test

DRECUN ZA STANDARD: Da smo pametni već bi počeli sa izradom nove ekonomske strategije

Standard

09/03/2022

09:58

Vrijeme u kojem živimo je bez sumnje istorijsko. Svijet se nalazi na velikoj raskrsnici. Korona pandemija je ustupila mjesto potencijalnoj pandemiji rata. Rat je uvijek najgori izbor, jer stradaju civili, a među njima nažalost i djeca. Danas imamo desetak super sila, a to su one koje imaju atomsko oružje. Sa Rusijom, SAD, Francuskom, Izraelom, Kinom, Pakistanom, Velikom Britanijom jako je teško ratovati, jer jedan trenutak nepromišljenosti nekog državnika može od planete Zemlje napraviti bezbroj asteroida. Zato se i pritisci na ratne strane čine više ekonomskim sredstvima, jer bi vojni pritisak mogao biti poguban. Ruski predsjednik je javno upozorio EU zemlje da se ne miješaju u vojni sukob, jer će njegov odgovor biti takav da će ga zapamtiti građani tih zemalja. Nije teško pretpostaviti što bi se desilo u tom slučaju.

Ekonomske sankcije samim time, su po mom mišljenju, iznuđen potez, ali moram priznati jako loš potez. Sankcije koje je svijet nametnuo Srbiji i Crnoj Gori, i danas su posledično prisutne. Naš građanin je u vrijeme sankcija naučio neka nova pravila preživljavanja koja su punih trideset godina kvarila i pokvarila i demokratske i tržišne institucije. Sivo tržište je postalo modus vivendi za nemali broj građana. Država je to tolerisala jer je to bio značajan socijalni bafer, i održavalo neki socijalni mir.

Sankcije uvedene Rusiji najmanje će pogoditi onoga zbog koga se uvode, a to je ruski predsjednik. Rusija ima prilično široko tržište oko sebe, i može se okrenuti ka istoku vrlo lako, ako ovo sve potraje. Tu su Kina, Indija, Indonezija, Iran, Pakistan, itd. To je tržište odo oko 4 milijarde ljudi. Nemale negativne efekte od sankcija Rusiji imaće i zemlje Evrope, neke manje neke više. Nijesam siguran da su ekonomske sankcije optimalno rješenje, a naročito ako potraju duže. Podsjetiću da sam ja 1992 godine rekao u tadašnjem parlamentu da će sankcije protiv SRJ potrajati najmanje tri godine, na što su se poslanici DPS, tada jedinstvenog, ironično smijali.

CG će trpjeti posljedice svjetske energetske krize. Da smo pametni već bi počeli sa izradom nove ekonomske strategije. Sa akcentom na realnu ekonomiju. Poljoprivreda, energetika i infrastruktura. To je okosnica našeg razvoja. Turizam je onda posljedica, i to jaka i zdrava ekonomska posljedica. Onda je on nevidljivi izvoz, a danas je naš turizam vrlo vidljivi uvoz, odnosno razvojna šansa drugih ekonomija. Država koja nema, a može da ima, zatvoren bilans hrane, teško da može biti suštinski nezavisna.

Rusko ukrajinski rat sam po sebi, ne bi strašno pogodio ekonomiju Crne Gore, kad ne bi bilo reakcija SAD, EU, Kine i ostalih sila. Mislim da će ovaj rat, kako god da se završi oštetiti turističku sezonu kad je u pitanju tržište Ukrajine ili Rusije. Ukrajina nije značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore. Za Rusiju se može reći da je to u mnogo većoj mjeri. CG je politički stala na stranu Ukrajine, pa će negativne posljedice doći sa ruske strane. Posebno osjetljiva mora biti CBCG, jer su ruski nerezidenti vrlo značajan izvor depozita kao sredstava za plasiranje kredita.

Ako ovo potraje još mjesec ili dva bolje da targetiramo Srbiju, BiH i Makedoniju kao tržište. Dobra vijest, ako je uopšte može biti nakon ovog sukoba, je to što je priča o koroni zamrla na globalnom nivou. Kao da se lagano opraštamo od pandemije. Korona plus rusko-ukrajinska kriza učiniće ovaj svijet drugačijim od onoga na koji smo navikli. Da vidimo kako ćemo se kao država i ekonomija snaći u njemu. Bez realne ekonomije nemamo šansi, ali neoliberalni koncept još nije spreman da prizna da ga je život pregazio.  

Predrag Drecun

Ostavite komentar

Komentari (0)