Dogovoreno pojačavanje kontrola u šumarstvu, lovstvu i vodoprivredi

Potrebno je značajno pojačati kontrole na terenu kako bi se adekvatno suprotstavili krivolovu i daljoj devastaciji šuma i rječnih korita, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijović, državne sekretarke Nikoline Mišnić i v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilira Harasanija, organizovanom u cilju sprječavanja nelegalnih aktivnosti i uništavanja prirodnih resursa.
Dogovoreno pojačavanje kontrola u šumarstvu, lovstvu i vodoprivredi

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tema sastanka bilo je pronalaženje najboljeg modela efikasne koordinacije između tog resora i inspekcijskih službi. Ocijenjeno je da je kontinuiran, posvećen i kvalitetan rad inspekcije jedan je od glavnih preduslova za očuvanje šumskih i vodnih resursa.

“Dogovorene su zajedničke aktivnosti radi adekvatne pripreme i blagovremenog djelovanja kako bi se obezbijedila potrebna kontrola i zaštita u sektorima šumarstva, lovstva i zaštite bilja, kao i u rješavanju akutnog problema eksploatacije šljunka”, ističu u Ministarstvu.

Dodaju da je analizom dosadašnjih rezultata inspekcije ustanovljeno da postoje problemi, ali i propusti u radu koje je potrebno sistematski riješiti.

“Jedan od problema jeste i nedostatak kadrovskih kapaciteta, jer svega deset šumarskih inspektora pokrivaju kompletnu teritoriju države, što svakako nije dovoljno”, navode u Ministarstvu.

Sagovornici su se saglasili da su problemi ozbiljni, te da je u susret periodu eksploatacije šuma i lovnoj sezoni neophodno raditi na proširenju inspekcijskih kapaciteta.

“Prirodni resursi su zajedničko dobro svih građana Crne Gore i samo udruženim radom možemo da ih sačuvamo za buduće generacije”, zaključeno je na sastanku.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Stijović – Harasani: Dogovoreno intenziviranje kontrola u šumarstvu, lovstvu i vodoprivredi

Neophodan individualni pristup kada je riječ o zaštiti i zdravlju na radu OSI

Evo kojih mjera se svi moraju pridržavati

Stižu zahtjevi za rušenje nelegalnih objekata

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bratić ima zdravstvenih problema

NAJSAVREMENIJI CT SKENER OD SADA I U CRNOJ GORI: Pacijentima dostupan skener jedinstven u okruženju – najpreciznija dijagnostika uz ultra nisku dozu zračenja

Katnić: Krivokapić mi je nanio neprocjenjivu štetu kao čovjeku i profesionalcu

Marković: Nijedna vlast ne može nečije pravo pretvarati u bezuslovnu obavezu, nadam se sudskoj ocjeni i ustavnom odgovoru