u privatnoj klinici ili uzimaju dopunske, naveo je Šćekić.

On je rekao i da je u Fondu za zdravstvo bilo manje radnika prošle godine, nego u prethodnim godinama, to nije za pohvalu.

U Fondu ima mnogo potrebe za zaposlenima jer nemamo dovoljnu kontrolu. Mi smo radili “na infuziji” cijelu godinu, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, kroz planiranje budžeta nije uzeta u obzir pandemija, ističući da nijesu izdvajana sredstva za nju.

Predstavili smo građanima samo onaj dio prihoda od turističke sezone, a na potrošnu stranu smo zaboravili. Pandemija je proizvela ogroman broj pacijenata, a time i nove troškove – rekao je Šćekić.

Poslanik Mugoša je rekao da Montefarm ne može da “pokriva” sve, te da treba neke privatne apoteke biti uključene u izdavanje ljekova na recept.

Odluku o konsultativnom saslušanju donio je Odbor na sjednici održanoj 17. maja.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković kazao je da je veoma zadovoljan što današnje diskusije apsolutno podržavaju sve stavove te stranke iz decembra 2021. godine povodom stanja u zdravstvenom sistema i posljedica koje su nastupile u ovoj godini.

Sve što su poslanici DPS-a rekli 2021. godine sve se obistinilo. To čujemo od ministra zdravlja i ministra finansija, ali i kolega koji su glasali za ono što danas svi možemo da utvrdimo da je neodrživo – rekao je Eraković.

On je istakao da smo čuli da je, zahvaljujući programu “Evropa sad”, dovedena u pitanje isplata redovna zarada svih zdravstvenih radnika u Crnoj Gori.

To su rezultati vaše politike. Hrabro je i pošteno što ste to danas saopštili, ali mora li neko da odgovara za ove eksperimente koji se sprovode nad građanima Crne Gore – upitao je Eraković.

On je naveo da stanje u zdravstvenom sistemu, i prije nego je Šćekić preuzeo resor zdravstva, nije bilo idealno.

Ali zamislite šta biste radili da ste imali budžet od 237 miliona eura? Imali smo preko 20 miliona eura ulaganja u Klinički centar, a vidite sa ovim budžetima šta je i koliko urađeno, naveo je Eraković.

Prema njegovim riječima, potpuno je jasno da je ovdje prisutno stihijsko vođenje zdravstvenog sistema.

Moramo da dobijemo odgovor na koji način će se zdravstveni sistem finansirati do kraja godine i dobijemo uvjeravanje da će plate zdravstvenim radnicima biti isplaćine, da će biti ispoštovano povećanje plata ljekarima – naglasio je Eraković.

Rekao realizacija kapitalnog budžeta u zdravstvenom sistemu.

Zašto ništa nije realizovano od planiranog za 2021. godinu i zašto ništa nije urađeno po pitanju izgradnje novih zdravstvenih objekata, a ima para na računu za tu namjenu, upitao jke Eraković.

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović kazala je da bi izdvajanje od 400 miliona eura iz budžeta bilo dovoljno da se zaokruži zdravstveni sistem, ako je novac dobro i pravilno iskorišćen. Smatra da je sasvim dovoljno to što je od ukupnog budžeta za zdravstvo izdvojeno 14 odsto.

Prema njenim riječima, održivost zdravstvenog sistema neće biti dovedena u pitanje.

Komentarišući program “Evropa sad”, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je rekao da je tačno da su ga podržali, ali da su izrazili sumnju.

Ja stojim iza svake svoje riječi i nikad ih promijeniti neću. Stvorena je takva klima da je neko ko je protiv projekta, protiv građana i povećanja njihovih plata. Daleko od toga, ko je normalan protiv toga. I ja sam dobio povećanje i značilo mi je. Ponovo ponavljam – ne mogu da vjerujem da neko normalan može da uđe u ukidanje doprinosa na zdravstvo i uskrati 20 miliona, a nije moglo da se uplati 50 miliona duga – rekao je Šćekić.

Potpuno je siguran, kako kaže, da će Ministarstvo finansija obezbijediti sredstva za redovno finansiranje zdravstvenih radnika kroz rebalans budžeta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović potvrio je da neće biti problema i da će sve obaveze biti izmirene, uključujući i zarade zaposlenih u zdravstvenom sektoru.

Ako se govori o izvršenju budžeta za 2021. oko 324 miliona koliko je bilo opredijeljeno za Fond zdravstva, od toga je 141 milion na bruto zarade i doprinos na teret poslodavca – saopštio je Damjanović.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković rekla je da stanje u zdravstvu predstavlja stanje nacije. Vlada, kako je rekla, potpunor asulo zdravstvenog sistema.

Ono što može da bude najveća greška je kad vas neko pita za nešto, mi tražimo rješenje tako što se vraćamo na greške prethodne vlade. Pustite se više grešaka prethodnih vlasti. Konstatovali smo da su napravili greške, da vidimo što vi možete da uradite da se te greške isprave – navela je Vuksanović-Stanković.

Ona je upitala ministra Damjanovića kako će građanima objasniti ako budžet bude toliko opterećen da od septembra ne budu mogle da se isplaćuju palte i penzije.

Ona je upitala kada će konačno građani Crne Gore da dobiju brzu, efikasnu, kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Vrtimo se godinama u krug. Čekaju se redovi, ide se u privatne klinika, ja ne znam šta ovaj narod da radi. Nama trebaju kvalitetni rukovodioci zdravstvenih ustanova. Vi ste, gospodine Šćekiću, zatekli što ste zatekli. Ne možemo sada kukati. Krenite dan- noć da se radi, nema spavanja. Za vas, gospodine Šćekiću, i sve u Vladi nema spavanja. Pošto su toliko urnisali sistem, Vama nema spavanja. Meni je žao, ali nema da spavate dok se ne riješe problemi u državi. Dremnite na sat vreman i dosta vam je – poručila je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila da se krene od Ulcinja i da se vidi ko su direktori zdravstvenih institucija, ko uzima nezakonito pare za zdravstvena uvjerenja, te pozvala  nadležne da procesuira svakog ko je radimo suprotno zakonu, bez obzira kojoj partiji pripada.

Poslanik DPS-a Ivam Mitrović kazao je da ima utisak da je predstavljena manja inflacija, nego što je zapravo, a sve da bi se održao program “Evropa sad” koji, kako je rekao, podržava samo 11 poslanika – 10 poslanika Demokrata i poslanik Prave Crne Gore. Saglasan sam sa Šćekićem da sve što su radili je na nivou ličnog, da je “Evropa sad” populizam, da ne možemo da varamo građane Crne Gore, da su oni mislili da su samo bogovi Crne Gore i da ne možemo da vjerujemo da je neko bez analize ušao u ono što je ušao na kraju 2021. godine – rekao je Mitrović.

Poslanik DPS-a Halil Duković rekao je da moramo tražiti novi sistem koji će koliko-toliko finansije u zdravstvu učiniti stabilnim.

Siguran sam da će Ministarstvo finansija obezbijediti sredstva za isplatu plata zdravstvenim radnicima, ali je pitanje šta ćemo sljedeće godine, pa one naredne. Hoćemo li od cigareta naplatiti dugovanja zdravstvenog sistema? Mi moramo imati stabilna finansiranja – poručion je Duković.

Potrebna je, kako kaže, temeljna rekonstrukcija zdravstva.

Naravno da treba tužilaštvo da radi i svakog pojedinačno da provjeri, ali moramo da vodimo računa gdje je svaki euro išao i gdje će ići. Potrebno nam je dugoročno finansiranje zdravstvenog sistema, ako se to ne desi, bojim se da ćemo svake godine ovako raspravljati i tjerati Ministarstvo finansija da dodatno finansira – ocijenio je Duković.

Pavićević: Planiranja u zdravstvu vrlo oskudna

Predsjednik Odbora Srđan Pavićević podsjetio je da je javno zdravstvo u Crnoj Gori i svim zemljama jedna neprofitabilna kategorija.

-Zdrava nacija je vezana za problem zdarvstvene politike, što je jedan veliki bunar u koji se stalno sipa, a izdaci bivaju sve veći i veći. Imamo jako veliki problem sa planiranjem koja su u zdravstvu vrlo oskudna. Više su intuitivna i empirijska, nego što su egzaktna i analitična. Imamo vrlo malo strateških dokumenata, nemamo takozvane registre zbog čega nemamo predstavu o stvarnom statusu nacije – rekao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, problemi u zdravstvu gomilali su se više od 30 godina, te da se nijedan ministar nije uhvatio u koštac sa tim.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

ČIRGIĆ: Bez rebalansa budžeta, zdravstvu od septembra prijeti kolaps

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Čirgić: Za godinu dug Fonda zdravstvenog osiguranja povećan za 20 miliona eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

U požaru u Budvi izgorjela četiri vozila

Kamberi Vučiću: Devedesetih ste hapsili tog mladića, a sada je on premijer sa kojim morate da razgovarate

Skrojen konkurs po mjeri kadra URE: Pjevačica Maida Muratović referent u PR službi Aerodroma CG; Uprava Aerodroma: Zaposlenje odrađeno po zakonu

Jokić: Strpljivo smo čekali da napravimo dogovor makar i upitne većine, predložićemo Danilovića za predjednika CG