test

Drecun: Trpimo skokove cijena jer nemamo svoju proizvodnju

Standard

10/01/2022

08:29

Ekonomski analitičar Predrag Drucun kaže da smo u Crnoj Gori osuđeni da trpimo skokove cijena jer nemamo svoju proizvodnju.



– Ako nemate realni sektor i svoju proizvodnju, osnovne životne namirnice morate da uvozite, to znači da zavisite od uvoznih cijena, znači da morate da uvozite i inflaciju sa njima. Tu nema ništa neočekivano – kazao je Drecun.

Drecun je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da bi svakog 1. januara mogli da govoriom o  poskupljenjima jer svake godine ima skokova cijena. 

Program “Evropa sad” vidi kao dobar amortizer inflacije ali, kako dodaje, u realnom iznosu on premašuje iznose inflacije koji mogu da dovedu do umanjenja realne zarade.

– Pa neće biti efektivno 100 eura nego 85 ili 90 eura jer će 10 odsto ‘pojesti’ inflacija. Ali bolje i ovako nego što je bilo do sada – ističe Drecun.

On poručuje da vjeruje u program “Evropa sad.

– I sam sam se zalagao za takvu najnižu cijenu rada. Mi smo majstori za traženje rupa u zakonu ali nadam se da će Vlada naći način da to spriječi – kazao je Drecun.

O tome koliko program “Evropa sad” može amortizovati inflaciju i biti pomoć građanima Drecun kaže je on najveća pomoć građanima sa nižim primanjima.

– Ako je neko primao 250 eura sada će primati 450. Dakle ima jedan dobar ‘bafer’ gdje građanin može čak i da se zaduži kod banaka – kazao je Drecun.

On ukazuje da su banke likvidne ali, kaže, one se ponašaju inertno i smatra da bi CBCG morala da se uključi.

Ono što ga hrabri je kaže najava ministra finansija Milojka Spajića koji je kazao da je na redu jačanje realnog sektora.

Izvor: rtcg

Ostavite komentar

Komentari (0)