test

DRI: Duplo negativno mišljenje na finansijski izvještaj Fonda za zdravstveno osiguranje, upoznato i tužilaštvo

Standard

06/02/2023

09:44

Državna revizorska institucija je iskazala negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za 2021. godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti, saopšteno je iz DRI. Podsjetimo na čelu Fonda tada je bio trenutni ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.



“Nadležni Kolegijum, koji je rukovodio predmetnom revizijom u sastavu član Senata DRI i rukovodilac Kolegijuma dr Milan Dabović i član Senata DRI i član Kolegijuma Zoran Jelić je dao sedam (7) preporuka na finansijsku reviziju i četrdeset dvije preporuke (42) na reviziju pravilnosti.

Finansijskom revizijom Godišneg finansijskog izvještaja Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za 2021. godinu je utvrđeno da Fond nije usklađivao poslovne knjige i to od 01. januara 2019. godine do danas (2019, 2020 i 2021. godinu), što nije u skladu sa Uputstvom o radu Državnog trezora. U toku vršenja revizije je utvrđeno da nisu usklađivane poslovne knjige sa glavnom knjigom trezora za 2019, 2020 i 2021. godinu što dovodi u sumnju istinitost i vjerodostojnost svih računovodstvenih pozicija u glavnoj knjizi za navedeni period i u značajnoj mjeri otežava proces revizije. Podaci iskazani u INT-u III ne odgovaraju podacima iskazanim u Konsolidovanom izvještaju za iznos od 1.709.094€. Ovaj izdatak prema podacima iskazanim u Konsolidovanom izvještaju predstavlja povećanje depozita, dok su u INT-u III iskazani kao izdatak. Na ovaj način stvara se prostor za diskrecionu potrošnju, jer za isti iznos nijesu stornirani izdaci u završnom računu budžeta i iskazani depoziti na klasi 1″, navode u objavi.

Kako dodaju, polazeći od činjenice da je stanje neizmirenih obaveza koje je u 2016. godini iznosilo 7.392.365€ uvećano na 65.748.218€ u 2021. godini, kao i činjenice da je Vlada Crne Gore u 2015. godini smanjila neizmirene obaveze Fonda, JZU i Instituta za javno zdravlje u ukupnom iznosu od 36.000.000,00€, državni revizori su mišljenja da je u narednom periodu potrebno izvršiti planiranje budžeta Fonda, JZU i Instituta kroz sveobuhvatnu analizu potreba navedenih subjekata uz podršku Ministarstva finansija.

“Sopstvene prihode u iznosu od 18.159.345€ i rashode finansirane iz istih u iznosu od 19.058.865€ treba iskazati u glavnoj knjizi Državnog trezora. Dakle, prihode i rashode JZU treba planirati budžetom na nivou godine nezavisno od izvora finansiranja, a mjesečno opredijeljena sredstva JZU do iznosa planiranih umanjiti zavisno od iznosa sopstvenih prihoda ostvarenih u tom mjesecu u JZU. Iskazivanje sopstvenih prihoda u glavnoj knjizi Državnog trezora treba vršiti na osnovu izvještavanja Fonda sačinjenog na osnovu informacija dobijenih od JZU o iznosima ostvarenih prihoda i rashoda. Potrebno je da Fond izvrši izmjene ugovora sa javnim zdravstvenim ustanovama, na način da se istim zdravstvene ustanove obavezuju da vrše pravdanje uplaćenih sredstava Fonda u cjelosti, kao i da se neopravdani iznosi kao obaveza pravdanja prenose u narednu godinu. Revizijom je utvrđeno da uplate Fonda u iznosu od 88.599.103,99€ nijesu opravdane od strane javnih zdravstvenih ustanova.

Revizijom pravilnosti je uvrđeno da Fond za zdravstveno osiguranje nije u svim materijalnim aspektima uskladio finansijske transakcije i poslovne aktivnosti sa: Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Statutom Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o državnoj imovini, Uredbom o načinu vodjenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini, Upustvom o radu Državnog trezora, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Pravilnikom o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakona o javnim nabakama, Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, Pravilnika o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžeta opština”, dodaju.

Zbog obima i karaktera utvrđenih nepravilnosti i nedostataka, nadležni Kolegijum DRI utvrdio je, ističu, da se sa Izvještajem o reviziji upozna ministar zdravlja radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti; direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore; predsjednik Vlade Crne Gore; predsjednica Skupštine Crne Gore; Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje; Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije; Zaštitinik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kao i Vrhovno državno tužilaštvu shodno Protokolu o saradnji Vrhovnog državnog tužilaštva i Državne revizorske institucije.

“Fond za zdravstveno osiguranje je u obavezi da u roku od 30 dana dostavi Instituciji plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i da u roku od 6 mjeseci dostavi Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama”, zaključuju iz DRI.

Izvor (naslovna fotografija):

Dragoslav Šćekić

Ostavite komentar

Komentari (0)