Đurović sa Savjetom stranih investitora o šansama i izazovima 5G mreže u Crnoj Gori

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i načelnica Direkcije za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar MERT-a Marina Marković sastali su se sa predstavnicima Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori iz oblasti telekomunikacija (Telekom, One, Mtel), sa kojima su razgovarali o uvođenju 5G mreže u Crnoj Gori.
Đurović sa Savjetom stranih investitora o šansama i izazovima 5G mreže u Crnoj Gori

Glavna tema razgovora, kako navode iz Ministarstva ekonomskog razvoja, bilo je uvođenje 5G mreže u Crnoj Gori, predstojeća aukcija za radio frekvencije za 5G i definisanje minimalnog iznosa početnih cijena za frekvencije.

Ministar Đurović prisutne je upoznao sa namjerom države da se u drugoj polovini godine sprovede proces aukcije. U skladu sa prethodnim iskustvom, Vlada je i ovom prilikom izrazila spremnost da prilikom definisanja minimalnog iznosa cijena za radio frekvencije uzme u obzir i spremnost operatora da investiraju u dalji razvoj infrastrukture. Telekomunikacioni operatori izrazili su očekivanje da će uslovi na aukciji i cijena odražavati realno stanje na tržištu, pozivajući se na praksu u susjednoj Sloveniji i Hrvatskoj.

Predstavnici Vlade istakli su značaj procesa digitalizacije i neophodnosti razvoja mreža nove generacije. U partnerskom odnosu sa operatorima, koji su aktivno uključeni u izradu Strategije o uvođenju 5G mobilnih komunikacionih mreža, najavljene su buduće aktivnosti u vezi sa izradom novog Zakona o elektronskim komunikacijama.

Na sastanku je razmatrana i saradnja države i telekomunikacionih kompanija u oblasti turizma u vidu poruka dobrodošlice turistima tokom aktuelne ljetnje sezone kao i mogućnosti uvođenja digitalnog modela naplate boravišne takse.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada ćuti dok divljaju cijene hrane i energenata

Još jedan udar na džepove potrošača

Cijenje divljaju, hrana sve skuplja

Wizz Air smanjuje letove u regionu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ubicu s bijelim kačketom traže i inostrane policije

PRESIJEDANJE NA GRANICI OPŠTINA: Vozač i putnici jednim autobusom do Cijevne drugim do Tuzi, isti režim i do Podgorice

Opljačkana sestra Nataše Bekvalac: Ako neko prepozna ovog ‘profi šmekera’, neka javi VIDEO

U Beogradu uhapšen Nemanja Miljković: Osumnjičen za pljačku u Nikšiću, u kojoj je ubijen Ljubiša Mrdak