test

STANDARD SAZNAJE: Đukanović potpisao ukaz o proglašenju Zakona o budžetu za 2021.

A. Tahirović

25/06/2021

12:46

Predsjednik države Milo Đukanović potpisao je ukaz o proglašenju Zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu, saznaje Standard.

Predsjednik Đukanović ukaz je potpisao u predviđenom roku, stoga nema smetnji da se započne i sa primjenom ovog Zakona. Zakon o budžetu za 2021. godinu u Skupštini je usvojen 17. juna.

U javnosti je bilo špekulacija da bi se, ukoliko Đukanović ne potpiše ovaj ukaz, Zakon teško ponovo izglasao zbog bojkota Demokratskog fronta, ali i krize u parlamentarnoj većini i Vladi. Međutim, Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije stao na put primjeni Zakona, koji se usvaja u šestom mjesecu tekuće godine. A, sama činjenica da je tako kasno usvojen dovoljno govori o krizi u vladajućoj većini.

U Crnoj Gori ovih šest mjeseci sprovođeno je privremeno finansiranje, a štetu zbog neusvajanja budžeta imali su građani i privreda, dok su možda i najveće posljedice osjetili poljoprivrednici.

Treba napomenuti da prema članu 29 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, smjernice fiskalne politike iz člana 18 ovog zakona, Vlada donosi do kraja aprila tekuće za narednu fiskalnu godinu.

Takođe, prema istom članu, na osnovu smjernica fiskalne politike, Ministarstvo finansija, u maju tekuće fiskalne godine, na osnovu propisa za izradu programskog budžeta koji donosi Vlada izdaje stručno uputstvo za pripremanje budžeta potrošačkih jedinica i budžeta opština za narednu fiskalnu godinu.

Stoga, trebalo bi da resor Milojka Spajića uveliko priprema nacrt Budžeta za 2022. godinu.

Ostavite komentar

Komentari (0)