test

DRI O MINISTARSTVU EKONOMIJE 2020: Za 28 honoraraca 230 hiljada eura

Standard

06/05/2022

07:37

Državna revizorska institucija (DRI) je dala uslovno mišljenje na finansijski dio i negativno na pravilnost izvještaja rada Ministarstva ekonomije za 2020. godinu. Na čelu tog ministarstva do decembra te godine bila je Dragica Sekulić.



Navedeno je da je revizijom pravilnosti utvrđeno da Ministarstvo ekonomije nije finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima uskladilo sa zakonima i drugim propisima. Utvrđeno je da su gotovo svi ugovori o djelu zaključeni za poslove koji su morali biti sistematizovani u opisima poslova radnih mjesta iz pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva, čime su prekršene odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima. U 2020. godini taj vladin resor angažovao je 28 lica po osnovu ugovora o djelu.

– Veći broj izvršilaca po ugovorima o djelu angažovan je na puno radno vrijeme i duži vremenski period, što bi moglo da dovede do pravne i socijalne nesigurnosti, što u konačnom može da dovede do sudskog epiloga – navodi se u izvještaju. Izdaci po ugovorima o djelu iznosili su 229.943 eura i finansirani su iz budžeta u iznosu od 62.842 eura, donacija 84.219 eura i kredita 82.882 eura. Suma od 56.515 eura se odnosi na isplate 22 lica, a naknade po ugovorima o djelu se kreću od 70 do 4.986 eura neto. Iz donacija su isplaćeni izdaci po osnovu ugovora o djelu za šest lica u ukupnom iznosu od 84.219 eura.

Nadležni Kolegijum DRI u sastavu senator Zoran Jelić i predsjednik Senata dr Milan Dabović naložio je Ministarstvu ekonomskog razvoja i Ministarstvu kapitalnih investicija da u roku od 30 dana dostave DRI plan aktivnosti za realizaciju datih 30 preporuka koji treba da sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokove, a nakon šest mjeseci da ih izvijeste o primjeni preporuka.

Za porodična ljetovanja 6.600

DRI je preporučila Ministarstvu da sa odgovarajućih pozicija vrši plaćanja troškova službenih putovanja shodno propisima, isključivo za zaposlena lica. Revizijom je utvrđena nepravilnost prilikom plaćanja 6.657 eura Hotelskoj grupi Budvanska rivijera. Ministarstvo je tim sredstvima platilo troškove sedmodnevnog boravka i smještaja na bazi polupansiona/pansiona za službenike Ministarstva sa članovima njihovih porodica, u periodu od 18. jula do 29. avgusta 2020. godine.

Ostavite komentar

Komentari (0)