test

Delević: Nije tačno da Spajić ukida dodatke, DPS zakonska rješenja stvaraju probleme, a direktor mora da radi zakonito

Standard

23/11/2021

18:59

Apsolutno su netačni navodi da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ukinuo pravo na dječiji dodatak djeci koja boluju od teških genetskih oboljenja, saopštila je predsjednica Upravnog odbora Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, Nina Delević koja je reagovala na 'neistinite navode iz saopštenja Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a'.

“Jedina istinita činjenica navedena u saopštenju DPS-a je da je sjednica trajala više od osam časova, a iz razloga što posao predsjednice UO Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik obavljam predano, savjesno i pošteno, a ne po bilo čijim instrukcijama, kako je to bila dosadašnja praksa u radu Upravnog odbora, gdje su se sjednice bez čitanja materijala završavale u par minuta”, navela je ona.

Prema njenim riječima, lišeni svake istine su navodi da je bilo kome od zaposlenih prijećeno, već je, dodaje Delević, sjednica protekla u prijatnom i radnom ambijentu.

“Ovim putem se zahvaljujem službenicama koje su radile prekovremeno jer će njihov prekovremeni rad biti cijenjen u skladu sa odredbama Zakona o radu i Granskog kolektivnog ugovora”, dodaje ona.

Ističe da su apsolutno netačni navodi da je Spajić ukinuo pravo na dječiji dodatak djeci koja boluju od teških genetskih oboljenja.

“Radi se o normativnom okviru, koji ste vi kreirali prethodnih 30 godina, a koji onemogućava isplatu dodatka za djecu koja su korisnici prava na ličnu invalidninu ili dodatka na njegu i pomoć, ukoliko se ne nalaze na redovnom školovanju. Takav nasljeđeni zakonodavni okvir će morati da se mijenja, nakon što je već obezbijeđen dodatak za svu djecu do šest godina, uz postojeće korisnike socijalnih prava kojima je povećan iznos. Takođe, cilj je da se dodatak fazno obezbijedi za svu djecu do punoljetstva, što prošla vlast nije bila u stanju da uradi”, pojašnjava Delević.

Dalje navodi da je dosadašnji direktor Centra za socijalni rad u Nikšiću u skladu sa članom 154 Zakona o radu privremeno udaljen sa rada, do okončanja disciplinskog postupka koji je i pokrenut protiv njega.

“Onaj ko obavlja poslove direktora, a pogotovu u sistemu socijalne i dječje zaštite, mora raditi zakonito, a korisnici moraju biti na prvom mjestu. Zbog toga čudi navod da je „suspendovana osoba sa invaliditetom“ jer se zakoni moraju primjenjivati jednako i neselektivno na sve građane, bez obzira na lična svojstva i karakteristike, saglasno principu zabrane diskriminacije. Pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću tvrdim da ću ispitati kompletno poslovanje dosadašnjeg direktora, a sve dokaze, koje već posjedujem, proslijediti nadležnim organima”, kazala je Delević.

Iznenađujuća je, ističe, činjenica da se ukazuje na navodne njene prijetnje zaposlenima.

“A da je cijeli Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik pokriven video nadzorom, uključujući i pojedine kancelarije zaposlenih suprotno zakonskim propisima, te da se radnici neovlašćeno snimaju i zastrašuju i rade u uslovima koji nijesu dostojni čovjeka. O tome ko ima pristup i ko je instalirao sporni video nadzor daće sud nadležni organi”, zaključuje Delević.

Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić

Ostavite komentar

Komentari (0)