DRECUN ZA STANDARD: Zbog asimetrije u odnosima SNP-a i ostatka vlade može stradati Budžet, javni dug i Evropa sad

Ekonomski analitičar Predrag Drecun je u razgovoru za Standard ocijenio da je suštinski rebalans Budžeta logičan, ali da nije smio biti najavljen kad je formirana vlada.
DRECUN ZA STANDARD: Zbog asimetrije u odnosima SNP-a i ostatka vlade može stradati Budžet, javni dug i Evropa sad

“Jednostavno, nije moguće samo tehničkim rebalansom alocirati potrebe 18 ministarstava umjesto 12. Uz to, pitanje da li će prihodi biti dovoljni, jer je svijet punio drugačiji u odnosu na prije tri mjeseca. No, sad će biti zanimljivo kako će se SDP i DPS postaviti kad ministar zatraži novo zaduživanje”, pita se Drecun.

On očekuje da ministri iz SDP budu protiv zaduženja, jer su bili i protiv Spajićevog zaduženja.

“Oni su poznati po principijelnosti u politici, pa vjerujem da će sačuvati državu od rasta spoljnog duga, i da će dati predloge kako da se izvučemo iz krize. Pamtim dobro što je nedavno predlagao nekadašnji poslanik Konjević, pa ga valja malo podsjetiti da to sad primijeni”, kaže Drecun.

On smatra da sadašnja vlada ima veliku asimetriju u svom biću, te da ne vjeruje da može konsenzusom donositi važne odluke.

“Ono što me brine je to što se pravila igre kojima je formirana ova vlada mijenjaju tokom igre. To SNP ili ne vidi ili neće da vidi. Asimetrija između SNP i ostatka vladajuće koalicije koji je politički prilično koherentan, je vrlo vidljiva i laiku. U takvoj igri nema sinergetskog efekta, već se samo oštre stranački nišani. U takvim političkim odnosima stradaće i budžet, i javni dug i na kraju bojim se program Evropa sad”, precizirao je Drecun.

Crnogorski poslanici su juče usvojili izmjene i dopune Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu, odnosno tehnički rebalans.

Za izmjene i dopune Zakona o budžetu glasao je 41 poslanik, dok je protiv bilo šest.

Predložene izmjene i dopune Zakona o budžetu uslovljene su novom uredbom organizacije rada nove Vlade, imajući u vidu da se promijenio broj ministarstava i potrošačkih jedinica.

U odnosu na važeći Zakon, izdaci tekućeg budžeta uvećani su 161,19 hiljada EUR, budžet državnog fonda veći je 150 hiljada EUR, dok su transakcije finansiranja niže 250,76 hiljada EUR.

Rezerve i kapitalni budžet ostali su nepromijenjeni, tako da su ukupni izdaci budžeta uvećani ukupno 60 hiljada EUR.

Predloženi zakon je prethodno dobio zeleno svjetlo Zakonodavnog i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Konjević Spajiću: Svaka čast! Vaše “kuliranje” parlamentarne većine je za desetku

Drecun: Spajić nije mjere predložio bez analize i međunarodne podrške

Spajić: Predloženi budžet bio bez potrebe za zaduženjem, sa amandmanima to nije sigurno

Drecun: U 2023. godini će doći do smirivanja finansijskog tržišta u svijetu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlada usvojila informaciju o nabavci vozila za MUP, direktni letovi iz Saudijske Arabije, za Ruse i Bjeloruse dupla provjera ekonomskog državljanstva

DRECUN ZA STANDARD: Zbog asimetrije u odnosima SNP-a i ostatka vlade može stradati Budžet, javni dug i Evropa sad

Marković: Logično da dođe do prekompozicije u odborima;Knežević: Lazović bio kod Đukanovića na dan kad DPS nije došao na Odbor

Radovanić sa Vajcom: Snažna podrška EU putu i reformskim procesima